Prefectura Vaslui a blocat organizarea referendumului in comuna Pungesti cu privire la consultarea populatiei pe tema explorarii si exploatarii gazelor de sist, dupa ce institutia a dat in judecata, vineri, intr-un nou proces, autoritatile locale din Pungesti, transmite Mediafax.

Prefectura Vaslui a dat din nou in judecata Consiliul Local Pungesti si a solicitat in instanta anularea hotararii prin care autoritatile deliberative din Pungesti au hotarat organizarea unui referendum prin care populatia sa fie consultata cu privire la interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist.

Actiunea Prefecturii Vaslui vine la o zi dupa ce prefectul judetului, Radu Renga, anunta ca organizarea referendumului in Pungesti se desfasoara conform calendarului, in acest sens fiind desemnat si presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie, in urma tragerii la sorti la Tribunalul Vaslui.

"Hotararea Consiliului Local Pungesti pe tema organizarii unui referendum local in data de 24 noiembrie 2013 privind consultarea cetatenilor cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei Pungesti a fost atacata la instanta de contencios administrativ, urmand ca magistratii sa se pronunte asupra legalitatii acesteia. In conformitate cu dispozitiile articolului 123 din Constitutia Romaniei, actul atacat este suspendat de drept pana la solutionarea irevocabila a cauzei de catre instanta de contencios administrativ", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Coman.

Actiunea in instanta a Prefecturii Vaslui este a doua in aceasta saptamana in care Consiliul Local Pungesti este dat in judecata pe aceeasi tema, respectiv interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist.

Totodata, hotararea luata in urma cu trei saptamani de catre Consiliului Local Pungesti (Vaslui), de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist in comuna, a fost atacata in instanta de Prefectura Vaslui pe motiv ca ar fi ilegala si anticonstitutionala.

Prefectura Vaslui solicita in instanta anularea deciziei Consiliului Local Pungesti, sustinand ca autoritatile locale nu se pot pronunta asupra exploatarii zacamintelor din subsolul, acestea fiind in proprietatea exclusiva a statului.

Consilierii locali din Pungesti au decis interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist la o zi dupa protestele care au avut loc la Silistea, unde Chevron intentiona sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei pe care vrea sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.

Hotararea a fost trimisa spre validare Prefecturii, insa institutia a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.

In luna iulie, Prefectura Vaslui a dat in judecata alte 11 consilii locale din judet pe aceeasi tema, in noua situatii hotararile de interzicere a explorarii si exploatare a gazelor de sist fiind anulate de instanta. In alte doua cazuri, procesele sunt inca pe rol, urmand ca magistratii Tribunalului Vaslui sa se pronunte in cursul acestei luni, cand sunt fixate termene de judecata.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.

Amintim ca in 14 octombrie, localnicii din Silistea au protestat in fata perimetrului din comuna Pungesti, unde compania Chevron si-a adus primii specialisti cu care sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.

Reprezentantii companiei Chevron si-au retras, in aceeasi zi, specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat, ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.