Presedintele ANRP, George Baesu, a declarat miercuri ca solicitarea DNA pentru verificarea unor terenuri agricole din Calarasi, anterior achizitionarii unui astfel de teren de catre Ioana Basescu, nu are ceva suspect si astfel de solicitari sunt de dorit in contextul situatiei privind retrocedarile, scrie Mediafax.

Baesu a fost intrebat daca solicitarea DNA in cazul terenurilor din Calarasi a fost un abuz sau un demers la limita legii.

"Solicitarea Parchetului de a verifica modul in care s-au transferat terenuri si cum s-au pus in posesie acesti oameni, nu este normal, este de dorit in continuare. Trebuie sa verificam cum au ajuns unele terenuri, am impresia ca uneori s-au dat terenuri supraetajat", a afirmat presedintele ANRP.

"Nu este singura solicitare primita de la DNA, de la Parchet in general, sau de la Curtea de Conturi. Sunt mai multe institutii de control din Romania care in legatura cu modul in care s-au desfasurat reconstituiri de drepturi sau despagubiri pentru anumite persoane ne-au intrebat si noi am raspuns, deci nu este singura", a declarat Baesu.

Intrebat daca nu i se pare suspect faptul ca, dupa ce procurorul Lucian Papici a solicitat verificarea terenului agricol, Ioana Basescu a cumparat terenul in cauza.

"Nu, mie nu mi s-a parut nimic suspect, pentru ca noi avem de pilda si despre Timisoara. Sunt lucruri legate si de modul in care s-au facut reconstituiri la Timisoara si le vedem la televizor si nu am facut noi niciun fel de legatura (...) Nu ne explica noua parchetele sau alte institutii de control de ce ne cer noua documentele", a mai explicat seful ANRP.

El a fost intrebat daca este de parere ca ANRP a fost folosita in procesul de achizitie a terenului de catre fiica presedintelui.

"E prematur pentru mine. Ceea ce ma intereseaza pe mine ca reprezentant al Guvernului la ANRP este sa aflam noi toti daca terenurile Institutului Fundulea au fost date unor comisii locale in deplina respectare a legii (...) Am avut semne de intrebare vizavi de modul in care terenurile Institutului Fundulea au ajuns la anumite localitati din Calarasi si ramane sa se stabileasca daca acolo sunt fapte penale sau nu. Deci, vorbim despre terenuri care au fost solicitate de catre comisiile locale, care au fost puse la dispozitia comisiilor locale, si sunt anumite semne de intrebare vizavi de procedura in care s-a facut, dar nu sunt implicate persoane, nume...", a mai spus Baesu.

El a mai afirmat ca nu stie daca terenul achizitionat de Ioana Basescu a facut parte din loturile Institutului Fundulea.

Seful ANRP a mai precizat ca in cazul de la Calarasi s-a constatat ca existau rezervele necesare de terenuri pentru restituiri, dar au fost cerute in mod suplimentar terenuri ca sa fie acordate unor persoane care nu aveau calitatea de fosti proprietari.

Baesu a facut aceste declaratii pe holurile Parlamentului.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand: "Cazul Calarasi".

Legat de cele doua comisii, Ponta a spus ca una ar viza modul in care au fost facute retrocedarile, in special cele din Ardeal, iar cealalta ar viza eventuale implicari ale unor institutii sau ale unor persoane din conducerea unor institutii publice in achizitionarea unor terenuri pentru persoane private. El a tinut sa adauge: "Cazul Calarasi".

Anuntul de miercuri al premierului a fost facut, conform "Gandul", dupa ce marti seara, ca urmare a prezentarii unui document intr-o emisiune televizata potrivit caruia procurorul Lucian Papici ar fi verificat terenurile pe care fiica presedintelui urma sa le cumpere, seful Guvernului a spus ca a fost contactat de "un coleg din Comisia Juridica" pentru a-l anunta ca parlamentarii din aceasta comisie vor sesiza CSM , iar daca acest for nu va lua masuri, Parlamentul va face verificarile.

Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Ioana Basescu preciza joi ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

"In data de 9 septembrie 2013, am achizitionat un teren in suprafata de 290,41 ha, in judetul Calarasi,de la o societate romaneasca avand asociat unic un cetatean italian. Terenul a fost platit dintr-un credit bancar ipotecar in valoare de 1.028.507,55 euro si din surse proprii pana la concurenta sumei de 1.306.845 euro , adica suma de 278.337,45 euro", arata Ioana Basescu.