Protestatarii fata de proiectul Rosia Montana din Capitala care au plecat, duminica seara, in mars de la Universitate spre Palatul Parlamentului au ajuns la Unirii si s-au asezat pe carosabil, blocand circulatia la intersectia cu Bulevardul I.C. Bratianu, transmite Mediafax. Este a 12-a duminica de proteste.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 21.30 Jandarmii au oprit marsul pe Bulevardul Regina Elisabeta, in zona Parcului Cismigiu, le-au spus protestatarilor ca participa la o adunare publica nedeclarata, ca au incalcat in mod repetat normele legale si le-au cerut sa pregateasca actele de identitate pentru a se legitima.

Protestatarii le-au spus jandarmilor ca sunt penibili, ca i-au oprit abuziv si ca le sunt incalcate drepturile, scandand "Jandarmeria apara hotia" si "Libertate". In timp ce jandamii se pregateau sa ii legitimeze, manifestantii au ascultat melodia "Don't worry, be happy".

Strada Elie Radu, pe care au mers protestatarii spre Bulevardul Regina Elisabeta, a fost blocata de fortele de ordine in ambele capete.

Circulatia pe Bulevardul Regina Elisabeta a fost reluata, in zona fiind echipaje de politie si masini de interventie ale Jandarmeriei.

UPDATE 20.50 Cateva sute de persoane protesteaza la Parlament.

Circulatia rutiera a fost blocata atat spre bulevardului I.C. Bratianu, cat si spre bulevardul Corneliu Coposu si Splaiul Independentei.

Protestatarii scandeaza "Libertate" si "Uniti, salvam toata Romania".

Protest Uniti Salvam - Jandarmii au incercuit protestatarii

Protest Uniti Salvam - Jandarmii au incercuit protestatarii

Foto: Facebook/ Rezistenta Urbana

Jandarmii au format un cordon in jurul protestatarilor si le cer sa elibereze carosabilul.

Manifestantii care se opun proiectului de la Rosia Montana s-au strans initial in zona statuilor de la Universitate, unde au afisat bannere cu mesajele impotriva exploatarilor miniere cu cianuri si a gazelor de sist.

Dupa aproximativ doua ore de protest la Universitate, in jurul orei 19.15, cei cateva sute de protestatari au plecat spre Palatul Parlamentului. Acestia au mers pe strazile din Centrul Istoric, dupa ce au fost opriti de jandarmi sa iasa pe Bulevardul Bratianu.

Jandarmii au facut un cordon pe carosabil, la intersectia bulevardelor Natiunile Unite si Libertatii, pentru a-i impiedica pe protestatari sa ajunga in Piata Constitutiei. Protestatarii i-au ocolit insa pe jandarmi, pe trotuare, si au continuat sa mearga spre Piata Constitutiei, blocand Bulevardul Libertatii.

Jandarmii i-au somat sa elibereze strada, pentru ca participa la o adunare publica neautorizata si au incercat sa ii opreasca in parcarea din Piata Constitutiei, insa din Bulevardul Libertatii acestia au intrat pe Bulevardul Unirii, blocand circulatia.

------------------------------------------------

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestantii cer interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania, includerea zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, dar si interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist.

Comisia parlamentara speciala a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" si doua abtineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana.

Comisia a considerat, potrivit raportului, ca proiectul de lege nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, a propus respingerea acestuia. Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia a recomandat completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Premierul Victor Ponta declara, dupa sedinta USL in care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern sa fie respins de catre Comisia parlamentara speciala, ca proiectul minier de la Rosia Montana se va face in baza Legii cadru care urmeaza a fi elaborata de Legislativ.