Un elev olimpic la pian, in varsta de 12 ani, din Iasi, a fost somat de ANAF sa plateasca 13 lei impozit, pentru venitul obtinut in urma concertului sau de debut, mama copilului afirmand ca nu suma este problema, ci atitudinea statului, care nu incurajeaza performanta, relateaza Mediafax.

Calin Calfa, elev in clasa a VI-a la Colegiul de Arta "Octav Bancila" din Iasi, a primit acasa, in urma cu cateva zile, o somatie de la ANAF, prin care este instiintat ca trebuie sa achite un impozit in valoare de 13 de lei, in urma concertului sau de debut, sustinut anul trecut, pe scena Filarmonicii din Iasi.

Pentru acest concert, elevul a incasat 400 de lei.

Copilul este olimpic national la pian, iar in scoala unde invata este cunoscut sub numele de "Micul Mozart".

Geanina Albu, mama copilului, sustine ca va plati suma de 13 lei catre ANAF, insa considera atitudinea statului drept "penibila".

"Cum sustine statul performanta unui copil de 12 ani? Nu conteaza valoarea impozitului, este o suma mica, evident ca o vom achita, dar nu mi se pare corect. Copilul s-a speriat, m-a intrebat ce a facut rau si ce inseamna impozit. Mai avea putin si plangea", a spus Geanina Albu.

Potrivit acesteia, copilul primeste o bursa lunara de merit, in valoare de 28 de lei, insa acesti bani nu au fost virati in ultimele doua luni.

Femeia a declarat ca vara trecuta, Calin Calfa a sustinut un concert la Viena, ea precizand ca efortul familiei pentru participarea la acest eveniment a fost imens.

Geanina Albu a mai spus ca statul ar trebui sa faca mai mult pentru copiii talentati.

La randul sau, directorul Directiei Regionale a Finantelor Publice Iasi, Ioan Grigoriu, a declarat, miercuri, ca venitul obtinut de copil se supune impozitarii si ca nici el, nici parintii acestuia, nu au venit la Finante, pentru a depune o declaratie in acest sens.

"Eu nu judec statul, eu aplic legea. Daca trebuie sa plateasca, asta e, trebuie sa plateasa", a afirmat directorul DRFP Iasi, Ioan Grigoriu.