Ministerul Educatiei Nationale va aproba astazi prin ordin metodologia privind evaluarea si achizitionarea manualelor scolare pentru clasele I si a II-a, a declarat ministrul Remus Pricopie. Conform calendarului, maine, 22 noiembrie, va fi lansata licitatia pentru manualele clasice si digitale. "Sunt anumiti actori pe piata care au interesul sa se conserve ceea ce exista acum, pentru ca orice modificare le afecteaza afacerile. Pe mine nu ma intereseaza afacerile nimanui", a declarat ministrul Educatiei Nationale. Potrivit lui Pricopie, "calendarul este acelasi: la 5 septembrie 2014 eu imi doresc manualele pe bancile scolii".

Remus PricopieFoto: Agerpres

Metodologia finala privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achizitionarea si gestiunea manualelor scolare in invatamantul preuniversitar va fi aprobata astazi, 21 noiembrie, prin ordin de ministru, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale. Acesta a precizat ca se mentine calendarul publicat in urma cu o saptamana de catre Minister, iar "la 5 septembrie eu imi doresc manualele pe bancile scolii".

Aflat in Parlament, la dezbaterea organizata de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) pe tema "Educatia Romaniei - realitati si solutii", ministrul Remus Pricopie a declarat la intrebarile jurnalistilor: "Mi se pare interesant ca a existat de-a lungul timpului din partea unor editori o serie de comentarii. Dar comentariile ajung la dumneavoastra, la Ministerul Educatiei nu ajung. Deci noi tot ce am primit la nivelul Ministerului Educatiei am analizat."

"Dar eu va spun un lucru: sunt anumiti actori pe piata care au interesul sa se conserve ceea ce exista acum, pentru ca orice modificare le afecteaza afacerile. Pe mine nu ma intereseaza afacerile nimanui. Pe mine ma intereseaza ca pe bancile copiilor nostri sa fie manuale de calitate", a afirmat ministrul Educatiei Nationale.

Oficialul a precizat ca nu a aprobat pana acum metodologia privind realizarea manualelor digitale "pentru a lasa timp suficient sa se exprime toata lumea, sa se trimita observatii, puncte de vedere". "Unde au fost observatiile pana acum? Azi, in ultima zi, cand am anuntat ca aprobam ordinul deja sunt noi observatii? Eu va spun ca acest proces se va incheia si de acum incolo privim catre o noua etapa", a continuat Remus Pricopie.

Acesta a declarat ca "in momentul de fata daca ne uitam in jurul Romaniei vom constata ca in Turcia exista manuale digitale si, culmea, in multe dintre aceste proiecte sunt implicate firme romanesti pentru ca in Romania nu ai ce sa faci pentru ca procesul a fost blocat. In Polonia sunt manuale digitale, in Albania se piloteaza manuale digitale, in Bulgaria incepe sa apara aceasta discutie, iar noi ne chinuim de 6 luni sa aprobam o metodologie pentru ca intotdeauna sunt comentarii".

Ministrul Educatiei Nationale a declarat ca s-a intalnit cu asociatia editorilor "inainte de a declansa orice procedura si eu le-am prezentat ceea ce urmeaza sa se intample, le-am cerut parerea, le-am spus ca vreau sa fim parteneri in acest proces. Dumnealor au transmis cateva mesaje: mi-au multumit pentru intalnire, au spus ca nu s-au mai intalnit cu un ministru al Educatiei de mult timp, ceea ce pe mine m-a surprins".

Un alt mesaj transmis de editori a fost ca "preturile la care sunt cumparate manualele de catre Ministerul Educatiei sunt pur si simplu preturi derizorii". "Si ne-am uitat la cifre, am spus ca tind sa le dau dreptate si ca ma intereseaza sa existe o piata a manualelor asezata pe principii corecte, nu pe principiul subfinantarii. Prin urmare, pentru bugetul din 2013 a existat o suma ceva mai mare pentru manuale fata de anii anteriori", a explicat Pricopie.

Oficialul a sustinut ca, in ciuda discutiilor de la Minister, "la nici 10 zile a inceput acea pozitie extrem de radicala din partea unui reprezentant al editorilor. Am ascultat punctele dumnealor de vedere, am extins perioada pentru ca s-a spus ca perioada este mult prea scurta si sunt scosi din competitie pentru simplul fapt ca nu au fost informati. Ganditi-va ca avem 1 an si 6 luni cred din momentul in care am inceput discutia. Nu cred ca mai poate cineva sa spuna ca timpul este prea scurt, nu cred ca mai poate cineva sa spuna ca au fost informatii pe care nu le-au avut pe masa. Am avut 4 consultari publice, ultima este cea din ultimele 10 zile. La un moment dat trebuie sa iei decizia".

