Guvernul Romaniei a decis majorarea cu 10% a subventiei acordate de la bugetul de stat pentru caminele si cantinele din campusurile universitare, incepand cu data de 1 Decembrie 2013, anunta Ministerul Educatiei intr-un comunicat remis HotNews.ro. Masura vine la scurt timp dupa ce Executivul a decis majorarea salariilor profesorilor debutanti, in cadrul elaborarii bugetului pentru anul 2014, precizeaza Ministerul.

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a declarat ca decizia face parte din programul guvernamental de sustinere a Educatiei si Cercetarii romanesti. "Actualul guvern a demonstrat ca ramane fidel politicii sale de transformare a sistemului educational in motor de crestere si de dezvoltare a Romaniei", a afirmat Mihnea Costoiu, citat in comunicat.

Potrivit acestuia, "cresterea salariilor profesorilor debutanti, a subventiei pentru camine si cantine, respectiv a nivelului fondurilor acordate pentru cercetare si pentru educatie arata atat respectul nostru pentru studentii, elevii si profesorii din sistemul educational, cat si importanta pe care o acorda Guvernul acestui sector vital al societatii romanesti".

Ministrul a precizat ca ministerul va continua sa se consulte in implementarea politicilor de finantare a educatiei cu reprezentantii partenerilor sociali. "Dupa ani in care sindicatele si organizatiile studentesti au fost ignorate, iar finantarea si salariile au fost drastic reduse, am reusit sa reluam un dialog constructiv, care nu poate decat sa ajute la dezvoltarea educatiei romanesti", a subliniat ministrul delegat Mihnea Costoiu.

Amintim ca in jur de 500 de studenti au protestat miercuri, 13 noiembrie, in fata Guvernului si apoi a Ministerului Educatiei. Studentii au cerut Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie, majorarea subventiei camine-cantine si a fondului de burse. Intr-o conferinta de presa sustinuta in timp ce studentii protestau in fata Ministerului, Mihnea Costoiu a declarat ca "pe undeva ma bucura, ca fost lider al miscarii studentesti, faptul ca tanara generatie da dovada de implicare".

Citeste si: