UPDATE 12: 45 Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru 6 decembrie judecarea dosarului in care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat, alaturi de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat anul trecut pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, scrie Agerpres.

Liviu DragneaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Dragnea nu s-a prezentat vineri la primul termen, el fiind reprezentat de un avocat.

Mai multi presedinti de sectii de votare, inculpati in dosar, au solicitat in sala de judecata amanarea cauzei deoarece nu au reusit sa isi angajeze un avocat.

Judecatorii au fost de acord, insa le-au atras atentia ca nu vor mai accepta in viitor amanarea dosarului pe acest motiv. In plus, magistratii le-au spus avocatilor ca la ICCJ acest dosar poate fi consultat intr-o sala speciala, iar la Baroul Bucuresti a fost trimis un CD cu rechizitoriul intocmit de procurori.

Vineri a fost programat primul termen al dosarului in care vicepremierul Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu.

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale", precizeaza DNA.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid.