VIDEO Proiectul de lege ce prevede egalizarea varstei de pensionare, in dezbatere publica: Femeile se vor pensiona la 65 de ani incepand din 2035

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 12 noiembrie 2013, 16:26 Actualitate | Esenţial

Femeile nascute dupa anul 1970 se vor pensiona la 65 de ani incepand din 2035, cand va fi egalizata varsta de pensionare pentru femei si barbati, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si un stagiu minim de 15 ani, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Muncii. Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a pus in dezbatere publica proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, anunta Mediafax.

Proiectul de act normativ modifica articolul 53, alineatul 1 din Legea 263/2010, potrivit caruia "varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5".

Documentul pus in dezbatere publica modifica aceasta prevedere astfel: "Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5".Atingerea acestor varste de pensionare se va realiza prin cresterea graduala a varstelor standard, in raport de data nasterii.

Astfel, in perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a barbatilor, de la 64 la 65 de ani.

Dupa ianuarie 2015 va continua cresterea graduala a varstei de pensionare doar pentru femei, de la 60 la 63 de ani pana in anul 2030, fiind reglementata si cresterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Incepand din ianuarie 2035, femeile se vor pensiona, ca si barbatii, la 65 de ani, la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani si un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Masura se va aplica femeilor nascute dupa decembrie 1970.

In perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va creste de la 13 la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani pentru femei si barbati, urmand ca pana in ianuarie 2015 stagiul complet de cotizare pentru femei sa creasca de la 28 la 30 de ani, iar pentru barbati de la 33 la 35 de ani. Dupa aceasta perioada va continua cresterea graduala numai pentru femei, de la 30 la 35 de ani pana in 2030.

In nota de fundamentare care insoteste proiectul de Lege pus in dezbatere publica se arata ca egalizarea varstelor de pensionare se circumscrie Recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei.

"Pentru a face fata provocarilor rezultate din imbatranirea populatiei, sistemul de pensii este in curs de adaptare. Egalizarea varstelor standard de pensionare intre femei si barbati va asigura viabilitatea pe termen lung a unui sistem adecvat de protectie sociala. In paralel este necesara atragerea si mentinerea pe piata fortei de munca a lucratorilor in varsta, depasind actualele tipare de pensionare, in concordanta cu cresterea sperantei de viata precum si examinarea nivelului de adecvare a pensiilor in vederea prevenirii saraciei persoanelor de varsta inaintata", precizeaza initiatorii proiectului de act normativ.

Proiectul de modificare a Legii 263/2010 va fi in dezbatere publica pana in 18 noiembrie.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

6050 vizualizari

 • +6 (12 voturi)    
  Nesimtire... (Marţi, 12 noiembrie 2013, 17:03)

  ZgomotdeFOND [utilizator]

  Un guvern incompetent care nu stie cum sa asupreasca oamenii si sa le ia cat mai mult din drepturi. Astept cu interes cand cei de acum cu varste de 30-40 de ani vor ajunge la varsta de 60 de ani fara locuri de munca, pentru ca sunt curios cine va angaja oameni la 60 de ani si vor regreta faptul ca nu au votat cand aveau posibilitatea sa o faca, pentru ca lucrurile sa nu ajunga in halul in care vor ajunge. In alta ordine de idei, noi muncim ca ei sa aiba de unde fura. Sa ne fie halal!
  • +16 (16 voturi)    
   Eminescu este inca actual... (Marţi, 12 noiembrie 2013, 18:19)

   Herodot [utilizator] i-a raspuns lui ZgomotdeFOND

   "Oameni vrednici ca să şază în zidirea sfintei Golii,
   În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,
   Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
   Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,
   Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte,
   Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri
   Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri...
   ...................................................................................
   Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
   Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
   Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
   Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
   Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
   Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
   Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
   Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!"
   • +7 (9 voturi)    
    Stagiu minim de cotizare 15 ani = 90% fara pensii (Marţi, 12 noiembrie 2013, 19:54)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Herodot

    Daca cei nascuti dupa 1970 trebuie sa scoata 15 ani minim, stagiul de cotizare inseamna ca 90% din romani vor trece de 65 ani fara sa se aleaga cu vreo pensie. Este aproape imposibil sa scoti asemenea vechime in munca la conditiile economice de azi.
   • +8 (10 voturi)    
    In 2035 pensionare doar pe caz de boala! (Marţi, 12 noiembrie 2013, 20:02)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Herodot

    Pina in 2035 se va ajunge la pensionare doar in caz de incapacitate sau boala (doar cu certificat medical) pentru ca va fi imposibil ca cei 500 mii angajati cit se preconizeaza ca vor mai ramine sa tina in spinare 12 milioane de persoane peste 65 ani.
   • +4 (6 voturi)    
    97 de ani (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 0:33)

    cititor_hotnews [utilizator] i-a raspuns lui Herodot

    vor fi fost necesari a trece de la obtinerea drepturilor egale pt femei (dreptul la vot) pana la asumarea (partiala, ca mai sunt si alte aspecte) de obligatii egale (aceeasi varsta de pensionare).

