O delegatie din comuna vasluiana Pungesti condusa de fostul primar Costica Spiridon a depus, vineri dimineata, la DNA, o plangere impotriva primarului in functie Mircea Vlasa (PSD), pe care il acuza de abuzuri, oamenii cerand procurorilor sa verifice toate documentele Primariei incepand cu 2005, transmite Mediafax.

In plangerea depusa la DNA, protestatarii din Pungesti sustin ca primarul Mircea Vlasa s-ar fi improprietarit ilegal cu sase hectare de teren, din care patru hectare pe numele sotiei sale, Margareta Vlasa.

In plus, oamenii din Pungesti il acuza pe primar ca ar fi comis ilegalitati cu tichetele de combustibil pentru masinile primariei, precum si cu alimentele distribuite gratuit de la Uniunea Europeana.

"In aceasta plangere noi reclamam modul abuziv in care primarul Mircea Vlasa conduce primaria, confundand-o cu proprietatea lui. Noi solicitam procurorilor anticoruptie sa verifice toate documentele din 2005, de cand Mircea Vlasa este primar si pana in prezent", a declarat corespondentului MEDIAFAX fostul primar al comunei Pungesti din perioada 2000-2004, Costica Spiridon.

Costica Spiridon este unul din contestatarii investitiei Chevron, prezent la actiunile de protest organizate la Pungesti in perioada in care compania a incercat sa instaleze utilajele pentru a incepe lucrarile de explorare a gazelor de sist.

Miercuri, o parte din locuitorii comunei Pungesti au depus la Prefectura Vaslui documente pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului Mircea Vlasa, pe motiv ca acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar urma sa inceapa explorarea gazelor de sist, in timp ce joi peste 150 de persoane din localitate au protestat in Piata Civica din Vaslui, cerand demisia prefectului judetului, Radu Renga, care a atacat in instanta hotararea de Consiliu Local prin care localnicii din Pungesti intentionau sa faca referendum pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

In 14 octombrie, localnicii din Silistea au protestat in fata perimetrului din comuna Pungesti, unde compania Chevron si-a adus primii specialisti cu care sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.

Reprezentantii companiei Chevron si-au retras, in aceeasi zi, specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat, ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.

Consilierii locali din Pungesti au decis interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist la o zi dupa protestele care au avut loc la Silistea, unde Chevron intentiona sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei pe care vrea sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.

Hotararea a fost trimisa spre validare Prefecturii, insa institutia a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.