Nemultumiti de promisiunile guvernului Ponta, medicii si sindicalistii Sanitas au inceput deja sa stranga semnaturi pentru declansarea unei greve generale in conditiile in care solicitarile lor nu vor fi indeplinite. Joi, liderii Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate au avut o intalnire in care s-a stabilit ca solicitare principala marirea salariilor intregului personal medical cu un procent de 40% in urmatorii trei ani. "Daca negocierile vor esua ne pregatim de greva", se precizeaza intr-un comunicat al Coalitiei.

Protest al medicilor (arhiva)Foto: Agerpres

Solicitarea de dublare a salariilor rezidentilor, conditie anuntata anterior de prof. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, ca fiind ne-negociabila, pare sa fi fost abandonata. Acordarea pentru rezidenti a unor burse de aproximativ 100 de Euro ar multumi Colegiul Medicilor, au declarat pentru HotNews surse prezente la discutii.

Pana in prezent, Coalitia a reusit sa stranga peste 60.000 de semnaturi in favoarea declansarii grevei generale.

O alta revendicare importanta este cea legata de initiativa Ministerului Sanatatii de a transforma spitalele publice in SRL-uri, regii autonome sau organizatii neguvernamentale. Membri ai Coalitiei se opun acestei propuneri.

In urmatoarele zile se va fixa data pentru o noua intalnire de negocieri intre reprezentantii Coalitiei si cei ai Ministerului Sanatatii. Daca negocierile vor esua, urmeaza declansarea unei greve de avertisment, apoi a grevei generale. Solicitarile Coalitiei trebuie satisfacute inainte de aprobarea noului buget pentru 2014. Liderii sindicatelor si ai medicilor vor prezenta autoritatilor si sursele identificate in interiorul bugetului deja alocat Sanatatii care vor permite cresterile salariale solicitate.

Sambata trecuta, aproximativ 10.000 de sindicalisti, medici si studenti au protestat impotriva politicilor guvernamentale din domeniul sanatatii. Trei zile dupa desfasurarea acestui proteste, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat acordarea unei burse cuprinse intre 85 si 125 de Euro tuturor medicilor rezidenti. Revendicarea initiala fusese cea de dublare a salariilor acestora.

Angajatii din sanatate cer minimum 6% din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.