Proiectul final al Legii privind descentralizarea - Vezi textul integral si toate anexele proiectului

de V. Cozmei, L. Pirvu     HotNews.ro
Vineri, 15 noiembrie 2013, 14:36 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea, artizanul descentralizarii
Foto: Hotnews
 documente
(15 Nov 2013) PDF, 1MB
(15 Nov 2013) PDF, 905KB
(15 Nov 2013) PDF, 1MB
(15 Nov 2013) PDF, 1MB
(15 Nov 2013) PDF, 932KB
(15 Nov 2013) PDF, 4MB
(15 Nov 2013) PDF, 368KB
(15 Nov 2013) PDF, 64KB
(15 Nov 2013) PDF, 182KB
(15 Nov 2013) PDF, 54KB
(15 Nov 2013) PDF, 32KB
(15 Nov 2013) PDF, 116KB
(15 Nov 2013) PDF, 3MB
(15 Nov 2013) PDF, 2MB
(15 Nov 2013) PDF, 141KB
(15 Nov 2013) PDF, 42KB
Guvernul Romaniei isi va angaja raspunderea privind descentralizarea in agricultura, sanatate, cultura, mediu, turism, invatamantul preuniversitar, tineret si sport, potrivit proiectului oficial de lege obtinut de HotNews.ro. Legea prevede ca angajatii din institutiile descentralizate isi pastreaza drepturile salariale de la data intrarii in vigoare a legii. Proiectul normativ a fost aprobat de executiv in sedinta de joi, iar Guvernul urmeaza sa isi angajeze raspunderea pe lege in Parlament pe 19 noiembrie.

"Domeniile care se descentralizeaza sunt sanatatea, agricultura, cultura, mediu, tineret si sport (...) Impactul bugetar este neutru. Nu exista cheltuieli in plus (...)", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea. "Nu se descentralizeaza porturile, s-a stabilit ca va fi o abordare separata pe acest subiect si nu se transfera cladirile cinematografelor pentru ca majoritatea sunt afectate de contracte de inchiriere", a declarat joi Liviu Dragnea.

Potrivit textului proiectuylui de lege al descentralziarii obtinut de HotNews.ro, domeniile care se descentralizeaza sunt:
 • Agricultura
 • Sanatatea
 • Invatamantul preuniversitar
 • Cultura
 • Mediul
 • Tineretul si Sportul
 • Transporturi prin transferarea Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Consiliul General al Municipiului Bucuresti
Proiectul realizat de ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea, prevede transferul unor institutii centrale de la ministere catre consiliile judetene si consiliile locale. Asa cum a aratat HotNews.ro intr-o analiza, proiectul va duce la cresterea semnificativa a puterii sefilor de Consilii Judetene.

Cum se stabilesc bugetele: In 2014 ca in 2013, apoi pe baza unor standarde de cost

Textul proiectului de lege incepe prin a lamuri modul in care sunt stabilite bugetele institutiilor decsentralizate.
Astfel, proiectul prevede masuri generale, precum modul in care sint stabilite bugetele institutiilor descentralizate: pe baza standardelor de cost. Pina la aprobarea acestor standarde, bugetul se realizeaza pe baza bugetului pe anul anterior.

Textul articolului I: "Trecerea de catre Guvern in administrarea si finantarea autoritatilor administratiei publice locale a unor cheltuieli publice, ca urmare a descentralizarii unor competente, precum si a altor cheltuieli publice noi se face prin lege, numai cu asigurarea resurselor financiare necesare realizarii acestora, fundamentate pe baza standardelor de cost ale serviciilor publice respective, iar pana la aprobarea acestora, pe baza sumelor aprobate pentru anul anterior, prin cuprinderea integral si distincta in anexa la legea bugetului de stat a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, necesare finantarii cheltuielilor publice transferate sau a noilor cheltuieli publice."

