Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca autoritatile ungare desfasoara pana la sfarsitul lunii noiembrie 2013 o ampla campanie de control al transporturilor de marfa ce tranziteaza teritoriul Ungariei, transmite Mediafax.

Conform unui comunicat MAE, in situatia in care se constata ca locul de descarcare a marfurilor transportate difera de sediul/locatia beneficiarului, este necesara prezentarea unei declaratii din partea beneficiarului care sa justifice legatura dintre acesta si punctul de descarcare (se accepta inclusiv declaratiile transmise prin e-mail sau fax).

In cazul nerespectarii regimului transportului international de deseuri, autoritatile ungare dispun sanctiunile prevazute de legislatia interna, prin aplicarea unor amenzi contraventionale si sechestrarea mijloacelor de transport pana la achitarea amenzilor. La efectuarea platii prin transfer bancar, sechestrul instituit asupra autovehiculelor nu se ridica decat dupa confirmarea intrarii in contul autoritatilor locale competente a sumelor virate cu titlu de amenda. Procedurile aferente presupun, in practica, mai multe zile de indisponibilizare a mijloacelor de transport sechestrate, avertizeaza MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda transportatorilor rutieri romani sa se informeze in prealabil si sa respecte reglementarile aplicabile, pentru a evita implicarea in astfel de situatii.