Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta conflictului de interese de natura administrativa si penala in cazul a trei deputati si un fost deputat. Doi dintre acestia si-au angajat in cadrul Birourilor Parlamentare sotiile, unul dintre ei, parintii, iar celalalt, fiica. Este vorba despre Niculae Mircovici, Adrian Miroslav Merka, Mircea Grosaru, reprezentanti ai minoritatilor nationale, si Luminita Iordache (fost deputat PSD si ulterior independent).

Mircea Grosaru (st.), Merka Adrian-Miroslav (c.), Niculae MircoviciFoto: cdep.ro

1.NICULAE MIRCOVICI - (membru la Organizatiei minoritatilor nationala "Uniunea Bulgara din Banat" si secretar al Biroului Permanent) a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in calitate de deputat, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca in baza caruia sotia sa a fost angajata in perioada 05 ianuarie 2009 - 15 iunie 2010 in functia de referent in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 35, Timis.

De asemenea, au rezultat indicii privind posibila incalcare a dispozitiilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, intrucat, acesta a avizat contractul individual de munca incheiat de sotia sa cu Camera Deputatilor, decizie in urma careia sotia acesteia a realizat un venit net in suma totala de 20.387 lei.

UPDATE Intr-o interventie telefonica la B1 TV, Mircovici a declarat ca sotia sa a fost angajata cu un contract pe perioada determinata si ca nu a luat mai multi bani decat ar fi luat daca ramanea pe ajutorul de somaj, situatie in care se afla de trei luni, dupa "30 de ani in armata". El a declarat ca atunci cand s-a facut angajarea de catre Camera Deputatilor nu era nicio interdictie si a subliniat faptul ca a depus la camera toate declaratiile de rigoare, iar Camera a fost cea care a facut demersurile. "Nu mi-am pus problema ca acest lucru este interzis de lege", a spus el. "Nu voi fi de acord ca un deputat sau un consilier local este functionar public, functionarul public are un alt statut, este protejat de lege, ori aici atat timp cat ai mandatul ti-l exerciti si apoi pleci", a precizat el, intrebat daca este normal ca un functionar public sa angajeze pe cine vrea.

2. MERKA ADRIAN MIROSLAV (Organizatia minoritatilor nationale "Uniunea Democratica a Slovacilor si Cehilor din Romania", secretar al Grupului parlamentar al minoritatilor nationale) a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in calitate de deputat, a solicitat angajarea si a avizat contractele individuale de munca ale parintilor sai, prin care acestia au fost angajati in perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011 in functia de Sef cabinet in cadrul biroului sau parlamentar.

De asemenea, au rezultat indicii privind posibila incalcare a dispozitiilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, intrucat acesta a avizat contractele individuale de munca incheiat de parintii sai cu Camera Deputatilor, decizie in urma careia mama sa a realizat venituri nete in suma totala de 28.245 Lei, iar tatal sau a realizat venituri nete in suma totala de 4.533 lei.

3. GROSARU MIRCEA (membru in organizatia minoritatilor nationale "Asociatia Italienilor din Romania - RO.AS.IT", secretar al Grupului parlamentar al minoritatilor nationale) a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in calitate de deputat, a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca prin care sotia sa a fost angajata in perioada 15 decembrie 2008 -01 februarie 2011 in functia de consilier in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 7, Botosani.

De asemenea, au rezultat indicii privind posibila incalcare a dispozitiilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, intrucat acesta a avizat contractul individual de munca incheiat de sotia sa cu Camera Deputatilor, decizie in urma careia sotia acestuia a realizat un venit net in suma totala de de 66.745 lei.

UPDATE Mircea Grosaru, la Realitatea TV: "M-ati luat prin surprindere, nu stiu despre ce este vorba. Sotia mea a lucrat la universitate in acea perioada."

4.IORDACHE LUMINITA (fost deputat in legislatura 2008-2012 in colegiul uninominal 1 Iasi; membru PSD pana in aprilie 2010, independent din aprilie 2010) a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in calitate de deputat (mandatul 2008 - 2012), a avizat contractul individual de munca al fiicei sale, prin care aceasta a fost angajata in perioada 17 februarie 2009 - 01 martie 2011 in functia de referent in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 24, Iasi, Colegiul uninominal nr. 1.

De asemenea, au rezultat indicii privind posibila incalcare a dispozitiilor art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, intrucat aceasta a avizat contractul individual de munca incheiat de fiica sa cu Camera Deputatilor, decizie in urma careia fiica acesteia a realizat un venit net in suma totala de 19.078 lei.

Acestia nu au respectat dispozitiile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "Prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative".

Astfel, Agentia Nationala de Integritate a sesizat, in cazul celor 4 deputati, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 2531 din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia "Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima".