Legea ce prevede reducerea la 30% a pragului de participare pentru validarea unui referendum este constitutionala, au decis joi judecatorii Curtii Constitutionale. CCR a respins cu majoritate de voturi sesizarea presedintelui Traian Basescu privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegatorii inscrisi in liste. Decizia CCR este definitiva si general obligatorie, urmand ca legea sa fie transmisa sefului statului pentru promulgare.

Astfel, se aplica solutia data in iunie de Curte, potrivit careia reducerea pragului de prezenta la 30% este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.

Pe 23 octombrie, CCR a amanat discutiile din imposibilitate de constituire a completului de judecata.

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala invocand faptul ca legea modificata ar permite posibilitatea adoptarii prin referendum a unor masuri lipsite de legitimitate populara si ar duce la nerespectarea dreptului poporului roman de a exercita suveranitatea de stat pe calea directa a consultarii populare.

Seful statului afirma, in sesizare, ca pragul de participare la referendum de 30% din alegatorii inscrisi in liste contravine principiilor constitutionale, deoarece manifestarea democratica a suveranitatii poporului se asigura doar prin participarea majoritatii cetatenilor la o consultare populara, adica 50% plus unu.

Presedintele considera ca noua lege a referendumului contravine dispozitiilor Constitutiei potrivit carora drepturile si libertatile cetatenilor reprezinta valori supreme, suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita inclusiv prin referendum, iar niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

In opinia presedintelui, prin notiunea de "majoritate" se intelege numarul cel mai mare de cetateni dintr-o colectivitate, si anume 50% plus unu, si subliniaza ca legitimitatea unei decizii luate prin consultare populara este data de prezenta cat mai larga la vot.

"Pentru aceleasi ratiuni, in cadrul procedurii de consultare democratica a populatiei, se aplica acelasi principiu, insa majoritatea decidenta trebuie sa se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participarii la vot pentru ca hotararea finala sa se bucure de legitimitatea necesara, iar un prag de participare de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente nu poate sa confere o asemenea legitimitate", considera Traian Basescu.

Seful statului sustine ca la referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale este necesar un cvorum de adoptare de 50% plus unu, tocmai pentru a sublinia forta juridica a Constitutiei, iar diminuarea pragului de participare la 30% va duce la o lipsa de legitimitate si va genera o situatie de instabilitate constitutionala.

Potrivit acestuia, posibilitatea modificarii Constitutiei sau a demiterii presedintelui Romaniei prin referendum cu cvorum de 30% 'ar insemna o grava nesocotire a vointei cetatenilor prin al caror vot majoritar a fost adoptata Constitutia sau a fost ales presedintele Romaniei'.

Traian Basescu aminteste ca actuala Constitutie, adoptata in anul 1991, a fost revizuita in anul 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unu din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente.

El mai reclama ca noua lege a referendumului face distinctii in ceea ce priveste demiterea presedintelui Romaniei ales din primul tur de scrutin, in al doilea tur de scrutin si presedintele interimar si afirma ca prevederile constitutionale se aplica similar in toate cele trei cazuri, anume prin majoritate de 50% plus unu.

In 18 octombrie, primul-ministru Victor Ponta declara ca asteapta decizia CCR referitoare la sesizarea presedintelui Traian Basescu privind neconstitutionalitatea modificarilor si completarilor la Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

"Noi trebuie sa transmitem catre Comisia de la Venetia forma finala a modificarilor la Constitutie. Sunt convins ca in perioada urmatoare, la un moment dat, se va strange comisia si va transmite aceasta forma finala. E o chestiune de procedura si nemaifiind graba ca nu ne lasa sa facem referendum prea repede. Astept si eu 23 octombrie sa ne spuna CCR daca ceea ce a spus in iunie mai e valabil in octombrie. Poate ca nu mai e. Eu nu as fi asa de surprins. Evident ca dupa aceea ne strangem in comisie si putem sa transmitem catre Comisia de la Venetia modificarile", a afirmat premierul.

  • Legea referendumului, modificata in luna mai

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional, in data de 29 mai, a fost contestata la Curtea Constitutionala in data de 4 iunie.

Prin Decizia nr. 334 din 26 iunie cu privire la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, Curtea Constitutionala a constatat ca prevederile legii 'sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii'.

La data de 16 iulie, presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului reexaminarea acestei legi, in temeiul art. 77 alin. (2) din Constitutia Romaniei, in sensul respingerii acesteia de catre Parlament, intrucat noua varianta de reglementare a cvorumului de participare la referendum, aleasa de legiuitor, nu asigura o reprezentativitate suficienta de natura a conferi deciziei adoptate forta care sa reflecte vointa si suveranitatea poporului.

In urma reexaminarii, la data de 10 septembrie, Camera Deputatilor, avand rol decizional, a respins argumentele invocate in cererea de reexaminare si a adoptat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, pe care, in data de 12 septembrie, Parlamentul a retransmis-o presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii.