Cativa functionari de la Vama Arad vor trebui sa acopere prejudiciul in cazul furtului a 73 de tone de motorina si pacura din trei autocisterne aflate in curtea institutiei, ancheta interna desfasurata la Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) fiind in faza finala.

Seful DGRFP Timisoara, Lucian-Ovidiu Heius, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la Arad, ca ancheta Corpului de control al institutiei privind furtul motorinei din curtea Biroului Vamal Arad este in curs de finalizare, iar functionarii vinovati vor fi trasi la raspundere, transmite Mediafax.

Heius a spus ca prejudiciul va trebui acoperit de cativa functionari de la Vama Arad care aveau in responsabilitate pastrarea motorinei, insa el nu a putut preciza daca acestia sunt implicati si in furt.

"Functionarii vinovati vor trebui sa plateasca produsul energetic care a disparut din custodia vamii. Sunt angajati care raspundeau de pastrarea in bune conditii a combustibilului, dar daca sunt si implicati in furt, va stabili ancheta Politiei, care este in desfasurare. Daca este cineva vinovat, va raspunde si penal", a declarat seful regional al Fiscului.

Heius a spus ca nu crede ca acele trei cisterne au fost golite sau au iesit pe poarta Vamii Arad fara ca agentii de paza ori functionarii sa observe.

Directorul DGRFP Timisoara a declarat, insa, ca, cel mai probabil, firma de paza angajata nu va plati daune, pentru ca functionarii vamii nu facusera, conform procedurilor, si un proces de predare-primire a marfii care trebuia pazita.

"A fost vorba de o incalcare constanta si flagranta a procedurilor si legilor in cazul confiscarii si pastrarii produselor. Nu cred ca putea sa dispara (carburantul - n.r.) fara sa vada paznicii, oamenii de acolo, dar vom oferi mai multe informatii dupa raportul Corpului de control", a declarat Heius.

Seful DGRFP a precizat ca nu exista imagini cu furtul, pentru ca in curtea Vamii Arad nu erau instalate camere de supraveghere.

Peste 70 de tone de combustibil depozitat in trei rezervoare au disparut din incinta Vamii Arad, lipsa marfii fiind observata, in 27 septembrie, de catre reprezentantii ANAF, care au anuntat Politia.

Conform unor surse din cadrul ANAF, combustibilul fusese retinut de la o firma in urma cu doi ani si jumatate. Sursele citate spuneau ca firma respectiva a dat in judecata ANAF, iar recent a fost emisa sentinta, care stabilea ca doua dintre cele trei rezervoare de carburant vor fi valorificate de catre stat, iar unul va fi predat societatii care revendicase marfa.

Procurori ai Judecatoriei Arad au preluat cazul, fiind constituit un dosar de cercetare pentru furt si rupere de sigilii, cu autori necunoscuti, in timp ce, potrivit unor surse, o ancheta interna avea loc in cadrul Vamii.

Procurorul de caz de la Parchetul de pe langa Judecatoria Arad, Flavius Chis, declara, in 4 octombrie, ca in cazul disparitiei celor aproximativ 73 de tone de carburanti au fost audiate mai multe persoane.