Departamentul de Stat a semnat un contract cu Guvernul roman pentru inchirierea Vilei Dante, iar proprietatea va fi noua resedinta a sefului misiunii diplomatice a SUA din Bucuresti, au declarat agentiei Mediafax reprezentantii ambasadei americane.

  • UPDATE "Incepand cu data de 1 decembrie 2013, Vila Dante va fi inchiriata Statelor Unite ale Americii. RA-APPS a incheiat cu Statele Unite ale Americii un contract de inchiriere, conform Codului civil, cu o valabilitate de cinci ani si posibilitate de prelungire pentru o perioada de 15 ani, pentru imobilul situat in Bucuresti, pe strada Dante Alighieri nr 11, care va deveni, astfel, resedinta cu statut diplomatic. Cuantumul chiriei lunare care urmeaza sa fie incasate de RA-APPS este de 20.000 euro", a informat joi Guvernul intr-un comunicat.

Mediafax a anuntat, luni, ca Vila Dante din Bucuresti, aflata in baza de protocol, a fost trecuta de Guvern din domeniul public in cel privat al statului, ceea ce permite inchirierea sau vanzarea imobilului, operatiune argumentata prin eliminarea pierderilor si cresterea veniturilor Regiei Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS).

Schimbarea statutului juridic al Vilei Dante a fost efectuata prin ordonanta de urgenta.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat va semna, miercuri sau joi, contractul de inchiriere a Vilei Dante cu o ambasada extrem de importanta si a unei tari "foarte prietene" Romaniei, el adaugand ca nu confirma si nici nu infirma informatiile aflate deja de jurnalisti, respectiv ca este vorba de ambasada SUA.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul a initiat negocieri cu o ambasada pentru inchirierea Vilei Dante din Bucuresti, pentru o chirie lunara calculata la peste 20.000 euro.

In vara anului trecut, in contextul referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, premierul Victor Ponta a sustinut ca are date ca Vila Dante a fost pregatita, cu reparatii din bani publici de peste un milion euro, ca viitoare locuinta a lui Traian Basescu la finele mandatului. Informatia a fost negata de Basescu.

Vila Dante are o suprafata construita de 936 metri patrati, o suprafata desfasurata de 2.670 metri patrati si un teren aferent de 4.240 metri patrati, fiind dotata cu piscina si sala de fitnes si avand iesire spre lacul Herastrau.