Curtea Constitutionala a Romaniei va dezbate joi sesizarea presedintelui Traian Basescu de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV, semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013, scrie Agerpres.

In iulie, seful statului a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii respective, insa a fost respinsa de Senat pe 16 octombrie.

In motivarea sesizarii, Basescu precizeaza ca intelegerea dintre cele doua parti prevede obligatii in sarcina statului roman, precum renuntarea la anumite litigii si la unele masuri provizorii, in timp ce pentru persoana juridica privata se impune participarea la o privatizare ulterioara si realizarea unor investitii, toate aceste obligatii fiind insa stabilite fara vreo sanctiune juridica.

"Astfel, in situatia in care partenerul privat nu isi indeplineste obligatiile asumate, normele legii sunt imprecise si nu prevad sanctiuni exprese. Asa cum rezulta din jurisprudenta Curtii Constitutionale, o norma juridica lipsita de previzibilitate antreneaza, in consecinta, incalcarea dispozitiilor Art. 1 alin. (5) din Legea Fundamentala, potrivit carora: "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie'', atrage atentia Basescu.

El sustine ca prin legea respectiva se stabileste dinainte conduita procesuala a partilor aflate in litigiu, "ceea ce este impotriva dispozitiilor art. 124 alin. (2) din Constitutie referitoare la principiul potrivit caruia justitia este unica, impartiala si egala pentru toti intrucat aceste reguli speciale aplicabile litigiului respectiv sunt contrare regulilor procesuale unitare aplicabile in mod identic tuturor celor care se afla intr-o situatie similara".

Seful statului aminteste ca legea respectiva are ca obiect aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman, in calitate de proprietar al actiunilor detinute in cadrul SC 'Rompetrol Rafinare' - SA si The Rompetrol Group NV.

Astfel, cele doua parti semnatare isi asuma un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group NV a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al 'Rompetrol Rafinare' - SA, detinut in prezent de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in schimbul a 200 de milioane de dolari. El mai mentioneaza ca cele doua parti stabilesc constituirea unui fond de investitii kazah-roman, sub forma unei societati cu structura actionariatului 80% The Rompetrol Group si 20% statul roman, care va investi in proiecte din domeniul energetic.

De asemenea, seful statului face referire la faptul ca asupra respectivelor aspecte CCR s-a pronuntat deja prin Decizia nr. 600/2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1060/26.11.2005. El precizeaza ca scopul intelegerii dintre cele doua parti este stingerea unor litigii, ceea ce reprezinta si finalitatea unei tranzactii.

Despre decizia presedintelui din luna iulie de a cere reexaminarea Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV, premierul Victor Ponta spunea la acea data ca este 'un joc politic'.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, pe 21 mai, proiectul de lege privind Memorandumul de intelegere intre statul roman si Rompetrol. Grupurile parlamentare ale deputatilor PDL si PP-DD au anuntat atunci ca au votat impotriva proiectului de lege, acuzand faptul ca prevederile memorandumului vor produce prejudicii statului roman. Ulterior, parlamentarii PDL au atacat la CCR respectiva lege.

Pe 26 iunie, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca este constitutionala legea privind Memorandumul de intelegere incheiat intre statul roman si Grupul Rompetrol in raport de motivele invocate.