    Pana la urma feminismul era despre drepturi mai mari sau egale si obligatii cat mai mici?
  • 0 (0 voturi)    
   despre motivul numit (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 12:37)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui ZgomotdeFOND

   "imbatranirea populatiei", cel care a dus la cresterea varstei de pensionare.
   daca, d.p.d.v. economic ar fi o crestere suficient de mare astfel incat populatia sa aiba venituri decente si locuri de munca sigure si suficiente, atunci tinerii si-ar intemeia familii pe la 22-25 ani si ar avea copii pana sa implineasca 30 ani, ceea ce ar duce la intinerirea populatiei.
   faptul ca lipsesc motivatiile si posibilitatile de a-si intemeia o familie pe la 22-25 ani, ii determina pe acestia sa si le amane dincolo, de multe ori, de 35 ani => imbatrinirea populatiei.
   amuzant daca n-ar fi trist este si faptul ca pe de o parte c.e. ne obliga sa majoram varsta de pensionare iar pe de alta parte, numai ce s-au adunat la bruxelles sa dezbata situatia somajului tinerilor, mai mult ca sa aiba de unde pleca decat ca sa aiba vreo solutie (cu exceptia bla-bla-urilor politicianiste de genel "sa facem totul ca sa...".
 • +2 (18 voturi)    
  Discriminare ! (Marţi, 12 noiembrie 2013, 17:11)

  Troller [utilizator]

  Femeile sa se pensioneze la 69 de ani pentru ca traiesc 4 ani mai mult ! Ba nu, la 71, pentru ca au in medie si 2 ani de concediu postnatal !
  • +2 (6 voturi)    
   Multi ti-au dat minus (Marţi, 12 noiembrie 2013, 20:38)

   Alex S [utilizator] i-a raspuns lui Troller

   Vad ca multi ti-au dat minus. Eu sunt printre aia care ti-au dat plus, dar e un partial plus, pt ca consider ca e discriminare, dar parerea mea e ca ar trebui sa fie aceeasi varsta si pt barbati si pt femei.
  • +3 (5 voturi)    
   Sorinel, pustiu (Marţi, 12 noiembrie 2013, 20:45)

   dandra [utilizator] i-a raspuns lui Troller

   sper din tot sufletul ca glumesti.
   • +1 (1 vot)    
    Si eu sper sa fie o gluma ! (Marţi, 12 noiembrie 2013, 21:09)

    Troller [utilizator] i-a raspuns lui dandra

    Dar crezi ca s-ar opri femeile sa fie "doar egale" cu barbatii ? Hm, magazinele de haine ar fi jumate-jumate. Reclamele de la TV ar avea impact jumate-jumate si cate si mai cate.
 • +9 (9 voturi)    
  Super (Marţi, 12 noiembrie 2013, 20:48)

  dandra [utilizator]

  abia astept sa ies la pensie cu nevasta-mea, sa imi iau pensia grasa si apoi sa plec in croaziera in caraibe, sa fac sex nebun, cu ea si cu cele 4 lesbience, pe care mi le voi permite din pensie, dar si fizic, ca de, 65 is the new 40s:)
  Guvernul a gasit solutia pentru a scapa de pensionari, in 5 pasi simpli:
  1. muti varsta de pensionare la 65
  2. astepti sa faca omul 65
  3. le platesti pensia 1 an, maxim 2
  4 , pensionarul moare de batranete in romania la 68
  5. nu mai platesti pensia.
  ne meritam soarta:)
  • -5 (5 voturi)    
   Lasati garagatza si la munca! (Marţi, 12 noiembrie 2013, 21:19)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui dandra

   Daca vreti sa primiti o pensie la final trebuie sa munciti de tineri si cu acte in regula! Nu lucrati "la negru" sau cu "salariu minim", doar pentru ca sa primiti diferenta pe sub masa! Nu va bucurati ca primiti "bani multi"! De fapt "patronul" castiga mai mult neachitand pentru voi impozitele si contributiile legale! Intr-o zi, cand o sa fiti prea batrani si prea bolnavi ca sa mai munciti o sa constatati ca nimeni nu va achitat contributia pentru pensie si pentru sanatate si-atunci o sa injurati statul ca nu va plateste pensie si nu va plateste spitalizarea, consultatiile si medicatia! Anul trecut(2012), pr 27 iunie, in ziua cand am implinit 48 de ani de munca am primit decizia de pensionare! Anul trecut, conform legii, varsta de pensionare pentru barbati a fost de 64 de ani si 3 luni! Pensia meae un numar cu 4 cifre: 1457.
   Sa va spun un secret: cea mai mare calitate a unei pensii nu este marimea ci lungimea!
   • +2 (2 voturi)    
    B.S. (Marţi, 12 noiembrie 2013, 23:27)

