Sanctionarea elevilor prin scoaterea de la ora si trimiterea la colt, interzise prin lege

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 19 noiembrie 2013, 21:21 Actualitate | Esenţial


Scoaterea elevilor din clasa in timpul orei, trimiterea lor la colt, insultele si jignirile sunt interzie prin lege in mediul scolar, profesorii, dar si personalul administrativ si auxiliar putand fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei pentru tratament degradant in scoala, scrie Mediafax.

Elevii nu mai pot fi dati afara din clasa in timpul orelor si nici nu mai pot fi pedepsiti prin trimiterea lor la colt sau prin punerea lor sa stea in picioare in timpul orei, astfel de masuri, considerate tratamente degradante, fiind interzise prin Legea 257/2013 care modifica si completeaza Legea 272/2004 privind protectia drepturilor copilului.

Directia pentru Protectia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a prezentat, marti, modificarile aduse legii, marcand astfel Ziua Internationala a Drepturilor Copilului, sarbatorita in fiecare an pe 20 noiembrie.

Una dintre modificari vizeaza interzicerea tratamentului degradant in scoala si introducerea de sanctiuni pentru personalul didactic, dar si pentru cel administrativ in cazul in care insulta, discrimineaza sau umileste copilul.

Directorul Directiei pentru Protectia Copilului, Elena Tudor, a declarat ca pentru incalcarea acestor prevederi legale au fost prevazute si sanctiuni, personalul didactic si nedidactic putand fi amendat cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

Ea a precizat insa ca profesorii nu vor fi amendati doar pentru ca au insultat o singura data un copil, o astfel de sanctiune impunandu-se atunci cand se constata ca astfel de actiuni afecteaza psihologic minorul, ii afecteaza rezultatele scolare sau comportamentul in cadrul familiei.

Articolul 48, alineatul 2 din Legea 257/2013 prevede ca, "in cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si cel administrativ si de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora". Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.

George Roman, director de programe la Organizatia "Salvati Copiii", a spus ca acest lucru inseamna de fapt ca profesorii nu mai au voie sa tina copiii la usa, la colt sau sa ii dea afara din clasa.

"De asemenea, sunt interzise orice tip de insulta, discriminare, obligarea copilului sa stea in picioare, precum si orice actiune care umileste copilul", a precizat Roman.

Directorul Directiei pentru Protectia Copilului a mai spus ca modificarea si completarea Legii 272/2004 a fost necesara pentru a acoperi anumite lacune identificate de-a lungul timpului.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat ca noile prevederi au avut in vedere o mai buna reglementare, dar si responsabilizarea parintilor.

"Din analiza cazuisticii a rezultat ca existenta cadrului legislativ coerent nu si-a dovedit eficienta in lipsa unor sanctiuni", a spus Scutaru.

Legea 257/2013 a fost publicata in Monitorul Oficial in 30 septembrie, iar pana la inceputul anului viitor ar trebui finalizata legislatia subsecventa, respectiv patru proiecte de Hotarare de Guvern.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6228 vizualizari

 • +12 (18 voturi)    
  "orice acţiune care umileşte copilul" (Marţi, 19 noiembrie 2013, 21:35)

  Trabucodonosor [utilizator]

  Faină formularea, dă liber la orice intepretare. Ştiţi că nota 2 umileşte copilul? La fel şi nota 4? Uneori chiar şi-un 7? Iar "picarea" unui extemporal sau teze garantat "afecteaza psihologic minorul, ii afecteaza rezultatele scolare sau comportamentul in cadrul familiei".
  • -1 (3 voturi)    
   ce tampenie (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 12:40)

   Marcelica2013 [utilizator] i-a raspuns lui Trabucodonosor

   asa se intampla cand masonii si ungurii ne fac legile educatiei. Pur si simplu nu mai avem parghii sa ne educam copiii. Nu mai ai voie sa-i zici nimic, ca-l superi, il discriminezi. De pedeapsa nici nu mai poate fi vorba. In schimb elevii au dreptul sa faca orice cu profesorii. Din punctul asta de vedere pe vremea comunismului era de 1000 de ori mai bine.
 • +6 (12 voturi)    
  o tampenie (Marţi, 19 noiembrie 2013, 21:40)

  raztud [utilizator]

  ce mizerie...
 • -2 (12 voturi)    
  Clase separate (Marţi, 19 noiembrie 2013, 21:53)

  Daniels22026 [utilizator]

  Educatorul trebuie sa fie stapinul orelor sale. Daca un copil deranjeaza ora, cadrului didactic ii ramin foarte putine alternative. S-a creat o democratie toxica in clasa. Esenta scolii este disciplina, atentia si munca. Nicidecum democratia elevi-profesori.

