Camera Deputatilor a aprobat marti proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, informeaza Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), intr-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit noii legi a restituirilor, aprobata de deputati cu 275 de voturi "pentru", 51 "impotriva" si patru abtineri, comisiile locale pentru inventarierea terenurilor vor fi conduse de primarii de comuna, oras sau municipiu. Anterior legea prevedea ca presedintii acestor comisii sunt reprezentantii institutiilor prefectului.

O alta modificare este majorarea termenului de decadere in procedura administrativa in care persoanele care se considera indreptatite pot completa cu inscrisuri dosarele depuse la entitatile investite de lege. Termenul a fost majorat de la 90 de zile la 120 de zile.

De asemenea, noua lege prevede ca titularii de dosare constituite in temeiul Legii nr. 10/2001 pot opta pentru returnarea dosarelor inregistrate la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor catre entitatile investite cu solutionarea notificarii in vederea restituirii in natura sau compensarii imobilelor cu alte bunuri.

Potrivit noului act normativ, in cazul in care din documentele existente in dosarele de despagubiri nu se pot identifica vechiul amplasament sau caracteristicile tehnice ale imobilului, calculul despagubirilor se va face prin aplicarea valorii minime prevazuta de grila notariala pentru localitatea respectiva.

Camera Deputatilor este Camera decizionala in acest caz, urmand ca proiectul adoptat sa fie trimis la promulgare Presedintiei.