Prorectorul UMF Bucuresti, Ruxandra Ionescu, a declarat duminica, dupa inceperea concursului de rezidentiat, ca foarte multi dintre viitorii medici aleg sa plece in strainatate, unii chiar din timpul rezidentiatului, pentru salariile mult mai mari, relateaza Mediafax.

Ruxandra Ionescu a spus ca statul roman aloca in medie 30.000 de euro pentru studiile de licenta si de rezidentiat ale fiecarui tanar de la medicina.

Prorectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" a precizat ca salariile foarte mici sunt principalul motiv pentru care viitorii medici aleg sa profeseze in alta parte, un rezident putand primi in alte state pana la 2.000 de euro lunar, in timp ce in Romania veniturile acestuia sunt de aproximativ 1.000 de lei.

Concursul de rezidentiat sustinut la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" a inceput la ora 10.10, cand s-a incheiat distribuirea caietelor cu subiecte, a mai spus Ruxandra Ionescu.

Prorectorul UMF Bucuresti a aratat ca aceste caiete cu subiecte au fost facute de catre o comisie secretizata, ai carei membri nu au avut acces nici macar la telefonul mobil. Acestea au fost transportate catre facultatile de medicina de catre politie si jandarmerie.

Concursul de rezidentiat la UMF Bucuresti s-a incheiat in jurul orei 14.00, candidatii trebuind sa raspunda la 200 de intrebari in patru ore.

Prorectorul UMF Bucuresti a precizat ca in acest an cea mai mare concurenta este la stomatologie, unde sunt cinci concurenti pe un loc, in timp ce la medicina sunt doi candidati pe loc.

Concursul de rezidentiat a fost organizat duminica, in centrele universitare Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu Mures, Timisoara si Craiova, pentru domeniile medicina, medicina dentara si farmacie, pe baza tematicilor anuntate.

Potrivit Ministerului Sanatatii, la concursul de rezidentiat s-au inscris 5.102 absolventi, care concureaza pe 3.879 de locuri si posturi. Dintre cei peste 5.100 de candidati, 3.857 au optat pentru locurile si posturile scoase la concurs la medicina, 964 s-au inscris pentru locurile si posturile de la medicina dentara, iar 281 sustin concursul pentru farmacie.

In Bucuresti, 1.942 de candidati s-au inscris, pe aproape 800 de locuri, la concursul de rezidentiat organizat in centrul universitar din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila".

Centrul universitar din Bucuresti are alocate 690 de locuri la medicina, 93 la medicina dentara si 15 la farmacie. Dintre cei peste 1.900 de candidati, 1.454 s-au inscris pentru medicina, 377 la medicina dentara, iar 111 la farmacie.

Cele mai multe locuri la centrul universitar Bucuresti sunt pentru medicina de familie (41), la chirurgie generala sunt 29 de locuri, iar la reabilitare medicala, 28 de locuri. La medicina dentara, cele mai multe locuri sunt la endodontie, parodontologie si protetica dentara, fiecare cu cate 20 de locuri. La farmacie, cele mai multe locuri sunt la specializarea laborator farmaceutic - 10 locuri.

Concursul se va desfasura in Capitala pentru posturile publicate in Bucuresti si judetele Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman si Tulcea, precum si pentru locurile publicate in centrele universitare Bucuresti si Constanta.

Punctajul minim de promovare reprezinta 60 la suta din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Acesta se calculeaza la nivelul fiecarui centru universitar in care se organizeaza concursul.

Ocuparea locurilor si posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor si a posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.

Corectarea lucrarilor se va face in prezenta candidatilor. Eventualele contestatii privind raspunsurile corecte vor putea fi depuse de candidati in termen de 24 de ore din momentul transmiterii grilelor in salile de concurs.

Candidatii care vor castiga un loc in urma concursului nu vor avea post asigurat la sfarsitul rezidentiatului.