Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' a decis miercuri, cu cinci voturi pentru si o abtinere, retragerea distinctiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, scrie Agerpres.

Laszlo TokesFoto: Agerpres

Urmeaza ca propunerea de retragere sa fie inaintata presedintelui Traian Basescu.

"Consiliul de onoare a votat propunerea de retragere a ordinului 'Steaua Romaniei'. Au fost sase prezenti (membri ai Consiliul - n.r.), un absent. Votul a fost: cinci 'pentru' si o abtinere. Motivarea acestei hotarari va fi redactata si data publicitatii in timp util", a declarat academicianul Ionel Haiduc, presedinte al Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei'.

Cat priveste faptul ca avocatul lui Tokes a afirmat ca va ataca decizia, pentru ca europarlamentarului nu i-a fost respectat dreptul la aparare, Haiduc a precizat ca este dreptul lui.

"Domnul Tokes a refuzat sa vorbeasca si sa dialogheze cu Consiliul. A pretins ca avocatul sa-l reprezinte, ceea ce nu corespunde regulamentului. Aici nu era vorba de un proces juridic in care sa fii reprezentat, membrul Ordinului trebuia sa participe la un dialog cu colegii sai", a adaugat academicianul.

El a subliniat ca decizia finala este a presedintelui Romaniei, seful statului fiind cel care poate aproba sau nu retragerea distinctiei, prin decret.

La randul sau, Mircea Geoana, membru al Consiliului, a aratat ca singurul care are calitatea sa retraga distinctia acordata lui Tokes este presedintele tarii, propunerea Consiliului fiind consultativa.

Consiliul de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei' s-a intrunit miercuri, de la ora 16,00, pentru a lua o decizie in legatura cu cererea de retragere a acestei distinctii europarlamentarului Laszlo Tokes, dupa trei amanari.

Europarlamentarul Laszlo Tokes a participat miercuri la sedinta Consiliului de Onoare al Ordinului National 'Steaua Romaniei', dorind sa fie asistat de avocatul lui, fapt acceptat de membrii Consiliului doar daca acesta nu va lua cuvantul.

Tokes a afirmat ca nu a fost de acord ca avocatul sau sa nu ia cuvantul, motiv pentru care au plecat amandoi de la sedinta Consiliului.

"Deja nu imi pasa nici sa raman decorat, nici sa imi fie retrasa decoratia, deja sunt deziluzionat ca nu pentru asta am luptat, ca dupa 24 de ani de la caderea comunismului sa fiu tras la raspundere pentru niste pretexte si afirmatii care nu intra in competenta dansilor, ci reprezinta libertatea mea de expresie", a raspuns Tokes, intrebat ce va face in cazul in care se va decide retragerea decoratiei.

Din Consiliul de Onoare al Ordinului 'Steaua Romaniei' fac parte detinatori ai acestui ordin, cu grade diferite: acad. Ionel Haiduc - in grad de Mare Cruce (presedinte), g-ral Constantin Degeratu - in grad de Mare Cruce, Serban Bradisteanu - in grad de Mare Ofiter, Costin Georgescu - in grad de Mare Ofiter, Mircea Geoana - in grad de Comandor, Gabriela Firea - in grad de ofiter si Ecaterina Andronescu - in grad de cavaler.

La sfarsitul lunii august, vicepresedintele PSD Corina Cretu, care detine Ordinul National 'Steaua Romaniei', a solicitat in mod public retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes, printr-o scrisoare transmisa Consiliului de Onoare al Ordinului.

La scurt timp, presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anuntat ca lideri ai PSD si UNPR detinatori ai Ordinului 'Steaua Romaniei' solicita retragerea decoratiei lui Tokes. Solicitarea a fost facuta ca urmare a unor declaratii facute de Tokes in luna iulie, la Tabara de Vara de la Baile Tusnad. La inceputul lunii septembrie, presedintele Traian Basescu declara ca in cazul in care Consiliul de Onoare al Ordinului ''Steaua Romaniei'' cere ridicarea decoratiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, atunci va emite decretul.

In decembrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National ''Steaua Romaniei'' in grad de Cavaler pe Laszlo Tokes.

Potrivit decretului semnat de seful statului la acea data, conferirea decoratiei s-a facut ''cu prilejul implinirii a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie, in semn de inalta apreciere a curajului si a demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplul personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste''.