    AlinNeculai [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

    Speranta de viata este de 70 de ani in Romania. Daca te pensionezi la 65 de ani inseamna ca trebuie sa ai, in medie, pus de-o parte, pentru 5 ani. Daca platesti o viata (40 de ani) contributii la stat in loc sa iei banii cash inseamna ca o faci pentru acei 5 ani. Sa zicem ca ai un salariu a, daca iei banii la negru ai putea lua 2a. Asta inseamna ca dai statului 12XaX40=480abani pentru a dispune de 5X0,5aX12=30a. Nu mai bine iti pastrezi spre ultimii ani jumatate din venituri, te bucuri de 450a pe parcursul vietii, poate chiar investesti in proprietati pe care le poti folosi ulterior , dupa 70 de ani? Eu zic ca da. Cel putin naiv sa fii sa crezi ca dand statului 100% din venitul tau iti va fi mai bine la batranete!
    • -3 (3 voturi)    
     Statistic e corect ce spui! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 7:49)

     GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui AlinNeculai

     Dar daca am sansa sa traiesc mai mult de 70 de ani ?! Genetic ar exista aceasta probabilitate! Tatal meu a iesit la pensie la 60 de ani si a murit la 88 de ani, iar mama a iesit la pensie la 58 de ani si a murit la 83 de ani!
     Si nu au avut o viata prea usoara! Tata a fost pe front apoi dupa 1947, noul regim la scos din armata si la trimis la "reeducare" in lagarul de la Periprava...! Mama a ramas singura cu doi copii si fara servici, pentru ca tata a devenit "dusman al poporului"! Iata de ce am inceput sa lucrez inca din adolescenta! Dar nu ma plang, am trecut prin mai multe medii socio-profesionale si am avut sansa sa cunosc oameni extraordinari de care imi amintesc cu mare placere!
     • 0 (0 voturi)    
      Domnule ... (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 22:31)

      AlinNeculai [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

      In intreaga viata eu castig 480 a bani dand inca 480 a statului. Statul, daca traiesc pana la 100 de ani imi da 35X0,5X12=210a bani, adica jumatate din cei 480a pe care ii iau la negru. Nu mai bine imi iau pamant, ca este la moda acum sa-ti iei, de 210 a bani, imi pun deoparte 30a bani(cei statistic probabili) si dupa 70 de ani imi vand cate o parcela de 30a din cei 210 a la fiecare cincinal?
   • +2 (4 voturi)    
    la munca cu tine (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 0:30)

    gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui GRANDFATHER

    Indemni oamenii la munca pana la 65 de ani si tu iesi la pensie la 48, cumva ca sa plateasca contributia ca sa te bucuri de pensia aia lunga pe care ti-o doresti?
    • +1 (1 vot)    
     lasa-l (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 1:12)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

     ca astuia ii plateste gazpromul pensia in ruble forte, ca e angajat la vocea rusiei, si astia ies la pensie, asa cum bine zici matale, la 48 de ani.
    • -2 (2 voturi)    
     Pentru gigi1 si bec! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 7:19)

     GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui gigi1

     Ca de obicei comentati fara sa cititi! Am spus 48 DE ANI DE MUNCA(din care 40 in invatamant)! Am inceput sa lucrez cu acte in regula(carte de munca)sambata, 27 iunie 1964, la varsta de 16 ani, 6 luni si 25 de zile! Iar decizia de pensionare a fost emisa pe 27 iunie 2012, adica exact dupa 48 de ani!
     Anul trecut, barbatii au iesit la pensie la 64 de ani si trei luni! Legal trebuia sa ma pensionez pe 2 martie, dar am iesit in iunie, ca sa-i duc la BAC' pe elevii din ultima mea promotie! That it's all!
 • +1 (3 voturi)    
  67 ani (Marţi, 12 noiembrie 2013, 20:58)

  SRA [utilizator]

