Peste 550.000 de hectare de padure din Romania nu au paza asigurata, potrivit precizarilor facute sambata, la Zalau, de Lucia Varga, ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, oficialul mentionand ca noul cod silvic prevede ca paza tuturor padurilor, inclusiv a celor private, sa fie asigurata gratuit de Romsilva, transmite Agerpres.

"O masura a codului silvic extrem, extrem de importanta este aceea care se refera la o mai buna administrare a micilor proprietati si gestionarea durabila a acestora. In Romania exista peste 550.000 de hectare de padure nepazita. In general, aceste paduri sunt mici proprietati apartinand persoanelor fizice, deci proprietarii au pana in 30 de hectare. Sunt in jur de 750.000 de proprietari. Ei, pana acum, trebuiau sa achite contravaloarea pazei, plateau o taxa. Incepand de la data intrarii in vigoare a codului silvic, proprietarii nu vor mai trebui sa plateasca aceasta taxa, ci ei vor beneficia in mod gratuit de acest serviciu, obligatia revenind Romsilva", a declarat Lucia Varga, in deschiderea unei dezbateri privind noul cod silvic, la care au fost invitati administratori de paduri, procesatori de lemn si agenti de exploatare din Salaj.

Lucia Varga a subliniat ca noile prevederi sunt unele moderne. "Din punctul meu de vedere, este un proiect major, un proiect din care cu totii avem de castigat. In primul rand, vom avea noi de castigat, ca natie, pentru ca padurile vor fi gestionate durabil, vor fi gestionate corespunzator si sper sa ne putem atinge cele doua obiective importante mari si anume diminuarea taierilor ilegale, pe de o parte, si al doilea obiectiv important - lemnul taiat legal sa fie valorificat superior, sa fie utilizat la nivel local pentru a genera dezvoltare locala, creand locuri de munca si aducand taxe si impozite la bugetele locale", a explicat ministrul.

Varga a completat ca noul cod silvic va prevedea ca lemnul sa se vanda din rampe si depozite, unde va fi masurat si nu ca in prezent pe baza estimarilor lemnului pe picior. Se asteapta ca din 2014 cel putin 50% din masa lemnoasa sa fie vanduta din rampe si depozite, cautandu-se solutii pentru sprijin financiar, inclusiv fonduri europene, pentru firmele private care vor sa realizeze aceste depozite de lemn.