Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant va lansa "in perioada imediat urmatoare" un referendum prin care membrii de sindicat vor spune daca sunt sau nu de acord cu declansarea unei greve generale in educatie, a anuntat FSLI dupa organizarea la Parlament a dezbaterii "Educatia Romaniei - realitati si solutii". Amintim ca liderul federatiei, Simion Hancescu, a declarat pentru HotNews.ro inainte de protestul din Bucuresti de pe 6 noiembrie ca toti membrii federatiei vor participa la un referendum in care vor spune daca doresc sa organizeze o greva generala in invatamant la alegerile europarlamentare.

Proteste FSLI la GuvernFoto: Hotnews

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a organizat astazi, 21 octombrie, o dezbatere la Parlament la care a participat si ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie. "Parlamentarii Romaniei din Comisiile pentru invatamant, stiinta, tineret si sport si cei din Comisiile pentru buget si finante din Senat si Camera Deputatilor au dovedit, inca o data, ca sunt total dezinteresati de soarta educatiei din aceasta tara, prin lipsa masiva de la dezbatere", a comunicat Federatia la finalul evenimentului.

FSLI a precizat ca din aproximativ 90 de parlamentari din aceste comisii care au fost invitati la dezbatere, doar trei au onorat invitatia: Angel Tilvar, presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, alaturi de doi membri din Comisiile de invatamant din Senat si Camera Deputatilor, Catalin Croitoru si Ion Eparu.

"Aceasta invitatie a fost facuta in contextul inceperii, vineri, 22 noiembrie, a dezbaterii in Parlamentul Romaniei privind bugetul alocat educatiei in anul 2014 si, de asemenea, in contextul nemultumirilor tuturor salariatilor din invatamant, concretizate prin iesirea a 10.000 din randul acestora in strada, in data de 6 noiembrie a.c. Totodata, sunt tot mai multe voci din sistem care solicita declansarea Grevei Generale", a anuntat FSLI.

Simion Hancescu, presedintele FSLI, a declarat ca "se pare ca aceste contexte nu sunt suficiente pentru ca domnii si doamnele senatori si deputati sa ne onoreze cu prezenta la o discutie pe tema educatiei, domeniu legiferat ca prioritate nationala si caruia, tot prin lege, ar trebui sa i se acorde anual 6% din PIB". Acesta a sustinut ca toti salariatii din invatamant au venituri cu 20% mai mici fata de cele din 2009, inainte de taierea cu 25% a salariilor, in ciuda faptului ca reprezentantii Guvernului spun ca au reintregit veniturile salariatilor din educatie.

"Daca nu se va gasi o solutie ca salariile sa creasca, lucrurile se vor complica foarte mult. Acum mai este o sansa, la votul in Parlament privind bugetul pentru anul 2014. Sansa unei educatii performante este in mainile senatorilor si deputatilor, daca intr-adevar vor binele acestui sector", a declarat Simion Hancescu, potrivit unui comunicat remis HotNews.ro.

"In acest context, in perioada imediat urmatoare, va avea loc un referendum prin care membrii de sindicat sunt consultati pentru a-si exprima optiunea daca sunt sau nu de acord cu declansarea unei greve generale in educatie", anunta FSLI.

Simion Hancescu, FSLI: Ne gandim sa declansam greva generala in invatamant la alegerile europarlamentare

Simion Hancescu

Simion Hancescu

Foto: Agerpres

Amintim ca in urma cu doua saptamani aproximativ 5.500 de profesori au participat la un mars de protest in Capitala si au cerut alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Simion Hancescu, presedintele FSLI, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca daca nici dupa acest protest guvernul nu va incerca sa gaseasca solutii, toti membrii federatiei vor participa la un referendum in care vor spune daca doresc sa organizeze o greva generala in invatamant si cand.

"Sunt doua variante propuse de colegi: greva generala in preajma europarlamentarelor sau greva generala undeva spre sfarsitul anului scolar, in iunie", a afirmat pentru HotNews.ro, pe 6 noiembrie, Hancescu. Acesta a precizat ca "daca vom avea cel putin jumatate dintre membri care vor dori aceasta greva, o vom declansa".

Liderul Federatiei a explicat pentru HotNews.ro ca daca greva generala va fi declansata cu ocazia alegerilor europarlamentare, "este vorba despre un boicot si vom monitoriza toti profesorii participanti la alegeri. Ideea e sa nu fie votati de catre cadrele didactice, care sa nu uitam ca sunt 300.000". "Nu cred ca actuala putere se va simti confortabil daca va fi o greva generala in preajma unor alegeri sau o greva la sfarsitul anului scolar care poate sa conduca la neincheierea situatiei scolare", a precizat Simion Hancescu.

Finantarea educatiei in Romania ultimilor ani si comparatii cu alte state

In cadrul dezbaterii de joi, 21 noiembrie, de la Parlament, presedintele FSLI Simion Hancescu a prezentat o serie de date privind finantarea educatiei in ultimii ani, precum si comparatii cu alte state europene. Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si-a exprimat insa rezerva cu privire la aceste informatii, spunand ca va cere la randul sau statisticile referitoare la finantarea invatamantului.

Ministrul Educatiei a declarat ca anul acesta "am plecat de la 3,20% [procente din PIB alocate educatiei - n.red.], speram sa avem o executie de peste 3,20% in 2013 si sa vorbim in 2014 de un planificat 3,4%, iar eu sper ca in interiorul anului financiar 2014 bugetul educatiei sa creasca".

PIB alocat pentru educatie (2011), conform unui raport Eurostat publicat in mai 2013 / Sursa: FSLI

Citeste si: