Premierul britanic David Cameron analizeaza o serie de masuri care sa impiedice imigrantii din Uniunea Europeana sa "profite" de ajutoarele sociale din Marea Britanie inaintea ridicarii restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari la 1 ianuarie 2014.

David CameronFoto: Agerpres/Xinhua

Premierul a analizat o serie de masuri pentru reducerea factorilor care atrag imigranti in Marea Britanie, inclusiv cresterea perioadei de timp dintre sosirea in tara si momentul in care acestia pot cere ajutoare sociale, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.

Consilierii lui Cameron au dezmintit sugestiile care afirma ca aceasta perioada ar putea fi extinsa de la trei luni la un an, dar au confirmat ca se are in vedere inasprirea acestor norme.

Unele dintre reformele propuse ar putea fi incluse in proiectul de lege guvernamental privind imigratia, in timp ce altele ar putea sa fie integrate renegocierii legilor UE, propusa de Cameron inainte de referendumul planificat pentru 2017.

Potrivit unor surse citate de Daily Mail, una dintre schimbarile pe care le doreste premierul britanic este eliminarea ajutoarelor pentru copii, pentru a se elimina dependenta muncitorilor imigranti de acestea.

Este un pas dramatic, ce contravine regulilor UE, comenteaza tabloidul britanic. Un sondaj al Daily Mail arata ca 82% dintre britanici nu vor ca imigrantii din cele doua tari sa aiba acces liber in tara, 85% considera ca spitalele si scolile nu vor face fata iar 76% spun ca tinerii britanici ar avea de pierdut pe piata muncii.

Alistair Carmichael, secretarul scotian liberal-democrat, a fost de acord ca sunt necesare "acorduri de tranzitie robuste" dar a precizat ca partidul sau nu vrea sa puna Marea Britanie "de partea gresita a restului Uniunii Europene".

Comisia Europeana a acuzat conservatorii ca nu ofera nicio dovada ca imigrantii din cadrul UE sunt implicati in "turismul pentru beneficii sociale", insistand ca acestia platesc mai multe taxe la bugetul britanic decat incaseaza prin beneficii sociale.

Potrivit The Guardian, Cameron stie ca daca actioneaza unilateral in restrictionarea accesului la ajutoare de munca va fi contestat in justitie, insa acest lucru are putea dura ani de zile, iar intre timp pozitia sa in sondaje ar putea creste.

  • Daily Express sustine ca petitia sa impotriva imigratiei romanilor si bulgarilor a strans 150.000 de semnaturi

Peste 150.000 de persoane au semnat petitia lansata de cotidianul britanic Daily Express, care ii cere premierului David Cameron sa mentina restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari si dincolo de 1 ianuarie 2014, sustine publicatia in editia electronica, potrivit Mediafax. Aceasta va fi trimisa la Downing Street, resedinta premierului, in aceasta saptamana.

Parlamentarii care sustin luarea unor masuri impotriva Romaniei si Bulgariei au salutat aceasta intentie, dar sustin ca ea nu este suficienta. Astfel conservatorul Peter Bone considera ca restrictiile ar trebui sa ramana in vigoare. "Este foarte corect sa faci accesul la benficii mai dificil pentru noii imigranti pentru ca unul dintre motivele pentru care oamenii traverseaza Europa de Vest pentru a ajunge aici este ca beneficiile noastre sunt mai generoase decat ale altor tari", afirma el. "Totusi, acest lucru nu ataca problema fundamentala, care este ca atunci cand vom deschide usa Romaniei si Bulgariei, vor veni mii si mii", a adaugat el.

"Trebuie sa ii oprim sa vina, in primul rand, pentru ca numarul lor va fi asa de mare, incat eforturile noastre de reducere a imigratiei vor fi spulberate. Cel mai simplu este sa mentinem restrictiile pentru alti cinci ani si sa nu ne facem griji despre ce spune UE", continua parlamentarul conservator. "In ceea ce priveste cele 150.000 de persoane care au semnat petitia voastra este un numar extraordinar si arata inca o data ca Daily Express vorbeste pentru poporul britanic. Inca mai este timp. Eu prezint proiectul de lege vineri. Guvernul il poate lasa sa treaca prin nedepunerea niciune obiectii", a adaugat Bone.

Parlamentarul conservator Nigel Mills vrea amendarea proiectului guvernamental privind imigratia, care merge in Parlament, prin solicitarea mentinerii controalelor pentru romani si bulgari pentru alti cinci ani.

Peste 30 de colegi ai sai conservatori ii sustin cererea, iar duminica el le-a cerut cititorilor Daily Express sa exercite presiuni asupra reprezentantilor lor pentru ca acestia sa ii sustina propunerea. "Daily Express a facut o treaba stralucita prin evidentierea acestei probleme", a adaugat el.