Editorul NewEurope, Basil Coronakis, a declarat, marti, intr-un interviu telefonic pentru HotNews.ro, ca Dan Voiculescu nu are nici o legatura de afaceri cu actionariatul publicatiei de la Bruxelles, dar a admis ca-l cunoaste, ca in trecut a scos versiunea tiparita a publicatiei la una din tipografiile lui Voiculescu de la Bucuresti si ca s-a consultat cu el telefonic inainte de publicarea articolului "Basescu, ultimul autocrat al Europei". Coronakis, care a contactat Hotnews.ro dupa ce, marti, am facut o vizita la redactia New Europe din Bruxelles unde nu am gasit nici un reprezentant al echipei editoriale, a mai spus ca semnatura autorului, Dietmar Bergtahl, este un pseudonim folosit de unul dintre asociatii NewEurope. Acesta a preferat sa foloseasca un pseudonim, sustine Konorakis, fiind vorba de un subiect sensibil care i-ar fi pus autorului "viata in pericol".

HotNews.roFoto: Hotnews

Saptamanalul New Europe a publicat saptamana trecuta un articol in care seful statului era catalogat drept “ultimul autocart al Europei” si ca isi bazeaza puterea pe un “control total al serviciilor secrete si al unor institutii cheie in stat”.

Seful statului afirmase, luni, 11 noiembrie, intr-un interviu la postul B1TV, despre articolul din NewEurope: “E publicatia lui Voiculescu, lasati-ma in pace. E exact mesajul lui Voiculescu si al Antenelor. O sa vedeti ca intr-o anumita perioada a apartinut trustului Intact, dupa care, pentru a-l neutraliza, se pare ca actionariatul a devenit unul din Grecia. Eu m-as gandi la relatii pe care Voiculescu le-a avut cu o anumita firma greceasca care a detinut Loteria”.

Marti, 12 noiembrie, la sediul NewEurope din Bruxelles, am intalnit un sigur reprezentant al publicatiei, care s-a prezentat drept Rami. Acesta a spus ca proprietarii afacerii sunt greci, dar a afirmat ca nu-l cunoaste pe autorul articolului, Dietmar Bergtahl, despre care a spus ca este probabil “o sursa externa”. Cateva ore mai tarziu am fost contactat de o persoana care s-a prezentat drept Basil Coronakis, directorul NewEurope. Acesta ne-a declarat ca Dietmar Bergthal este un pseudonim folosit de unul dintre asociati, care a semnat articolul sub pseudonim.

Coronakis a mai spus ca proprietarii NewEurope nu au legatura cu Dan Voiculescu, dar ca in urma cu mai bine de zece ani publicatia a utilizat tipografia sa din Bucuresti pentru a scoate versiunea tiparita a publicatiei. “Am scos publicatia la Voiculescu pentru ca erau costurile mai mici, dar asta era inainte de 2000”, a precizat Basil Coronakis. “Am vorbit cu Voiculescu, dar si cu alti 7-8 europarlamentari cand am primit pe birou articolul despre Traian Basescu pentru a verifica informatiile, insa articolul nu a fost influentat de acesta”, a mai spus directorul publicatiei.

“Cred ca jurnalistii mei au facut o treaba foarte buna”, a ma spus Coronakis, adaugand ca publicatia este deschisa tuturor punctelor de vedere. Intrebat ce a determinat publicarea articolului, Coronakis a afirmat ca nu i se pare in regula ca un presedinte care a pierdut referendumul din 2012 cu peste 80% sa fie inca in functie.

El a mai dat si exemplul lui Valentin Preda, prezentat drept o victima a regimului Basescu. Secretarul de stat in ministerul transporturilor, Valentin Preda, a fost acuzat, in februarie 2013, de procurorii DNA “de complicitate la folosirea, in mod direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informatii in legatura cu fapte de coruptie si infractiunea de detinere, in afara indatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat.”

In editia tiparita a publicatiei NewEurope, in numarul anterior publicarii articolului despre Traian Basescu, apare un articol nesemnat despre fostul secretar de stat este prezentat drept o victima a procurorilor. “According to the authorities, Preda had an accomplice – the police commissioner Dan Emil Manolachi, who had allegedly supplied Preda with the secret documents. Sources have claimed that Preda was asked to testify that these secret documents were destined for Romania's Vice Prime Minister Liviu Dragnea. And ever since, there has been silence...It is worth noting that the last big project Preda had been working on before his dismissal was a European project, which now been frozen. The project involves the European Union Strategy for the Danube Region to improve the conditions of navigability on the Danube Romanian – Bulgarian common sector. A memorandum of Understanding had been signed by the governments of Romania and Bulgaria in October”.

In alt articol nesemnat din luna iunie, New Europe ii ia apararea lui Valentin Preda si insoteste articolul cu poza lui Traian Basescu.

De remarcat si faptul ca NewEurope a abordat si cazul Sorin Alexandrescu, directorul Antena Grup acuzat de santaj, prezentind ancheta DNA drept un abuz al sistemului judiciar. Articolul din publicatia lui Basil Coronakis a fost apoi preluat de Antena 3 si Antena 1.

NewEurope apare la Bruxelles ca publicatie gratuita din 1993 si, potrivit directorului Basil Coronakis, are peste 30 de colaboratori, inclusiv din Romania. Unul dintre romanii care semneaza in New Europe este europarlamentarul social - democrat Corina Cretu. In septembrie, Corina Cretu a publicat un text despre extremism, dupa ce in iulie 2012 scrisese un text in care il ataca pe Traian Basescu si il lauda pe Victor Ponta.

Potrivit paginii sale de Facebook, Basil Coronakis este CEO al New Europe din 1978 si este absolvent al Universitatii din Napoli.