Consiliul Superior al Magistraturii a avizat luni numirea lui Ionut Matei, unul dintre cei doi judecatori care au decis in ianuarie 2012 condamnarea lui Adrian Nastase, in functia de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu unanimitate de voturi. Ionut Matei va conduce un complet de 5 judecatori ai Inaltei Curti, celalalt complet fiind condus de presedintele Livia Stanciu.

Este vorba de un mandat pe trei ani cu posibilitate de reinnoire.

  • Ionut Matei a vorbit pentru prima oara si despre dosarul de coruptie in care l-a condamnat pe Adrian Nastase. Intrebat de reporterul TVR "Cum v-ati simtit sa fiti in postura istorica de a judeca si condamna un fost premier?", Ionut Matei a declarat: "Istorica?! Da, hmm....Pentru mine a fost un dosar. Nu pot spune că a fost un dosar ca oricare altul, pentru că aş minţi. A fost un dosar dificil, greu de administrat. Ştiţi şi dumneavoastră câte probe au trebuit să fie făcute într-un interval de timp foarte scurt. Până la urmă, oricine trebuie să aibă parte de o judecată dreaptă, indiferent de calitatea persoanelor pe care le judecăm, legea trebuie să fie una şi aceeaşi, iar în măsura în care ele ajung să fie găsite vinovate, ele trebuie să plătească la fel ca orice alt cetăţean care încalcă legea".

Cine este Ionut Matei:

Ionut Matei,presedintele completului de judecata care a decis condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare a fostului premier, a promovat la ICCJ in noiembrie 2007, in urma unui interviu sustinut in prezenta fostului sef al sectiei penale, Anton Pandrea. Ionut Matei este judecator din 1995. A activat la Judecatoria sectorului 3, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti. In noiembrie 2011, judecatorul Ionut Matei a fost desemnat membru in colegiul de conducere al ICCJ.

Potrivit Adevarul.ro, judecatorul Ionut Matei a facut parte din completele de judecata care au decis achitarea lui Paul Păcuraru (fond), condamnarea fostului deputat PSD, Mihai Sireţeanu (recurs), condamnarea deputatului PDL Cosmin- Mihai Popescu (fond), condamnarea (fond) a fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond). Citeste aicicum a deliberat judecatorul Ionut Matei in dosarele de coruptie

Romania Libera a notat, in 2008, ca Ionut Matei a facut parte din completul care a redus pedeapsa lui Ion Balint, zis Nutu Camataru, de la noua ani de inchisoare la doar doi ani, sapte luni si 17 zile.

“Au fost unele, sa spunem, zvonuri in legatura cu faptul ca judecatorul Ionut Matei a avut intalniri cu reprezentanti ai DNA.”, a declarat Adrian Nastase despre Ionut Matei dupa pronuntarea sentintei.

Ionut Matei este membru in Asociatia Magistratilor din Romania.