Presedintele Consiliului de Administratie al Clubului de Fotbal Pandurii Targu Jiu, Marin Condescu, a fost retinut, marti seara, pentru 24 de ore, dupa ce a fost audiat la sediul Inspectoratului Judetean de Politie, anunta Mediafax.

Marin CondescuFoto: Agerpres

Marin Condescu este acuzat de inselaciune, delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si spalare de bani, a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Gorj, Ramona Dochian.

Potrivit unor surse din cadrul IPJ Gorj, politistii au verificat toate documentele in baza carora Marin Condescu a obtinut credite de la banci pentru a imprumuta clubul sportiv Pandurii Targu Jiu, precum si actele in baza carora presedintele CA al Pandurii si-a recuperat banii de la club.

Sursele citate sustin ca in urma verificarilor a reiesit ca Marin Condescu ar fi primit in plus de la club aproximativ 200.000 de lei. Acesta sustinea, in urma cu trei zile, ca de fapt el ar mai avea de recuperat de la Pandurii Targu Jiu in jur de 200.000 de euro.

Purtatorul de cuvant al IPJ Gorj, Ramona Dochian, a declarat ca Marin Condescu a fost retinut pentru inselaciune, delapidare, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si spalare de bani.

Sursele citate au mai precizat ca in acelasi dosar este audiat la Politia judeteana Gorj si fostul vicepresedinte al Clubului Pnadurii Targu Jiu Viorel Temelescu, si el cunoscut lider sindical, ca si Marin Condescu.

Marin Condescu a fost chemat, marti, in jurul orei 16.00, la audieri, la sediul Politiei Judetene Gorj, ulterior pe numele acestuia fiind emisa ordonanta de retinere pentru 24 de ore.

In 8 octombrie, Marin Condescu a fost chemat la sediul IPJ Gorj pentru audieri in dosarul in care este acuzat de spalare de bani, fals si uz de fals.

Presedintele Consiliului de Administratie de la Pandurii Targu Jiu a venit atunci insotit de catre avocatul sau, care a declarat ca este vorba despre un dosar penal deschis in vara pe numele lui Condescu si care vizeaza modul in care firma ce asigura tichetele de masa pentru mineri si energeticieni a incheiat cu echipa de fotbal un contract de cesiune de creante de 1,7 milioane de lei.

Ancheta vizand contractul de cesiune de creante incheiat intre clubul de fotbal Pandurii Targu Jiu si firma Edenred, care asigura tichetele de masa pentru minerii din fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia, a fost deschis initial de Parchetul Judecatoriei Targu Jiu, care apoi si-a declinat competenta catre Parchetul Tribunalului Gorj, dosarul ajungand in final la Biroul teritorial Targu Jiu al Directiei Nationale Anticoruptie.

In cursul primaverii, conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO), principalul finantator al clubului Pandurii, a depus trei plangeri penale impotriva lui Marin Condescu, cerand clarificari asupra modului de cheltuire a unor mari sume de bani. Ulterior, reprezentantii CEO au cerut de mai multe ori inlocuirea lui Condescu din functia de presedinte al CA de la Pandurii, fara rezultat insa, o noua sedinta care vizeaza schimbarea acestuia din functie fiind programata la jumatatea acestei luni.

In 22 octombrie, Marin Condescu declara ca DNA a dat neinceperea urmaririi penale in cazul sau, in dosarul care viza un contract de cesiune prin care echipa de fotbal a primit, in 2011, 1,7 milioane lei de la fosta SNLO, bani destinati tichetelor de masa ale minerilor. Condescu arata ca a primit o informare oficiala de la DNA, in care se mentiona ca procurorii au decis neinceperea urmaririi penale in cazul sau si al altor doi fosti directori de la fosta Societate Nationala a Lignitului Oltenia, invinuiti in dosar.

Fostul director general de la SNL Oltenia Daniel Burlan si fostul director economic Daniel Olaru erau acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, iar Condescu era considerat complice al celor doi in derularea unui contract de cesiune de creante incheiat intre SNLO, Pandurii Targu Jiu si Edenred SRL, o firma care livra tichete de masa minerilor din sindicatele conduse de Marin Condescu. Condescu a fost audiat in acest dosar, in luna iulie, dupa ce politisti si comisari de la Garda Financiara au facut perchezitii la sediul clubului de fotbal.

Avocatul lui Condescu preciza ca la acest dosar a fost anexata si plangerea care vizeaza modul in care Marin Condescu ar fi imprumutat clubul cu 2,2 milioane de lei, in primavara lui 2012.

In 7 octombrie, politistii au facut din nou perchezitii la Clubul Pandurii si la locuinta din Targu Jiu a lui Marin Condescu, precum si la sediul din Capitala al Federatiei Nationale Mine Energie, in baza unor noi plangeri depuse de conducerea CE Oltenia impotriva acestuia, presedintele CA de la Pandurii declarand ca nu exista probleme de legalitate in folosirea fondurilor de la echipa de fotbal.

Surse judiciare declarau ca perchezitiile au avut loc intr-un dosar in care Condescu este suspectat de spalare de bani, fals si uz de fals, dupa ce ar fi imprumutat clubul cu 2,2 milioane de lei (aproximativ 500.000 de euro), bani pe care ulterior si i-ar fi recuperat, fara insa a trece in contabilitate aceste operatiuni.

In urma perchezitiilor, de la sediul clubului sportiv au fost ridicate mai multe documente si doua unitati de calculator.

Ulterior, Condescu declara ca, in total, a facut credite, in ultimii ani, in valoare de 1,9 milioane euro pentru a ajuta echipa in momente financiare dificile, creditele fiind obtinute prin gajarea la banca a proprietatilor sale, precum si ale unor sponsori care finanteaza clubul.

Citeste si MECMA a finalizat verificarile la Societatea Nationala a Lignitului. Prime ilegale si deplasari in strainatate pe banii companiei.