Peste 80% dintre elevii din Bucuresti cu varste intre 14 si 16 ani au consumat alcool cel putin o data, 26,6% fumeaza, 8,9% au consumat canabis si 1,8% au luat amfetamine, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat in cadrul programului "Tineri in Europa", desfasurat sub patronajul presedintelui Islandei si care se implementeaza si in Romania din 2007. Cosmina Simean, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB), a declarat ca rezultatele arata ca exista o legatura importanta intre consumul de substante interzise si "monitorizarea parentala", scrie Mediafax.

"Practic a fost distrus mitul timpului de calitate, rezultatele chestionarelor aratand ca este importanta cantitatea de timp petrecuta de parinti cu copiii lor", a precizat Cosmina Simean.

Studiul a fost realizat in cadrul programului paneuropean "Tineri in Europa - Un Program de Prevenire Primara", care presupune realizarea de cercetari si analize care sa stea la baza unor demersuri de prevenire a consumului de droguri in randul tinerilor. La acest program participa 19 orase din 14 state europene.

Concluziile studiului arata ca peste 80% dintre elevii din Capitala cu varste intre 14 si 16 ani au consumat alcool, 8,9% dintre ei au consumat canabis, 1,8% au luat amfetamine si 2,8% au consumat substante inhalante.

De asemenea, in Bucuresti 26,6% dintre elevi fumeaza, iar 27% dintre acestia fumeaza zilnic, fata de 19,6% in celelalte orase participante la proiect.

In ce priveste consumul de canabis, 8,9% dintre liceenii din Bucuresti chestionati au spus ca au fumat cel putin o data in viata, procentul cel mai ridicat inregistrat in randul orase participante la studiu fiind de 26,8%, potrivit Mediafax.

25,9% dintre liceenii din Capitala chestionati au spus ca au consumat bauturi fabricate in casa, ceea ce indica un consum cu 10 procente mai mare fata de media celorlalti elevi din orasele participante.

Cosmina Simean, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB), a declarat marti, 19 noiembrie, la conferinta la care au fost prezentate rezultatele chestionarelor, exista legaturi foarte mari intre consumul de substante interzise, tutun sau alcool si "monitorizarea parentala", respectiv timpul pe care il petrec parintii cu copiii lor.

Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a afirmat ca, urmand exemplul controalelor la magazinele de etnobotanice, pot fi demarate si alte actiuni de verificare a zonelor din apropierea scolilor, astfel incat sa nu se ofere tinerilor tigari sau alcool, scrie Mediafax.

"Concluziile de azi sunt importante, pentru ca trebuie sa hotaram rapid ceea ce avem de facut pentru combarerea consumului de alcool si droguri la tineri. Asta inseamna verificarea perimetrelor scolii, dar si ajutorul profesorilor in ceea ce priveste educatia data tinerilor sau pentru crearea unor evenimente prin care copiii sa faca sport, sa mearga la bazin", a declarat Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a sustinut ca fiecare sector ar trebui sa aiba o sala de sport polivalenta cu bazin. "Pentru combaterea consumului de alcool si tutun la tineri, care din punct de vedere medical este distrugator la aceasta varsta, ne dorim ca la sfarsitul acestui mandat fiecare sector sa aiba o sala de sport cu bazin, pentru ca ne dorim sa dam o preocupare acestor copii. Copiii trebuie sa faca sport in locuri special amenajate, care sa le ofere si cafenele cu internet, astfel incat acestia sa-si petreaca util timpul, iar lucrurile acestea sa inceapa sa devina spontane pentru ei", a mai spus Oprescu.

In cadrul studiului au fost aplicate 2.798 de chestionare tinerilor cu varste intre 14 si 16 ani din licee.