Decizia de inghetare a salariilor in 2014 face ca personalul din sistemul sanitar sa se simta dezamagit si tradat de USL, astfel ca in 14 noiembrie vor fi stabilite data grevei de avertisment si a celei generale, a declarat luni, pentru Mediafax, vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi.

Protest al sindicalistilor din sanatateFoto: Agerpres

"Suntem foarte dezamagiti. Am avut mari sperante in USL, am ajutat la venirea lor la guvernare. Ne simtim dezamagiti si tradati. Nu am cerut decat ceea ce ei au promis prin programul de guvernare", a declarat Marius Sepi.

El a precizat ca, in 14 noiembrie, personalul sanitar va stabili care sunt zilele in care va intra in greva de avertisment, respectiv greva generala.

"Medicii sunt nemultumiti si au promis ca vor intrerupe lucrul. Asteptam sa fim invitati la discutii de Ministerul de Finante, Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii. Au promis ca ne vedem dupa 31 octombrie si nu ne-am mai vazut. Facem apel sa fim chemati la consultari", a mai spus vicepresedintele Federatiei Sanitas.

Cuantumul brut al salariilor de baza si sporurilor acordate bugetarilor va fi mentinut anul viitor la acelasi nivel cu luna decembrie 2013, fara sa fie aplicata valoarea de referinta din Legea salarizarii unitare, o crestere salariala de pana 10% fiind prevazuta doar pentru profesori debutanti.

Masura va fi aprobata de Guvern prin ordonanta de urgenta si justificata prin faptul ca neaplicarea acesteia ar genera un impact suplimentar asupra asupra deficitului bugetului general consolidat de 4,6% din produsul intern brut, afectand in mod semnificativ sustenabilitatea finantelor publice.

Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei. Bursa nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale.

Plata bursei de rezidentiat se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sanatatii.

In 2 noiembrie, aproximativ 5.000 de angajati din sistemul sanitar au protestat in Capitala, cerand in primul rand alocarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate.

Angajatii din sanatate mai cer o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, conditia "preliminara si nenegociabila" a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate este dublarea salariilor medicilor rezidenti.

Daca revendicarile angajatilor din sanatate nu vor fi solutionate in urma actiunii de protest, ar putea urma greva generala, dar si demisii in bloc, a avertizat Astarastoae.