Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate joi sesizarea presedintelui privind neconstitutionalitatea modificarilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegatorii inscrisi in liste, potrivit Agerpres. In 23 octombrie, CCR a amanat discutiile din imposibilitate de constituire a completului de judecata.

Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea invocand faptul ca legea modificata ar permite posibilitatea adoptarii prin referendum a unor masuri lipsite de legitimitate populara si ar duce la nerespectarea dreptului poporului roman de a exercita suveranitatea de stat pe calea directa a consultarii populare.

Seful statului afirma, in sesizare, ca pragul de participare la referendum de 30% din alegatorii inscrisi in liste contravine principiilor constitutionale, deoarece manifestarea democratica a suveranitatii poporului se asigura doar prin participarea majoritatii cetatenilor la o consultare populara, adica 50% plus unu.

Presedintele considera ca noua lege a referendumului contravine dispozitiilor Constitutiei potrivit carora drepturile si libertatile cetatenilor reprezinta valori supreme, suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita inclusiv prin referendum, iar niciun grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.

Presedintele sustine ca, prin notiunea de "majoritate", se intelege numarul cel mai mare de cetateni dintr-o colectivitate, si anume 50% plus unu, si subliniaza ca legitimitatea unei decizii luate prin consultare populara este data de prezenta cat mai larga la vot.

"Pentru aceleasi ratiuni, in cadrul procedurii de consultare democratica a populatiei, se aplica acelasi principiu, insa majoritatea decidenta trebuie sa se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participarii la vot pentru ca hotararea finala sa se bucure de legitimitatea necesara, iar un prag de participare de 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente nu poate sa confere o asemenea legitimitate", subliniaza Basescu.

Seful statului sustine ca la referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale este necesar un cvorum de adoptare de 50% plus unu, tocmai pentru a sublinia forta juridica a Constitutiei, iar diminuarea pragului de participare la 30% va duce la o lipsa de legitimitate si va genera o situatie de instabilitate constitutionala.

Potrivit acestuia, posibilitatea modificarii Constitutiei sau a demiterii presedintelui Romaniei prin referendum cu cvorum de 30% "ar insemna o grava nesocotire a vointei cetatenilor prin al caror vot majoritar a fost adoptata Constitutia sau a fost ales presedintele Romaniei".

Traian Basescu aminteste ca actuala Constitutie, adoptata in anul 1991, a fost revizuita in anul 2003 cu participarea la referendum a unei majoritati de 50% plus unu din numarul cetatenilor inscrisi in listele electorale permanente.

El mai reclama ca noua lege a referendumului face distinctii in ceea ce priveste demiterea presedintelui Romaniei ales din primul tur de scrutin, in al doilea tur de scrutin si presedintele interimar si afirma ca prevederile constitutionale se aplica similar in toate cele trei cazuri, anume prin majoritate de 50% plus unu.

In 18 octombrie, primul-ministru Victor Ponta declara ca asteapta decizia CCR referitoare la sesizarea presedintelui Traian Basescu privind neconstitutionalitatea modificarilor si completarilor la Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.