Rusia l-a extradat pe cetateanul moldovean Vitalie Proca, principalul suspect in atacul armat care a avut loc in noiembrie 2012 in cartierul Vitan din Bucuresti, a anuntat luni ministrul rus de Interne, potrivit RIA Novosti. Proca a fost adus luni in Romania.

Proca "a fost introdus intr-un Centru de Retinere si Arestare Preventiva din cadrul DGPMB, urmand a fi declansata procedura de confirmare a mandatului de arestare preventiva de catre magistratii Tribunalului Bucuresti", a anuntat Politia Romana, potrivit Agerpres.

O escorta a Politiei Romane l-a preluat, luni, de la Moscova pe cetateanul moldovean Vitalie Proca, de 33 de ani, urmarit international pentru comiterea infractiunii de tentativa de omor calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Aceasta este prima extradare care se realizeaza din Federatia Rusa catre Romania, precizeaza Politia Romana.

"Extradarea urmaritului este rezultatul eforturilor comune ale Politiei Romane prin Biroul National INTERPOL Bucuresti, Ministerului Justitiei, Ministerului Public, autoritatilor judiciare ruse si ale Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti. De asemenea, am beneficiat de un sprijin important din partea Secretariatului General al OIPC - INTERPOL", subliniaza sursa citata.

Pe 11 iunie, Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Biroul National INTERPOL Bucuresti, a fost anuntat de catre INTERPOL Moscova cu privire la admiterea extradarii catre Romania a cetateanului moldovean Vitalie Proca.

Tribunalul Bucuresti, Sectia a II-A Penala, a emis pe 18 ianuarie un mandat de arestare preventiva, mandat european de arestare si mandat de urmarire internationala pe numele acestuia.

Prin intermediul Biroului National INTERPOL Bucuresti din cadrul CCPI-IGPR acesta a fost dat in urmarire internationala, urmarirea fiind difuzata in toate cele 190 de state membre ale OIPC- Interpol. Pentru prinderea acestuia, Politia Romana a colaborat, prin intermediul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala, cu Politiile din Rusia, Italia, Moldova si Marea Britanie.

Politia Romana a fost anuntata, la data de 7 februarie, de catre INTERPOL Moscova cu privire la retinerea urmaritului international Vitalie Proca.

Astfel, autoritatile romane au demarat procedurile judiciare pentru extradarea suspectului.

Proca este suspectat ca, la data de 26 noiembrie 2012, a executat mai multe focuri de arma cu pistolul mitraliera AK 47 asupra unui barbat care isi parca autoturismul, dupa care, observand ca victima nu a decedat, a coborat din autoturism si, folosind pistolul Makarov pe care il avea asupra sa, a executat mai multe focuri de arma in directia victimei.

Cu aproximativ un an inainte de savarsirea faptei in Romania, Vitalie Proca mai comisese o tentativa de omor in Londra, asupra unui bancher rus, Gherman Gorbuntov, pe care a incercat sa-l omoare in timp ce acesta intra in casa.

'Dupa ce a fost gasit ADN-ul pe armele folosite in atentatul din Vitan, a fost identificata formula, transmisa prin INTERPOL, si de acolo ni s-a comunicat ca avem acelasi ADN (n. r. - cu cel identificat de englezi) dar nu se stia al cui este. Cu sprijinul colegilor din Republica Moldova l-am identificat pe Vitalie Proca ca fiind cetatean moldovean, iar activitatile de cooperare continua atat cu Republica Moldova, cat si cu Anglia', precizau la acea data surse judiciare.

Potrivit acestora, pentru comiterea faptei din Vitan, Proca nu ar fi primit mai mult de 30.000 de euro.

Pentru anchetatorii romani, cazul atentatului din Vitan reprezinta una dintre cele mai laborioase anchete. Pe langa zecile de persoane audiate, judiciaristii au vrut sa afle care au fost conexiunile care au dus la confundarea victimei.

Victima impuscata de Vitalie Proca in noiembrie 2012, in sectorul 3 al Capitalei, nu avea antecedente penale.

'O camera video instalata la intrarea in blocul unde locuia victima atentatului ne-a aratat faptul ca autorul a supravegheat indelungat locatia, iar aparitiile lui ne-au ajutat sa stabilim modelul masinii folosite, culoarea, marca. Vitalie Proca a urmarit victima timp de 11 zile. In toata aceasta perioada cat a stat in Romania, un politist a reusit sa identifice masina autorului pe camerele de supraveghere ale unei benzinarii', au declarat aceleasi surse judiciare.

Vitalie Proca, fiind cetatean al Republicii Moldova si neavand nicio conexiune in Bucuresti, a confundat victima. Adevarata tinta era Puiu Mironescu.

'Tinta adevarata, Puiu Mironescu, statea la 800 de metri distanta fata de locuinta victimei, iar Proca, nefiind familiarizat cu Bucurestiul, in loc sa faca stanga pe bulevard, a facut dreapta si a ajuns in alta parte. Blocurile sunt construite de aceeasi firma si au aceeasi culoare, lucruri clar explicate in rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata fratii Mararu. Masinile lor semanau, terminatia de numar era aceeasi: 'MIR'. Au fost mai multe imprejurari care au dus la aceasta fapta', au completat sursele judiciare.

Dupa comiterea atentatului, Proca a abandonat masina pe o strada mai putin circulata din Bucuresti de unde oamenii legii au recuperat-o dupa cateva saptamani de la producerea incidentului.

Autoturismul folosit de Vitalie Proca era inmatriculat in Bulgaria.

O echipa de anchetatori romani, compusa dintr-un procuror criminalist si doi ofiteri ai Serviciului Omoruri din cadrul Politiei Capitalei, s-a deplasat la Moscova, in perioada 12-16 august, pentru a efectua cercetari in cazul autorul atentatului din cartierul Vitan.

Pe 6 februarie 2013, in baza mandatului de urmarire internationala emis de autoritatile romane, Vitalie Proca a fost depistat si prins pe teritoriul Federatiei Ruse, la Moscova.

Potrivit procurorilor romani, Vitalie Proca a fost angajat de fratii Bogdan si Razvan Mararu sa-l ucida pe liderul lumii interlope din Piatra Neamt, Ioan Dumitru Mironescu.