Contractul de vanzare-cumparare a terenului din judetul Calarasi achizitionat de Ioana Basescu, precum si cel de ipoteca solicitat de CEC Bank sunt legale, a stabilit Uniunea Notarilor, in urma controlului facut la biroul notarial care a autentificat actele.

"In urma controlului profesional efectuat s-a constatat ca cele doua contracte (...) au fost incheiate de catre notarul public instrumentator cu respectarea dispozitiilor prevazute de lege la instrumentarea de acte si proceduri notariale", arata joi, intr-un comunicat de presa remis agentiei Mediafax, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Potrivit sursei citate, controlul a fost dispus in 14 noiembrie, "ca urmare a dezbaterilor ce au avut loc in spatiul public cu privire la achizitionarea de catre notarul public Ioana Basescu a unui teren in suprafata de 290,41 ha teren agricol in judetul Calarasi".

"S-a verificat legalitatea actelor autentificate de Biroul Notarial Aequitas care a realizat contractul de cumparare a terenului pentru Ioana Basescu", a spus directorul de comunicare al UNNPR, Alin Briceag.

Ioana Basescu arata, in 14 noiembrie, ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro. Creditul a fost contractat de la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) Bank.

"In data de 9 septembrie 2013, am achizitionat un teren in suprafata de 290,41 ha, in judetul Calarasi, de la o societate romaneasca avand asociat unic un cetatean italian. Terenul a fost platit dintr-un credit bancar ipotecar in valoare de 1.028.507,55 euro si din surse proprii pana la concurenta sumei de 1.306.845 euro , adica suma de 278.337,45 euro", arata Ioana Basescu.

Presedintele Traian Basescu declara, in 15 noiembrie, ca a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, sa cumpere un teren de 290 de hectare, pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.

Presedintele CEC, Radu Ghetea, va fi schimbat din functie, a declarat, in 17 noiembrie, premierul Victor Ponta, intr-o interventie telefonica la RTV, mentionand ca il sustine total pe ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, in verificarea activitatii manageriale a lui Ghetea.

Conducerea Senatului a aprobat, pe 18 noiembrie, infiintarea unei subcomisii de ancheta privind activitatea CEC Bank. Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, dupa sedinta Biroului permanent de luni, ca decizia de infiintare a acestei subcomisii a fost luata de Biroul Permanent in urma unei solicitari adresate de Comisia buget, finante, activitate bancara si piata de capital.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca terenul din Calarasi a fost achizitionat cinsitit, fiind vorba despre o afacere de familie, el mentionand ca nu si-ar fi permis ilegalitati si ca, de fapt, USL in ansamblu face un joc politic.

"Creditul este la dobanda pietei, din ziua in care s-a facut contractul de credit. Fiica mea a depus dosarul la sucursala Victoria, pentru ca CEC este singura banca care finanteaza agricultura, bancile austriece nu o fac. Politica e pornita de pe vremea lui Boc, cand s-a stabilit ca unul din obiectele de activitate sa fie finantarea agriculturii. Marea majoritate a oamenilor din agricultura se finanteaza de la CEC. Povestea cu dobanda, ca e mica, e adevarat ca scrie 6,53, dar este dobanda anuala 7,1, peste dobanzile cu care se finanteaza societati agricole. Fiind persoana fizica, s-a dat aceasta dobanda", a mai spus Basescu.