Ministrul a declarat ca exista bani pentru realizarea acestor manuale, insa nu poate spune care este suma "pentru ca daca as spune acest lucru inseamna ca as orienta deja competitia care urmeaza sa aiba loc". "Ceea ce pot sa va spun este ca Ministerul Educatiei va declansa procedura de licitatie. (...) Prin urmare, pretul manualelor si bugetul asociat manualelor va rezulta in urma licitatiei care urmeaza sa aiba loc. Estimarile noastre sunt facute deja, ne vom incadra in bugetul pe care il avem la dispozitie si avem chiar rezerva sa folosim fonduri structurale. In cazul in care sa zicem ca nu ne ajung banii de la buget, sa avem fonduri structurale pe care sa le accesam si sa acoperim valoarea acestor manuale", a afirmat Remus Pricopie.

In Calendarul privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a pentru anul scolar 2014-2015, se mentioneaza ca profesorii vor fi consultati pentru a selecta manualele pe care le vor folosi in perioada 1-11 iulie 2014. Intrebat cum se va face aceasta consultare, in conditiile in care profesorii sunt in vacanta in iulie, ministrul Educatiei Nationale a declarat: "se poate".

"Noi prima data am spus ca vom face in asa fel incat profesorii sa aiba un timp cat mai larg la dispozitie pentru a consulta aceste manuale. Dupa care s-a spus ca acordam un timp mult prea scurt pentru dezbaterea metodologiei. Calendarul este acelasi: la 5 septembrie eu imi doresc manualele pe bancile scolii. Eu cred ca va exista timpul necesar, inclusiv pentru consultare", a sustinut Pricopie.

Informatii de background

Amintim ca pe 13 noiembrie 2013 Ministerul Educatiei Nationale a publicat Calendarul privind asigurarea cu manuale scolare pentru clasele I si a II-a pentru anul scolar 2014-2015, Specificatiile tehnice pentru realizarea manualelor si Metodologia. Potrivit acestor documente, elevii vor primi manualele in doua formate, un format imprimat si un format digital, la urmatoarele discipline: Comunicare in limba romana, Comunicare in limba materna, Matematica si explorarea mediului, Limba moderna, Religie.

Manualele digitale trebuie sa fie dezvoltate folosind urmatoarele tehnologii web: HTML5, CSS3, JavaScript, SVG, MathML sau sisteme de redare a formulelor matematice echivalente, potrivit caietului de sarcini.

In caietul de sarcini se arata ca cerintele pentru mediul de lucru sunt urmatoarele:

  • Sistem de operare: Windows, Android, Linux, OS X, iOS
  • Browser: Cerinte minime: Google Chrome 26+, Mozilla Firefox 20+, Internet Explorer 8+
  • Hardware: Cerinte minime: PC/tableta cu procesor minim de 800 MHz, 512 MB RAM, 1 GB spatiu disponibil de stocare
  • Rezolutie: Minimum 1024x768 pixeli

Descarca de aici specificatiile tehnice pentru realizarea manualelor clasice si digitale, metodologia si calendarul

Subiectul introducerii de manuale digitale la clasele I si a II-a a fost dezbatut pe larg in presa dupa ce in luna aprilie 2013 Uniunea Editorilor din Romania (UER) i-a cerut Ministerului Educatiei sa blocheze achizitia de manuale. "Desi exista programa, nu exista metodologia de achizitie si evaluare pentru a produce manuale fizice si digitale", declara pe 30 aprilie Mario Demezzo, presedintele UER. In aceeasi zi, premierul Victor Ponta i-a spus ministrului Remus Pricopie, in cadrul sedintei de guvern: "Va sustin in totalitate in razboiul pe care in mod sigur o sa-l aveti cu baronii manualelor. Am vazut ca acum sunt nemultumiti ca vreti sa faceti manuale electronice".

Tot pe 30 aprilie, Ministerul Educatiei Nationale anunta printr-un comunicat de presa ca "are in curs de aprobare" aceasta metodologie si ca manualele noi vor fi introduse incepand cu anul scolar 2013-2014.

Ministerul Educatiei Nationale a lansat apoi pe 21 mai in dezbatere publica Metodologia privind evaluarea/reevaluarea, aprobarea, achizitionarea si gestiunea manualelor scolare in invatamantul preuniversitar si documentul privind specificatiile tehnice pentru manualele de clasa I, care vor fi introduse in Caietul de sarcini al licitatiei.

Pe 17 septembrie, ministrul Remus Pricopie anunta ca digitalizarea scolilor va face obiectul unui proiect pe fonduri structurale care este pregatit acum la minister, proiect de peste 100 milioane euro. Potrivit ministrului, digitalizarea scolilor se va face in doua faze: mai intai vor exista in toate clasele I si a II-a videoproiectoare si PC-uri, iar apoi etapa cea mai costisitoare va consta in punerea unei tablete in fiecare banca.

Pe 24 octombrie, Uniunea Editorilor din Romania avertiza ca "exista ingrijorarea ca nici la anul nu vor fi manuale noi pe bancile elevilor", exprimandu-si nemultumirea ca Ministerul Educatiei nu a aprobat nici pana in octombrie metodologia pe baza careia sa fie dezvoltate manualele.

Citeste si: