Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a explicat joi seara, la Parlament, ca procurorul Lucian Papici "nu a fost luat niciodata din DNA", ci i-a incetat delegarea ca sef al sectiei I a Directiei Nationale Anticoruptie la data de 2 octombrie, transmite Agerpres.

"Domnul Papici nu fost luat niciodata din DNA, nici din Sectia I. Domnul Papici si-a incetat activitatea in calitatea de procuror sef de sectie la DNA, a fost delegat in aceasta functie si i-a fost incetata delegarea in momentul in care domnul ministru al Justitiei a facut noi propuneri pentru aceste functii. Din punct de vedere managerial, am apreciat ca cei care vin in fata Consiliului pentru un mandat de sef de Sectie sa vina din pozitia de sefi delegati, adica din pozitia de a exercita acele functii, si nu de a candida la o functie pe care in momentul acela o ocupa altcineva. Am procedat la fel si in situatia colegilor nostri care au fost numiti sefi de sectii si, respectiv, adjuncti, adica am incetat delegarea celor care si-au retras candidaturile si i-am delegat pe cei care au fost propusi", a spus acesta.

Tiberiu Nitu a adaugat ca "tot timpul colaborarea a fost in parametri normali, au fost niste decizii pur manageriale, care nu au afectat in niciun fel activitatea si independenta procurorului".

Procurorul Lucian Papici a fost numit, miercuri, de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii in functia de sef al Serviciului pentru efectuarea urmaririi penale in cauze de coruptie din cadrul Sectiei I a Directiei Nationale Anticoruptie.

Tiberiu Nitu: Pe cazul Calarasi, vom raspunde tehnic daca va fi nevoie; procurorii nu vor participa la audieri

Ministerul Public va raspunde "tehnic" eventualelor intrebari ale parlamentarilor din comisia de ancheta privind cazul Calarasi, insa procurorii nu vor participa la nicio audiere, a declarat joi seara, la Parlament, procurorul general Tiberiu Nitu.

"Atributiile fiecarei institutii din aceasta tara sunt prevazute in Constitutie, legi si regulamente. In ceea ce priveste Ministerul Public, avem atat in normele primare, cat si cele secundare si tertiare instrumentele necesare pentru a ne regla propria activitate si vom proceda ca atare. In ceea ce priveste participarea procurorilor in fata unor comisii parlamentare, asa ceva nu se va intampla. Daca ni se va cere in scris un punct de vedere tehnic, noi vom raspunde tehnic asupra eventualelor intrebari", a spus el, potrivit Agerpres.

Nitu a adaugat ca procurorii nu pot fi nici anchetati, nici cercetati deoarece "pentru fapte penale, exista Parchetul, dar pentru fapte de orice alta natura procurorii nu dau explicatii pentru activitatea lor judiciara in fata comisiilor parlamentare".

Potrivit acestuia, procurorii nu resimt presiuni in urma declaratiilor facute de liderii politici cu privire la cazul Calarasi si nu au fost, pana la acest moment, inregistrate niciun fel de plangeri la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"In acest caz nu stiu sa fie inregistrate pe rolul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie plangeri, nu va pot spune ce poate sa fie inregistrat pe rolul altor Parchete din tara. De asemenea, in ceea ce priveste opiniile liderilor politici, va asigur ca nici eu si nici colegii mei nu resimtim vreo presiune din partea liderilor politici", a declarat Nitu.

Parchetul General: Niciun om politic nu l-a sunat pe Nitu pentru a-i cere mentinerea in functie a unor procurori

Niciun om politic nu l-a sunat pe procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, pentru a-i cere mentinerea in functie a unor procurori, arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) intr-un raspuns transmis joi, la solicitarea agentiei Mediafax.

In punctul de vedere oficial al PICCJ transmis Mediafax se mentioneaza faptul ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, nu a fost contactat "niciodata" de oameni politici care sa-i fi cerut mentinerea in functie a anumitor procurori.

Referitor la discutia pe care Tiberiu Nitu a purtat-o cu presedintele Traian Basescu, in ceea ce il priveste pe procurorul DNA Lucian Papici, Parchetul Inaltei Curti a aratat ca "presedintele Romaniei a avut o interventie publica prin care a facut cunoscut continutul convorbirii purtate".

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat miercuri, intrebat daca este legal ca procurorii sa fie sunati de seful statului, ca nu este exclusa nicio comunicare intre institutiile statului.

"Procurorii sunt numiti la intrarea in cariera, ca si judecatorii, de presedintele Romaniei, si sunt anumite functii de conducere in care procurorii sunt numiti de presedintele Romaniei. (...) Nu am date ca i s-a cerut sau nu i s-a cerut ceva cuiva. Pot sa va spun ca, din punct de vedere institutional, sefii oricarei institutii din tara asta pot comunica in interesul institutiilor", a mai spus Nitu.

Procurorul general a precizat ca atributiile sale si ale presedintelui sunt cele prevazute in lege.

"Ce v-a spus domnul presedinte, v-a spus domnul presedinte. Atributiile, si ale procurorului general, si ale presedintelui, sunt prevazute in lege", a spus Tiberiu Nitu, la iesirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), raspunzand unor intrebari referitoare la faptul ca a fost sunat de Traian Basescu.

Premierul Victor Ponta a spus ca presedintele Traian Basescu l-a chemat de multe ori la biroul sau pe procurorul Lucian Papici si ca seful statului i-a chemat si discutat si cu alti procurori, fiind vorba de o practica de "satrap", in care pune mana pe telefon pentru a rezolva diferite lucruri.

"Cred ca pe Papici l-a sunat pe videotelefon, ca zicea ca l-a sunat la telefon, dar i s-a parut ca are o fata buna. E de desene animate asta ca nu l-a vazut pe Papici, minte de ingheata apele, l-a vazut de zeci de ori. Asta denota anumite scapari de memorie sau chiar de ratiune. Evident ca l-a vazut pe Papici de nu stiu cate ori. L-a chemat de multe ori, cum i-a chemat si pe alti procurori, la el la birou. Si pe alti procurori ii suna", a spus Ponta in 14 noiembrie.

Intrebat de unde cunoaste aceste lucruri, Ponta a raspuns: "De la fosti colegi ai mei, procurori. Este o lume mica".

Ponta a mai spus ca ministrul Justitiei nu a stiut sa ii spuna care este baza legala in care presedintele Traian Basescu ii suna pe procurori si ca probabil Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa explice aceasta relatie institutionala.

"L-am intrebat pe ministrul Justitiei, si probabil domnia sa va intreba, in ce calitate suna presedintele procurorii. Ministrul nu a stiut sa-mi spuna, probabil ca va intreba CSM-ul acre este natura relatiilor legale si constitutionale prin care presedintele...L-a mai sunat pe procurorul general si i-a cerut sa il tina pe Papici in functie...totusi, care sunt relatiile institutionale care dau aceasta posibilitate presedintelui ?", a mai spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu declara ca nu l-a cunoscut niciodata pe procurorul Papici, insa in 13 noiembrie i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru ca "din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat intr-un scandal".

"Nu l-am cunoscut niciodata pe procurorul Papici. Eu nu m-am intalnit cu acest om. Singura data cand m-am intalnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astazi, cand l-am sunat si i-am cerut scuze ca din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat intr-un scandal. Atat am facut. Este prima data cand am vorbit cu procurorul Papici astazi, la telefon, si i-am cerut scuze ca, involuntar, a fost amestecat intr-un astfel de scandal", a spus seful statului.

El a adaugat: "Intre timp, am aflat care este si geneza falsului, care a plecat tot de la o revista de falsificare a adevarului de la Antena 3, ceea ce arata cat de stransa este legatura intre turnatorul Voiculescu si trustul lui de presa si Victor Ponta. Am aflat ca, intr-adevar, procurorul Papici a derulat o ancheta, nu dansul personal, dansul era sef de sectie, ci un alt procuror, in urma unei reclamatii din 2012 si ancheta este in desfasurare".

Presedintele a insistat ca nu a existat nicio legatura intre achizitia de terenuri facuta de Ioana Basescu si procurorul Papici. "Pur si simplu e o mistificare a adevarului", a adaugat Basescu.

El a mai aratat ca plangerea a fost facuta de o persoana care a lucrat la statiunea de cercetari Fundulea, in luna mai 2013 aceasta persoana facand un memoriu si la primul-ministru.

"Va pot spune si cine a facut plangerea: este un domn care a lucrat acolo, care a lucrat, se pare, la statiunea de cercetari Fundulea si plangerea este facuta in 2012, iar in 2013, in luna martie, a depus un memoriu si la prim-ministru. Deci nu are nicio legatura activitatea pe care a desfasurat-o DNA in judetul Calarasi, si nu numai in judetul Calarasi, cu achizitia de terenuri pe care a facut-o Ioana Basescu", a mentionat Basescu.

El a tinut sa precizeze ca nu l-a intrebat nimic pe Lucian Papici despre ancheta in desfasurare, despre dosar, ci i-a cerut scuze ca, "din cauza jocului politic al prim-ministrului, a fost implicat intr-un scandal public pe care nu-l merita".

Seful statului declara in 3 octombrie, la o zi dupa ce procurorul general al Romaniei anunta ca nu a mai prelungit mandatul lui Lucian Papici la conducera Sectiei I din DNA, ca a avut o discutie cu Tiberiu Nitu, aratand ca a actionat la factorii de decizie sa nu faca un lucru in neregula.

"Eu l-am sunat sa ii spun ca "nu e bine, domnul procuror general"", a spus atunci seful statului, mentionand ca nu avea cum sa nu stie despre aceste schimbari, pentru ca se aflase.

"Am actionat la factorii de decizie sa nu faca un lucru in neregula, eu avand niste informatii de mare agitatie pe aceasta tema in interiorul PSD-ului in mod deosebit si dorinta lor de a-i schimba. Ei au mizat pana in ultima clipa ca vor face schimbarea lui Papici inainte ca el sa finalizeze dosarul, pentru ca Dragnea tot spunea: azi n-am avut timp, dar mai vin si peste trei saptamani sa mai citesc o declaratie", a comentat seful statului, referindu-se la dosarul "Frauda la referendum", in care sunt acuzati Liviu Dragnea si alte 74 de persoane.

"Ei nu au stiut, la ora la care au luat decizia, ca dosarul era finalizat, inchis si pe masa Codrutei Kovesi", mai spunea atunci seful statului.

Dosarul "Frauda la referendum" a fost trimis instantei supreme in 7 octombrie.