Raportul comisiei parlamentare care a analizat si respins proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana va fi analizat de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General, au declarat, marti, pentru Mediafax, repezentantii institutiei.

"Sesizarea a fost inregistrata, iar raportul a fost dat in lucru la Sectia de urmarire penala si criminalistica", potrivit sursei citate.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor privind Rosia Montana, ca toti cei implicati si care au dat semnaturi in mod abuziv si ilegal in cazul acestui proiect nu vor avea sarbatori linistite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.

Comisia parlamentara speciala a respins, pe 11 noiembrie, proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana adoptat de Guvern. Si Senatul a respins, marti, proiectul de lege in forma transmisa de Guvern.

Comisia speciala afirma, in raportul la acest proiect, ca sunt posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul exploatarii.

"Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va inainta prezentul raport autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale", se arata in conzluziile raportului.

Comisia a mai apreciat ca afirmatiile lui Stefan Marincea, audiat in calitatea sa oficiala de la acel moment, de director al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), alaturi de declaratiile angajatilor IGR, care au facut parte din echipa trimisa pentru cartografierea zonei unde umeaza sa se desfasoare proiectul minier, sunt "extrem de grave si trebuie investigate de catre institutiile judiciare".

In calitate de director general al IGR, Stefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia speciala pentru proiectul de la Rosia Montana din Parlament, el criticand proiectul de exploatare miniera, spunand ca este "de nota cinci" si ca ar trebui modificat substantial si adaptat la practicile europene.

Marincea a fost intrebat de catre presedintele Comisiei Rosia Montana, Darius Valcov, despre faptul ca Institutul Geologic Roman a dat un aviz favorabil pentru acest proiect atunci cand institutul era condus de un alt director general.

"E un fals grosolan, e o situatie penala din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat", a precizat Marincea.

"Sustin cu argumente stiintifice ca modul de prezentare a analizelor de catre companie este viciat. Nu este un organism al statului roman care sa verifice aceste analize. (...) S-a vorbit de absenta faliilor, un predecesor al meu care a semnat ca nu exista falie. In trei harti ale companiei sunt burdusite de falii. Am freatic si falii, nu pot sa pun deseuri periculoase", a mai declarat Marincea la comisie.

Totodata, el a spus ca proiectul "nu este in avantajul statului roman", presupunand costuri uriase dupa exploatare.

Stefan Marincea a fost demis ulterior din functia de director general al Institutului Geologic al Romaniei.