  De ce mai trimitem copii la scoala? Ca sa fie egali cu profesorii?!

  Mai bine facem clase separate. Legea asta produce discriminare, Probabil este si intentia, Trebuie sa facem clase separate pentru copiii familiilor normale si copiii familiilor cu pretentii de democratie in clasa, democratia imbecila intre copii si profesori.
 • +3 (9 voturi)    
  .... (Marţi, 19 noiembrie 2013, 22:18)

  tirolez [utilizator]

  jigniri, batai etc e normal sa nu existe, dar macar asta cu locul de pedeapsa puteau sa o lase. Cred ca e greu pentru un invatator/profesor sa tina o clasa de 30 de copii in mana fara niciun fel de parghie. Sunt unii copii problema, vorbesc urat cu doamna, isi lovesc colegii in pauze. Ce sa le zica "x, nu e frumos ce faci"? OK. Da, le cheama parintii la scoala, unii nici nu vin, altii sunt si ei depasiti de situatie.
  La consilier nu ii poate trimite decat cu acordul scris al familiei, care de obicei nu e de acord.
  Eu vorbesc de clasele 1-4, unde am copiii.
  Poate dau domnii cu amenzile si solutii concrete?
 • +2 (10 voturi)    
  Ăștia-s grav bolnavi ! (Marţi, 19 noiembrie 2013, 23:13)

  Davidias [utilizator]

  Și cu mintea rară !
  Știe cineva ce sancțiuni sunt prevăzute pentru elevii care umilesc profesorii la ore ? Primesc, cumva, și ei amenzi ? Asta nu-i discriminare ?
  Chiar așa fără minte au ajuns oamenii aceștia care se cred mari ??!! Care ”Salvează copiii” ? Cum ? Bătându-și joc de profesori ?
  Și când te gândești că sunt tot profesori cei ce fac astfel de reglementări !!! Vai de capul lor ! Ori bolnavi ori dau în gropi !
 • +3 (3 voturi)    
  Nu-mi e frica de lege... (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 0:49)

  IonutCozma [utilizator]

  Am o oarecare experienta cu clase in care mai apare cate un elev ce gaseste placere in a ma deranja in timpul procesului didactic! E adevarat ca uneori ma simteam legat de maini, de picioare si cu calus in gura! Stiam si pana acum ca nu am dreptul sa dau afara de la ora pe vreun elev! Dar daca el iese singur si este alegerea lui sa o faca, aceasta actiune nu este sub incidenta legii! Si am metodele mele sa il determin sa iasa! Majoritatea prefera sa iasa decat sa ramana si sa fie notati cu nota 2 pentru ca nu sunt deloc pregatiti pentru lectie! Inainte sa ajung aici, am purtat discutii in particular cu unii din cei care mi-au facut probleme. I-am oprit dupa ora si i-am intrebat daca i-am suparat cu ceva, daca au vreo problema si ii pot ajuta, daca au impresia ca efortul pe care il depun pentru a-i invata merita rasplatit cu atitudinea de care a dat dovada in timpul orei... Si de cele mai multe ori, reuseam sa rezolv problemele in mod pasnic. Dar cand acestea nu functioneaza, apelez si la metoda comunista! Am deja o reputatie in scoala in care predau si ma bucur ca mi se intampla destul de rar sa am probleme serioase cu elevii mei!
  • +2 (2 voturi)    
   mda (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 12:11)

   ClaudiuO [utilizator] i-a raspuns lui IonutCozma

   depinde foarte mult de ce "elevi" aveti. Pentru unii proveniti din tot felul de familii degradate sau colorati , un "nota 2" este o nimica toata. Masura d-voastra merge pentru elevi cu un minim de bun simt.

   Cred totusi ca un profesor trebuie sa-si castige elevii si din pacate foarte putini stiu cum sa faca asta. Chiar daca profesori sunt destui foarte putini au inclinatie spre asa ceva. Am avut nenumarati profesori foarte buni specialisti dar care pur si simplu nu stiau sa se faca intelesi si placuti sau sa dea sa rumege materia elevilor intr-un mod placut.