Angajatii isi pastreaza salariile stabilite la intrarea in vigoare a legii


Legea prevede ca angajatii din institutiile descentralizate isi pastreaza drepturile salariale de la data intrarii in vigoare a legii.

Proiectul prevede, la articolul VII, ca "Personalul institutiilor publice si structurilor descentralizate cse preia cu drepturile salariale stabilite la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

A. Agricultura

Proiectul prevede trecerea Directiilor agricole judetene din subordinea Ministerului Agriculturii in subordinea Consiliilor Judetene. Directiile agricole judetene se infiinteaza prin reorganizarea si comasarea urmatoarelor structuri:
a) Directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu exceptia unitatilor fitosanitare;
b) Oficiile de studii pedologice si agrochimice judetene;
c) Casele agronomului;
d) Camerele agricole judetene aflate in subordinea consiliilor judetene

B. Cultura

Directiile judetene pentru cultura si patrimoniu national trec din subordinea Ministerului Culturii in subordinea Consiliilor judetene.

Proiectul prevede si modificarea Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice si a Ordonantie Guvernului nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic (vezi pag. 9 - 14)

C. Turism

Proiectul Descentralziarii da noi puteri Consiliilor judetene in domeniul turismului, precum autorizarea pensiunilor si clasificarea tuturor structurilor de primire (hoteluri, moteluri, pensiuni etc):
 • autorizeaza functionarea pensiunilor, activitatile ghizilor de turism, centrele de informare si promovare turistica, structurile de primire turistica si unitatile de alimentatie publica situate in unitatile administrativ-teritoriale si in statiuni turistice;
 • asigura clasificarea structurilor de primire turistica potrivit legislatiei in vigoare;
 • autorizeaza activitatile de agrement nautic, activitatile turistice pe plaja si activitatile ecoturistice.
CJ-urile primesc dreptul de a emite avizele de specialitate pentru documentatii de urbanism privind zone si statiuni turistice, precum si pentru documentatii tehnice privind amplasamentul, conformarea si functionalitatea constructiilor noi cu destinatie turistica de tipul:

a) structuri de primire turistice: hotel, hotel-apartament, motel, vila, bungalou, cabana, sat de vacanta, camping, pensiune cu o capacitate mai mare de 3 camere, indiferent de categoria de confort a acestora;
b) structuri de servire a mesei: restaurant clasic, restaurant specializat, restaurant cu specific national sau local, braserie, berarie, gradina de vara, baruri de orice tip, unitati de tip fast food-restaurant cu autoservire, bufet tip "expres", pizzerie, snack-bar-cofetarie, patiserie
c) structuri de agrement turistic: cluburi, cazinouri, sali polivalente, instalatii si dotari specifice agrementului turistic - transport turistic pe cablu, partii amenajate pentru practicarea schiului si altele asemenea;
d) structuri de tratament balnear: complexe de turism balnear.

In plus, Autoritatea Nationala pentru Turism pierde dreptul de administrare a plajelor cu destinatie turistica in favoarea unitatii administrativ-teritoriala pe a carui raza teritoriala se afla.

D. Educatie

Reteaua scolara pentru invatamintul profesional si tehnic va fi organizata de Consiliile Judetene.


De asemenea, palatele si cluburile copiilor si elevilor trec din subordinea inspectoratelor scolare judetene in subordinea consiliilor locale. Palatele si cluburile copiilor si elevilor sunt in finantarea autoritatilor administratiei locale si in conducerea metodologica a Ministerului Educatiei.

F. Mediu

Ministerul Mediului pierde Agentiile judetene pentru protectia mediului (aflate acum in subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului), acestea urmind sa se reorganizeze ca directii judetene in subordinea consiliilor judetene.

Ministerul Mediului pierde si filialele regionale ale Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, care trec tot in subordinea consiliilor judetene.

