Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat luni ca a dispus efectuarea unei analize la nivelul national in legatura cu dosarele in care exista riscul prescrierii faptelor, in contextul intrarii in vigoare la inceputul anului 2014 a noului Cod penal.

"Am cerut o analiza la nivel national. Urmeaza sa centralizam datele si sa le vedem. Procurorii cauta sa solutioneze dosarele, astfel incat sa nu avem foarte multe dosare pentr care sa se implineasca termenele de prescriptie", a spus Nitu, prezent la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit Agerpres.

Declaratia vine dupa ce procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat recent ca intrarea in vigoare a noului Cod penal ar putea duce la prescrierea a 20 de dosare de coruptie.

Tot luni, Tiberiu Nitu a fost intrebat de ce structura centrala a Parchetului General nu a preluat ancheta accidentului mortal produs de vicepresedintele Consiliului Judetean Olt, Marius Oprescu, existand suspiciunea ca acesta are o influenta la nivel local.

Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat luni ca in 20 de dosare penale care sint acum pe rolul instantelor ar putea interveni prescriptia in anul 2014 daca noul Cod Penal intra in vigoare anul viitor, dupa cum rezulta dintr-o analiza preliminara realizata la DNA.

In ceea ce priveste dosarele aflate pe rolul DNA, Kovesi a spus ca a dispus verificarea dosarelor care au termen de inregistrare mai mare de un an pentru a fi solutionate cu prioritate. La rindul sau, presedintele CSM, Oana Schmidt Haineala, a declarat ca este foarte important ca procurorul general si seful DIICOT sa "dispuna masuri pentru a verifica la nivelul tarii daca sint astfel de cauze si care sint masurile la indemina pentru a determina celeritatea rezolvarii cauzelor".

Haineala a dat ca exemplu modelul Inaltei Curti care face un asa-numit case management, si anume verificarea intrunirii termenelor de prescriptie. "Cred ca ar fi util ca si instantele din tara sa adopte acest case management", a spus Haineala.