Directorul SIE, Teodor Melescanu, a declarat, vineri, ca reducerile din bugetul Serviciului pentru anul 2014 vor face imposibila finantarea a aproximativ 10% din posturile institutiei si afecteaza recrutarea de personal, ceea ce va avea efecte in urmatorii zece ani, relateaza Mediafax.

"Problemele legate de personal la noi sunt determinate de faptul ca aceasta scadere nu ne va permite nici macar umplerea posturilor libere si mai ales ne afecteaza recrutarea de personal pentru viitor, ceea ce pentru noi este extrem de important. Formarea unui tanar dureaza cam 10 ani, orice an pierdut inseamna de fapt o paguba peste 10 ani", a spus Melescanu.

El a fost intrebat cate posturi vacante exista care nu pot fi ocupate din cauza bugetului alocat.

"Nu am o socoteala fizica, dar in jur de 10% din posturile noastre nu le vom putea finanta in limitele bugetului actual", a precizat Teodor Melescanu.

El a aratat ca bugetul SIE pentru anul viitor este de 195 de milioane de lei, din care salariile reprezinta in jur de 100-120 de milioane.

"Proiectia de buget prezentata de Ministerul Finantelor poate fi rezumata intr-un cuvant: o reducere a bugetului SIE cu 0,53% fata de bugetul de anul acesta. Deci, proiectia facuta pentru anul viitor este de reducere a bugetului, peste un procent la cheltuielile salariale, ceea ce ridica unele probleme, cu reduceri la toate celelalte capitole", a spus Melescanu.

El a aratat ca a prezentat Comisiei parlamentare SIE nevoile institutiei pe care o conduce si mai ales "nevoia de a avea o proiectie pentru o perioada de timp in anii urmatori", aratand ca in ultimii ani cheltuielile au fost reduse atat de drastic incat va "fi nevoie si de o proiectie privind reluarea lor pentru a fi recuperate intarzierile".

"Noi insa am spus foarte clar, ni s-a precizat si la comisie ca deocamdata asta este ce se poate. Noi o sa ne facem toate calculele pe sumele care ni se vor aproba pana la urma. In cazul in care ele nu vor fi suficiente pentru tot anul, sa prezentam si aceste cifre", a explicat Melescanu.

El a fost intrebat daca spera sa obtina mai multe fonduri la rectificarile urmatoare.

"Da, intotdeauna speranta este sa obtii mai mult la rectificare si noi avem aceeasi speranta", a precizat Teodor Melescanu.

Parlamentarii din Comisia pentru controlul SIE au avizat favorabil, vineri, bugetul Serviciului pe anul viitor, directorul institutiei, Teodor Melescanu, declarand ca acesta este de 195 de milioane de lei, adica cu 0,53% mai mic decat cel din 2013.

Melescanu a spus ca la sedinta Comisiei "nu a fost nimeni de la opozitie".

In Comisia parlamenatra pentru controlul SIE opozitia este reprezentata de Florin Secara de la PDL.