​Magistraţii Tribunalul Olt au dispus, în noaptea de joi spre vineri, arestarea preventivă a fostului primar al municipiului Caracal Gheorghe Anghel, precum şi a altor 13 persoane printre care şi foşti angajaţi ai Primăriei Caracal, informeaza Agerpre. Fostul primar este învinuit alături de alte 17 persoane de infracţiuni economice în urma cărora bugetul Primăriei Caracal a fost prejudiciat cu aproximativ 5 milioane lei.

  • Gheorghe Anghel a fost primar al municipiului Caracal timp de 28 de ani, dintre care 16 ani după 1989. Ultimul său mandat de primar s-a încheiat în vara anului 2012.

Dintre învinuiţi, 15 persoane, printre care şi Gheorghe Anghel, au fost reţinute miercuri seară, pentru 24 de ore, în baza unei ordonanţe emise de procurorii DIICOT. Trei persoane dintre cele învinuite vor fi cercetate în libertate, dar cu interdicţia de a părăsi ţara. Unul dintre cei 18 învinuiţi nu a fost găsit deocamdată.

Gheorghe Anghel a fost adus la instanţă în stare de reţinere, însă ordonanţa de reţinere emisă de procurorii DIICOT a expirat joi seară, înainte ca judecătorii să se pronunţe în privinţa propunerii de arestare preventivă şi fostul primar a ieşit din clădirea Tribunalului. El s-a întors în sala de judecată pentru pronunţare şi apoi a plecat la arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt.

Avocatul lui Gheorghe Anghel a declarat recurs. Acesta va fi judecat la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii DIICOT efectuează cercetări privind constituirea unui grup infracţional, specializat în înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, într-un dosar în care sunt învinuite 18 persoane, printre care Gheorghe Anghel, foşti angajaţi ai Primăriei Caracal, referenţi, contabili, casieri, oameni de afaceri din Caracal şi Drăgăneşti-Olt.

Grupul ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Caracal cu aproximativ cinci milioane de lei, în perioada 2005-2012.

Conform anchetatorilor, liderii grupului infracţional organizat ar fi pus bazele unui mecanism prin care se urmărea fraudarea bugetului Primăriei Caracal, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente (facturi, chitanţe) care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive în cadrul instituţiei.

Facturile şi chitanţele false, în valoare de peste cinci milioane lei, introduse în contabilitatea Primăriei Caracal în perioada 2005-2012, arătau achiziţionarea unor bunuri şi servicii pentru administraţia locală, şcolile şi liceele din localitate. Documentele erau emise de firme din Drăgăneşti-Olt, Caracal şi Craiova. Facturile şi chitanţele false reprezentau achiziţii de mobilier stradal - bănci, coşuri de gunoi -, tâmplărie termoizolantă, obiecte de papetărie.

Banii erau decontaţi prin casierie şi prin conturile bancare, iar pentru a ascunde frauda, o parte din documentele din arhiva instituţiei ar fi fost sustrase.