Premiile Superscrieri pentru anul 2013 au fost decernate in cadrul unei gale organizate de Fundatia Friends for Friends. Marele Premiu a fost acordat reportajului "Echilibru", semnat de Oana Sandu si publicat in DoR. Categoria Multimedia a fost castigata de proiectul "Lista tortionarilor care traiesc" de Biro Attila si publicat pe gandul.info, iar categoria reportaj de Radu Ciorniciuc pentru textul "Al doilea masacru al cailor" publicat de Casa Jurnalistului.

Trofeele Superscrieri 2013Foto: Hotnews

Categoria Eseu a fost castigata de "Noaptea Fluturelui mov", publicat in DoR de Teodora Neagu, iar la categoria Portret premiul I i-a revenit lui Stefan Mako cu reportajul "Strada Cristinei", publicat de Casa Jurnalistului. Premiul I la categoria Opinie nu s-a acordat.

Despre lucrarile inscrise in acest an, peste 200, Vlad Mixich, presedintele juriului, a spus: "Bucuria mea speciala din acest an este categoria Multimedia, care a adus in finala cinci materiale exceptionale. Din sutele de texte citite am inceput sa invat care ne sunt defectele de jurnalisti: continuam sa credem ca un text lung e automat un text mai bun, (inca) nu intelegem cat de important e ca la finalul fiecarei propozitii sa-i aratam cititorului ca ceva mai interesant vine in urmatoarea si abuzam, uneori din teribilism, de detalii descriptive sau de cuvinte tari. Am vazut si care ne sunt calitatile: avem nas pentru subiecte "oau", suntem foarte tari in a sintetiza concluzii, iar unii dintre jurnalistii tineri sunt mult mai harnici decat multe vedete media de astazi. Si as vrea sa transmit un mesaj celor care canta bucurosi prohodul jurnalismului: suntem vii, suntem aici si nu veti scapa de noi. Cititi textele premiate la Superscrieri si veti vedea ca am dreptate."

La aceasta editie s-au oferit 18 premii care insumeaza peste 5000 de euro: patru premii I, in valoare de 500 de euro fiecare (sustinute de Orange Romania, Philip Morris Trading SRL si Friends Advertising). Pentru categoria Fotojurnalism & Multimedia, F64 a oferit premiul I o camera foto in valoare de 1000 de euro. Superscrierea Anului a adus castigatorului 1000 de euro (sustinut de Romanian Business Leaders), iar Premiul special Avon a acordat o bursa de 300 de Euro jurnalistei Elena Stancu.

Juriul Superscrieri 2013, a carui munca de evaluare a celor mai bune lucrari de creative non-fiction inscrise in concurs este pro bono, este format din 16 profesionisti cu experienta in jurnalism si comunicare: Vlad Mixich - presedintele juriului, Liviu Iolu, Melania Medeleanu, Mihnea Maruta, Moise Guran, Paul Radu, Ani Sandu, Cristian Movila, Dan Duca, Marta Usurelu, Gabriel Dobre, Simona Tache, Tania Radu, Teodor Tita, Vasile Ernu si Vlad Petreanu.

Ani Sandu s-a recuzat la categoriile Eseu, Reportaj si Portret, iar Gabriel Dobre la categoriile Eseu si Portret.

Din cele 222 de materiale inscrise anul acesta in competitie, juriul a stabilit un top 5 al lucrarilor pentru fiecare categorie de concurs (Reportaj, Opinie, Eseu, Portret, Fotojurnalism & Multimedia). Nominalizarile se pot vedea pe site-ul FFFF.

Despre experienta de jurizare a povestit si Paul Radu, directorul executiv al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) si membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ): "Am citit superscrierile, cateva dimineti la rand, intr-o cafenea de pe strada Bowery, in Manhattan, New York, un loc unde a prins putere, acum multi ani, miscarea punk si unde muzica a devenit protest. A fost un loc potrivit pentru a lectura non-fictiuni ce descriu stari de fapt si probleme din Romania iar ceea ce m-a impresionat, in multe cazuri, a fost documentarea foarte buna din spatele naratiunilor. Am citit cuvinte si fraze faine dar, dincolo de ele, am vazut si am auzit oameni si locuri".

Lansate in 2011, Premiile Superscrieri reprezinta o competitie care sustine acele povesti puternice si texte de calitate care informeaza corect, emotioneaza, modifica perceptii si atitudini. Cu alte cuvinte, Superscrieri isi propune sa incurajeze in Romania tipul de scriitura care da castigatori de premii Pulitzer. Cu un istoric la primele doua editii de 462 de participanti cu 721 de lucrari inscrise, cu peste 30 de castigatori si premii in valoare totala de aproape 10 000 de euro.

Editia actuala a Premiilor Superscrieri nu ar fi fost posibila fara sustinerea:

Sponsori: Orange- sponsor principal, Avon, Philip Morris Trading SRL, Romanian Business Leaders, Friends Advertising, F64, Papaya, Humanitas, Okian , Publica, Tea Forte, Brenntag.

Parteneri media: Hotnews, Esquire, Academia Catavencu, Romania Libera, Decat o Revista, National Geographic, Igloo, IQ Ads, The Institute, RFI, Romania Pozitiva, Blitz TV, All Hollow, Sub25, 121.ro, Casa mea, Manager Express, Inspire Business, Bookblog si Veioza Arte.

Sustinatori Gala: European Drinks, Silva, Brenntag si Magazinul de Mirodenii.

Pentru mai multe detalii despre Premiile Superscrieri, explorati http://ffff.ro/superscrieri/.

Fundatia Friends For Friends (FFFF) sustine creativitatea practica. Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - program de antrenare si dezvoltare a creativitatii prin gasire de solutii si generare de idei, expozitia Ciorne 2.0, Biblioteca FFFF - peste 1400 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, evenimentele de la Caffffe Creativa si, nu in ultimul rand, Premiile Superscrieri.