Femeile nascute dupa anul 1970 se vor pensiona la 65 de ani incepand din 2035, cand va fi egalizata varsta de pensionare pentru femei si barbati, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii. Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a pus in dezbatere publica proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, anunta Mediafax.

Proiectul de act normativ modifica articolul 53, alineatul 1 din Legea 263/2010, potrivit caruia "varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5".

Documentul pus in dezbatere publica modifica aceasta prevedere astfel: "Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5".

Atingerea acestor varste de pensionare se va realiza prin cresterea graduala a varstelor standard, in raport de data nasterii.

Astfel, in perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor, de la 64 la 65 de ani.

Dupa ianuarie 2015 va continua cresterea graduala a varstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani pana in anul 2030, fiind reglementata si cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Incepand din ianuarie 2035, femeile se vor pensiona, ca si barbatii, la 65 de ani, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Masura se va aplica femeilor nascute dupa decembrie 1970.

In perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va creste de la 13 la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani pentru femei si barbati, urmand ca pana in ianuarie 2015 stagiul complet de cotizare pentru femei sa creasca de la 28 la 30 de ani, iar pentru barbati de la 33 la 35 de ani. Dupa aceasta perioada va continua cresterea graduala numai pentru femei, de la 30 la 35 de ani pana in 2030.

In nota de fundamentare care insoteste proiectul de Lege pus in dezbatere publica se arata ca egalizarea varstelor de pensionare se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei.

"Pentru a face fata provocarilor rezultate din imbatranirea populatiei, sistemul de pensii este in curs de adaptare. Egalizarea varstelor standard de pensionare intre femei si barbati va asigura viabilitatea pe termen lung a unui sistem adecvat de protectie sociala. In paralel este necesara atragerea si mentinerea pe piata fortei de munca a lucratorilor in varsta, depasind actualele tipare de pensionare, in concordanta cu cresterea sperantei de viata precum si examinarea nivelului de adecvare a pensiilor in vederea prevenirii saraciei persoanelor de varsta inaintata", precizeaza initiatorii proiectului de act normativ.

Proiectul de modificare a Legii 263/2010 va fi in dezbatere publica pana in 18 noiembrie.