   Cine stie cum , o face ...cine nu se plange ca nu reuseste sa tina sub control o clasa.
 • +1 (5 voturi)    
  regulament (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 2:54)

  sdan [utilizator]

  Conform regulamentului cadru impus de inspectoratul scolar al mun Bucuresti, urmatoarele sanctiuni sunt permise :

  2.1.4 Masuri disciplinare pot fi considerate, printre altele:

  - efectuarea unor teme drept pedeapsă
  - exmatricularea de la ora
  - recuperarea lecţiilor pierdute
  - curățarea mizeriei făcute
  - munca de întreţinere a curăţeniei obligatorie
  - munca în folosul comunităţii şcolare
  - avertisment/mustrare
  - exmatriculare
  - eliminare definitiva din şcoală

  In mod normal, aboslut toate aceste sanctuni pot fi considerate degradante. Ceea ce inseamna ca acest regulament e contrar legii, deci e anulat in mod implicit.
 • +1 (3 voturi)    
  foarte bine (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 9:18)

  Dedalus [utilizator]

  Oricine isi poate aminti din scoala o multime de pedepse degradante. Sau unii nu si le amintesc, pentru ca mintea se apara uitand.

  Sunt perfect de accord cu modificarile introdus, de altfel de mult in vigoare in multe alte tari ale lumii, inclusive in multe state din Statele Unite.

  Invatamantul nostrum este in continuare profund Stalinist, mai Stalinist decat pe vremea comunismului de fapt.

  Mai mult, scoaterea de la ora era si este contrarecomandata de absolut toate curentele pedagogice ale lumii, din secolul XIX si pana in present.

  Precizez ca este o diferenta majora intre exmatriculare - ca sanctiune disciplinara aplicata de scoala pentru fapte foarte graqve si dovedite si scoaterea de la ora - ca masura punitiva.

  Inca o data felictari propunatorilor si sa stie ca sunt foarte multi parinti de partea lor!
  • -1 (3 voturi)    
   Cred ca iei lucrurile prea usor (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 11:00)

   Davidias [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Draga Dedalus,
   Si eu sunt impotriva oricarui tratament degradant sau pedepse dure aplicate elevilor. Dar formularile legii iau aproape toate posibilitatile profesorilor sa mai faca educatie elevilor. Probabil ca nu esti profesor. Orice pedeapsa este umilitoare, intr-un fel ...
   Si, in plus, in lege ar trebui sa fie sanctiuni egale si de o parte si de cealalta.
   Daca profesorii nu mai au posibilitate sa aplice sanctiuni ramane fara nici o noima sau rezultate educatia. In afara de sanctiunea exmatricularii (care se da in cazuri foarte grave) toate celelalte pot fi refuzate de elev, fara sa ai nici o posibilitate sa-l obligi. Ca il "umilesti" !!!
   Iti raman, doar, sanctiunile cu notele. Dar si acestea pot fi fara rezultat in cazurile urmatoare:
   1. Vine directorul si-ti spune ca strici procentul de promovabilitate. Si te obliga sa treci elevul, ca altfel ...
   2. Iti transmite elevul un mesaj ca va avea grija el sa nu mai ajungi intreg acasa daca nu-l treci. Si lucruri de aceast fel se intampla des in vremea noastra.
   Sigur sunt profesori care au experienta si facand slalom prin lege se pot descurca. Dar noi asta vrem sa facem ? Facem legi proaste si oamenii sa se descurce cum pot ei ? Si, hai sa zicem ca, un barbat se mai descurca. Dar miile de profesoare umilite de elevi ce aparare au ? Plansul ? Educatia fara sanctiuni este o poveste. Asta vrei (vrem) sa fie lumea de azi ?
  • +1 (1 vot)    
   Sa le dea si floricele (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 14:31)

   antrax [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Acum ceva vreme am citit un articol, un miliardar US din domeniul IT atragea atentia ca tinerii de azi nu mai sunt pregatiti pt viata. Adica, nici macar nota proasta nu mai primesc la scoala, sa nu se simta descurajati, si pe urma la primul job isi iau una dupa ceafa (metaforic vorbind) si brusc li se rupe firul si ii vezi ca se sinucid, deprima, etc.
   si la noi la clasele 1-4 acuma dau calificative, nu note.

   Pana una alta scoala e o pregatire pt restul vietii, daca nu invata acolo ce inseamna tratament prost cum vor reactiona la 25 de ani cand o patesc prima data?

   Si dupa cum au mentionat si altii, daca un copil face probleme la ora si n-ai voie sa-l dai afara, cum se rezolva situatia???
 • 0 (4 voturi)    
  interesant (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 11:37)

  sdan [utilizator]

  deci, in cazul in care doi pusti intra intr-o institutie publica (de exemplu o banca), se aseaza pe jos si incep sa rada de cei din jurul lor, acesti pusti nu pot si invitati sa paraseasca incinta, intrucat invitatia ar echivala cu un tratament degradant.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by