G. Sanatate

Proiectul prevede ca Directiile de sanatate publica judetene vor trece de la Ministerul Sanatatii in subordinea consiliilor judetene. In subordinea acestor Directii judetene vor intra:
- centrele de diagnostic si tratament si centrele medicale, finantate integral din venituri proprii si din contractele incheiate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate;
- centrele judetene de intretinere si reparare a aparaturii medicale si policlinicile cu plata, finantate integral din venituri proprii.

Conducatorii directiilor judetene sunt numiti prin hotarare de CJ sau, in Bucuresti, prin dispozitie a primarului general.

H. Tineret si Sport

Directiile judetene pentru sport si tineret trec in subordinea Consiliilor Judetene. Cluburile sportive trec in administrarea consiliilor locale, cu tot cu patrimoniul aferent.

I. Metroul

Metroul bucurestean trece din subordinea Ministerului Transporturilor in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Astfel, pachetul de actiuni de 8.071.035  actiuni nominative cu valoare nominala de 2,5 lei detinut de statul roman la Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti 'Metrorex' - S.A. cu sediul in municipiul Bucuresti, Bd. Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, se transfera cu titlu gratuit municipiului Bucuresti.

Potrivit textului proiectului de lege, de la bugetul de stat metrorex va mai primi bani doar pentru investitiile aflate in derulare.

"In continuare, pentru realizarea proiectelor de modernizare si dezvoltare a infrastructurii si a materialului rulatn, inclsuiv cele de protectie civila pot fi finantate, in conditiile legii, de la bugetul de stat pentru obiectivele aflate in derulare, bugetul local, venituri proprii, din credite externe si interne, precum si din fonduri externe nerambursabile."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22251 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  distrugerea romaniei (Vineri, 15 noiembrie 2013, 15:18)

  dum_i [utilizator]

  Aceste este proiectul distrugerii romaniei.

  Are ca autori 3 personaje

  1. un plagiator
  2. un anchetat penal
  3. un intreg popor de indolenti
  • +14 (14 voturi)    
   Deci primarii vor numi doctorii (Vineri, 15 noiembrie 2013, 15:28)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   De acum incolo doctorii de policlinica vor fi numiti de primari si presedintii de consilii judetene.
   • +4 (4 voturi)    
    Metroul finantat de locuitorii cartierelor (Vineri, 15 noiembrie 2013, 15:57)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Noua lege a metroului lasa exploatarea si finantarea constructiei acestuia pe seama primarilor de sector ceea ce inseamna moartea constructiei de noi galerii. Dupa terminarea tronsonului Dr. Taberei - Eroilor metroul nu se mai poate extinde.

    Daca o tara intreaga cu greu reuseste sa finanteze o galerie cum sa fie capabil primarul de sector sa-si faca metrou in cartier.

    Citat: "Metroul bucurestean trece din subordinea Ministerului Transporturilor in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti. ...

    Potrivit textului proiectului de lege, de la bugetul de stat metrorex va mai primi bani doar pentru investitiile aflate in derulare."
    • +2 (2 voturi)    
     rezulta (Vineri, 15 noiembrie 2013, 17:53)

     fartonicul [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     statiile vor arata in functie de cum vor rezidentii cartierului. la fel si intretinerea.
    • 0 (2 voturi)    
     de ce toata tara ? (Vineri, 15 noiembrie 2013, 18:06)

     elwis [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     de ce sa fie finantat de la guvern? sa plateasca oprescu ! noi nu avem 'autostrada suspendata' si nu ne permitem !
     • 0 (2 voturi)    
      de ce toata tara ? (Vineri, 15 noiembrie 2013, 19:21)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui elwis

      Pentru ca asa este acest sistem politic idiot, unde escrocii se pot imbogati peste noapte din buzunarele intregii tari.
      De ce credeti ca am ajuns saracii europei ?
  • +5 (5 voturi)    
   Cluburile sportive = afaceri imobiliare frumoase (Vineri, 15 noiembrie 2013, 15:33)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Citat: "Cluburile sportive trec in administrarea consiliilor locale, cu tot cu patrimoniul aferent."

