Presedintele Traian Basescu a declarat joi seara, la "Gala Mediatorilor 2013", ca este, prin Constitutie, "mediatorul constitutional" in societate si in relatiile dintre institutii, dar ca trebuie sa recunoasca faptul ca "nu i-a reusit grozav" aceasta mediere.

"Prima conditie pentru un mediator este sa fie sincer, iar eu recunosc ca, prin Constitutie, sunt mediatorul constitutional in societatea romaneasca, in relatiile societatii cu institutiile, in relatiile intre institutii. Dar trebuie sa recunosc faptul ca mie nu mi-a reusit prea grozav, iar dumneavoastra va doresc din tot sufletul sa va reuseasca medierile mai bine decat mi-au reusit mie. Pentru ca, prin natura muncii dvs, dumneavoastra lucrati foarte aproape de oameni, presedintele lucreaza de multe ori cu institutii, este mai dificil", a declarat seful statului.

Presedintele Basescu a participat joi la "Gala Mediatorilor 2013", organizata de Consiliul de Mediere, eveniment in cadrul caruia seful statului a primit un premiu. "Va multumesc mult pentru acordarea acestui premiu pe care, repet, nu sunt convins ca il merit, dar ca gest, ca simbolistica, este un lucru care ma bucura si va multumesc", a reactionat Traian Basescu.

Alte declaratii ale sefului statului in cadrul evenimentului:

  • Este extraordinar de important ca prin lege, prin legislatie, s-a creat si institutia mediatorului, acela care de multe ori poate suplini lipsa capacitatii de comunicare intre oameni. Soti si sotii, prieteni de o viata la un moment dat nu mai pot comunica, iar institutia dumneavoastra este aceea care are ca principala misiune sa redeschide comunicarea. O comunicare ce se bazeaza pe deplina intelegere a partilor cu privire la lucrurile asupra carora s-au inteles.
  • Mi se pare esential ca, atunci cand o mediere se incheie, ambele parti sa stie perfect, sa inteleaga perfect lucrurile asupra carora au convenit si adesea astfel de intelegeri sunt mai trainice decat hotararile judecatoresti, pentru ca sunt facute in deplina cunostinta de cauza.
  • Avantajul pe care dumneavoastra il aveti, si este extraordinar, este acela ca de la dumneavoastra ambele parti pleaca multumite, ceea ce aproape niciodata nu se intampla in justitie. In justitie, intotdeauna cel care pierde va spune ca a fost nedreptatit.
  • Mai mult decat atat, cred ca este esential ca oamenii sa inteleaga faptul ca dumneavoastra nu sunteti judecatori, faceti niste bune oficii. Hotararile dvs sau hotararile partilor mediate de dvs nu au puterea unui act din instanta, insa in mod categoric ele pot fi mult mai trainice si pot face ca oamenii sa plece din fata dvs, in cele din urma, prieteni sau respectandu-se unul pe altul, ceea ce nu intotdeauna se intampla in instante.
  • Am incredere ca, desi nu sunteti parte a justitiei, ci un partener al justitiei, veti fi un partener loial, un partener dedicat, care veti face ca oamenii sa inteleaga mai bine ca dialogul este pana la urma esenta convietuirii intr-o societate civilizata.