  In ELVETIA barbatii la 67 ani si femeiile la 65 ani. Nu uitati pensionarii mai lucreaza inca pana la 75 ani in facerile lor personale nu la stat ca functionari !!!
 • +4 (4 voturi)    
  Statul te vrea mort (Marţi, 12 noiembrie 2013, 21:26)

  nu-conteaza [utilizator]

  la 65 de ani, te vrea mort inainte sa apuci sa iei pensie,
  asta e adevarul morbid si inuman. Vreti viata? Incepeti ceva pe langa job de natura antreprenoriala, daca nu merge, plecati din tara. Alte solutii nu exista.
  Numai bine.
 • +5 (5 voturi)    
  Idioti inutili (Marţi, 12 noiembrie 2013, 21:27)

  un dac [utilizator]

  1. Varsta de pensionare trebuie corelata cu speranta de viata la nivelul UE. Daca tot facem legi ca afara, sa respectam dreptul la viata al "europeanului" din Romania, nu doar dreptul la munca. Adica fiecare cetatean european sa aiba dreptul la x ani de pensie. Asta ar insemna ca romanii sa iasa la pensie cu cativa ani buni inaintea germanilor. Altfel este doar o forma mascata de a cheltui din ce in ce mai putini bani cu pensiile.
  2. In Romania accentul trebuie pus pe locurile de munca, mai ales cele adresate tinerilor, nu pe somaj (care este implicit daca lumea se pensioneaza mai tarziu).
  3. Inainte sa dam legi despre pensionare ar trebui sa incepem sa lucram, pentru prima data in Romania de la Decebal si Burebista incoace, la moduri de integrare a pensionarilor in comunitate. Este un soc imens sa devii brusc pensionar, din toate punctele de vedere (financiar, emotional, familial etc). Iar statul trebuie sa gandeasca programe pentru ca aceasta trecere sa fie usoara, de inteles, asumata etc.
  4. Ce trebuie rezolvat urgent este fondul de pensii. El acum nu exista. Sunt niste bani care se tot plimba, luam de la FMI, de la BNR, de la x si zero, o furaciune fara margini. Eu habar nu am daca vor fi bani pentru pensia mea sau cum se va calcula. Bine ca gandim legi pentru 2035 cand noi nu stim cat va fi TVA-ul in 2014 sau cota unica in 2016.
  • 0 (0 voturi)    
   Trezeste-te dacule! (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 21:27)

   GRANDFATHER [anonim] i-a raspuns lui un dac

   Vrei prea multe de la statul post-comunist roman!
   Imi cer scuze, dar cel mai tara m-a amuzat punctul 3!!!
   Pentru "statutul" de pensionar te pregatesti singur si din timp! Trebuie sa pleci de la axioma(recunosc, greu de acceptat) ca nu esti de neinlocuit, plecand de la constatarea socanta, chiar cinica, ca sunt pline cimitirele de cei care s-au considerat la timpul lor indispensabili! Nu te lasa amagit de ofertele si rugamintile sefilor&colegilor sa mai ramai! Ei nu se gandesc la tine sau la binele tau! Ei se gandesc la "problemele" care vor apare prin pensionarea ta si la dificultatile gasirii si "calificarii" unui inlocuitor al tau! Daca nu ai taria sa pleci cand trebuie - "in culmea gloriei" - poti sa traiesti drama batranului devenit indezirabil si sa-i auzi pe binevoitorii tai colegi sosotind in spatele tau: "nu mai pleaca odata si babalacul asta!"
   Nu o sa-ti dau sfaturi si nici nu o sa ma dau pe mine ca exemplu! Prec de la premisa ca viata fiecaruia este unica si ca fiecare si-o traieste individual si irepetabil! Experientele si sfaturile celorlalti au o valoare de intrebuintare relativa!
 • +3 (3 voturi)    
  suntem sclavii statului (Marţi, 12 noiembrie 2013, 22:47)

  gigi1 [utilizator]

  Muncim pana murim, platim 80% din venit taxe ( venit + tva + restul) diferenta fata de iobagi sta doar in smartphone si nivelul de trai mai bun.
 • +1 (1 vot)    
  Femei (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 1:02)

  de.ea.dima [utilizator]

  Care sa iasă la pensie in 2035 vor mai fi??????
 • 0 (0 voturi)    
  In Canada (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 4:50)

  ddoina [utilizator]

  In Canada varsta de pensionare pentru barbati cat si pentru femei este de 65. Poti insa sa muncesti pana la 70 de ani daca vrei. Din 2023 toti vor esi la pensie de la minimum 67 de ani in sus.
 • 0 (0 voturi)    
  Calcul ! (Joi, 14 noiembrie 2013, 21:55)

  Troller [utilizator]

  Daca in 30 ani de munca economisiti 16 %, atunci veti strange suficienti bani sa nu va mai duceti la serviciu de la 60 la 65 de ani. Acum ghici cum faci rost de aia 16 % ?!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri