Premierul Victor Ponta a afirmat ca nu a primit circulara trimisa de Bruxelles tarilor europene, sustinand ca a fost transmisa doar la Presedintie. "O să primim, cred", a mai spus Ponta. Intrebat cum comenteaza faptul ca Bruxelles-ul a transmis celor 28 de state membre UE o circulara cu doua obiective majore privind relatiile cu China a raspuns ca "toate obiectivele pe care ţările centrale şi din estul Europei le au în relaţia cu China sunt obiective, care se adaugă relaţiei şi Parteneriatului Uniunea Europeană - China".

"Poziţia mea este foarte clară, şi anume, aşa cum am discutat cu preşedintele Barroso, la Bruxelles, cu care am discutat despre acest forum, care anul trecut s-a ţinut la Varşovia, după cum ştiţi foarte bine, este un lucru extrem de important ca România să găzduiască a doua ediţie a acestui forum, toate obiectivele pe care ţările centrale şi din estul, sud-estul Europei le au în relaţia cu China sunt obiective, care se adaugă relaţiei şi Parteneriatului Uniunea Europeană - China şi, evident, că nu este nimic 'împotrivă', totul este 'pentru'. De altfel, însă, regiunea central şi est europeană este o regiune care necesită, spre deosebire de vestul Europei, investiţii mult mai mari în infrastructură, în energie, pentru a recupera decalajul faţă de ţările occidentale şi, repet, am discutat acest lucru cu preşedintele Barroso - mesajul este extrem de pozitiv", a raspuns Ponta intrebarii jurnalistilor.

Premierul a incercat sa afle cum au ajuns informatiile privind aceasta circulara in presa.

"Aveţi cumva circulara, pentru că eu am citit-o doar la dumneavoastră, eu nu am avut-o (...)şi m-am gândit că dacă au trimis-o la HotNews. De unde o aveţi? Că numai la Preşedinţia României s-a trimis. Ea nu a fost trimisă decât la Preşedinţie, la Ministerul de Externe sau la Guvern nu a fost trimisă si ma intrebam de unde o aveti. (...) Dar nu puteţi să rugaţi, la Cotroceni, când vă trimit o adresă, să ne-o trimită şi nouă, la Guvern? Că e penibil să o citim la...(...)Pentru că am citit pe Hotnews şi am întrebat de ce nu avem şi noi aşa ceva, şi mi s-a spus că doar la preşedinte...", a spus Ponta interogand presa.

Bruxelles-ul a transmis celor 28 de state membre UE o circulara cu doua obiective majore privind relatiile cu China. Primul obiectiv este ca orice negociere bilaterala cu China sa nu treaca peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar. Al doilea obiectiv este ca statele membre sa informeze Bruxelles-ul in legatura cu eventualele acorduri incheiate cu China. Circulara a fost transmisa de Bruxelles cu citeva zile inainte de summitul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, care va avea loc la Bucuresti in 25-29 noiembrie, si vine pe fondul ingrijorarilor liderilor comunitari fata de o posibila strategie chineza de tip "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.

  • De notat ca le nivel politic Guvernul a aprobat un memorandum privind ''Declaratia comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperarii bilaterale in noile circumstante'', desi in luna iulie premierul Victor Ponta anunta la Beijing ca "noi am propus, in cursul intalnirilor si cu presedintele si cu primul-ministru, ridicarea relatiei dintre Romania si China la nivelul cel mai inalt pe care il are Romania, acela de Parteneriat strategic".

Circulara transmisa tuturor celor 28 de state membre este fara precedent. Surse politice sustin ca liderii Uniunii Europene sint ingrijorati de faptul ca statele din Europa Centrala si de Est ar putea excede liniile de negociere intre blocul european si China intr-un moment foarte delicat, in care Bruxelles-ul a deschis formal discutiile pentru un acord de investitii cu Beijingul. Acordul ar urma sa asigure un acces mai bun la pietele celor doua puteri economice. Cele doua puteri economice se situeaza pe pozitii adverse in citeva dosare comerciale delicate, precum piata panourilor solare, care au tensionat relatiile in acest an.