   Cluburile sportive au ca patrimoniu cladiri si terenuri de multe ori in zone scumpe.
   Primarul sau presedintele de consiliu judetean care ia decizia desfiintarii unui club si privatizarii terenurilor si cladirilor sale se poate capatui.
  • +3 (3 voturi)    
   Romania.... (Vineri, 15 noiembrie 2013, 19:16)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   ....a fost deja distrusa. Au avut grije toti politicienii, complici cu toti marii si micii infractori, ca dintr-o tara cu resurse imense sa ajungem cea mai saraca tara din UE si datoare vanduta.
   Aceasta este activitatea clasei politice romanesti, care s-a dovedit a fi cea mai dusmanoasa adunatura posibila.

   Aceasta lege a "descentralizarii", nu este altceva decat impartirea hainelor defunctului !
 • +7 (7 voturi)    
  Invatamint administrat de Consiliul Judetean? (Vineri, 15 noiembrie 2013, 15:23)

  dumitrica [utilizator]

  Citat: "Reteaua scolara pentru invatamintul ... tehnic va fi organizata de Consiliile Judetene."

  Deci facultatea de mecanica sau electrotehnica trece la Consiliul Judetean Iasi, Timis, Cluj, etc..

  Liceele cu profil tehnic de asemenea incep sa fie gestionate de consiliile judetene.

  Adica profesorii sunt numiti de primari si presedintii de consilii judetene care au puterea de a desfiinta scoli si facultati declarindu-le nerentabile si punind astfel mina pe cladirile acestora ca sa le faca spatii de birouri pentru inchiriat.
  • 0 (0 voturi)    
   postacilor de toate culorile (Miercuri, 20 noiembrie 2013, 13:43)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

   am impresia ca nu mai stiti sa cititi un articol. scrie mare invatamantul preuniversitar, pentru ca cel universitar este autonom...
 • +7 (9 voturi)    
  Descentralizare=Incompetenta guvenarii !!! (Vineri, 15 noiembrie 2013, 15:24)

  andreesanu [utilizator]

  Cind nu esti in stare sa intelegi ce-i guvernarea ,cind nu-ti asumi rezultatele incompetentei in actul de guvernare ,cind n-ai solutii pentru problemele sistemului, faci acest pas, descentralizezi totul creezi haos ca sa ai pe cine acuza cind iti fuge pamintul de sub picioare.
  Se dovedeste inca odata cine a ajuns sa guverneze tara :lichele,prosti,incompetenti,hoti ,mafioti,lasi.
 • +5 (5 voturi)    
  hehe (Vineri, 15 noiembrie 2013, 17:32)

  Mazeta [utilizator]

  Văd că România poate fi împărțită teritorial și fără votul românilor. Nu înțeleg de ce nu se adoptă noua Constituție prin OUG. Ce ne mai cheamă la vot?
  • +2 (2 voturi)    
   calmeaza-te (Vineri, 15 noiembrie 2013, 18:02)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ca sunt ai tai, astia sunt cei pe care i-ai votat si pe care i-ai sustinut cu mare patos. ti-e sila acu de tine?
 • +3 (3 voturi)    
  vot ? (Vineri, 15 noiembrie 2013, 18:08)

  elwis [utilizator]

  oricum , votam cum vrea 'dragnea' !
 • +3 (3 voturi)    
  SOS Rosia Montana - Masivul Carnic (Vineri, 15 noiembrie 2013, 21:47)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Proiectul descentralizarii face praf legea monumentelor, pe langa faptul ca directiile de cultura sunt trecute la judete si la primaria generala a Bucurestiului. Se da liber la distrugerea patrimoniului.
  In proiect exista insa un paragraf unde zice ca se radiaza automat din lista monumentelor acele monumente pentru care s-a dat descarcare de sarcina arheologica. Este cazul masivlui Carnic! Asa ca sa nu se mai chinuie sa-l declaseze!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by