Romania trebuie sa realizeze reforma in Justitie promisa in 2007, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, pentru a atrage investitii, afirma ambasadorul olandez la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, intr-o postare pe Twitter citata de Agerpres.

Matthijs van BonzelFoto: Agerpres

"Pentru ca investitiile - romanesti si straine - sa vina, cel mai bine ar fi sa se realizeze reforma legislatiei, a justitiei si in combaterea coruptiei, promisa in 2007 de Romania, odata cu aderarea la Uniunea Europeana in 2007, monitorizata prin MCV', a scris ambasadorul.

Totodata, el a criticat stadiul 'intarziat' al reformei in companiile publice.

"Ministrul Economiei, Andrei Gerea, invita investitii (olandeze) in Romania, de asemenea in companii de stat, unde stadiul reformei este intarziat", puncteaza Matthijs van Bonzel.

Afirmatiile sale vin dupa o intalnire avuta luni cu ministrul Economiei, Andrei Gerea, care a invitat companiile olandeze la discutii pe tema privatizarii combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea.

Partea romana parea insa mult mai optimista dupa intalnirea de luni.

"Diplomatul olandez a transmis oficialului roman interesul investitorilor olandezi pentru Romania, evidentiind profilul atractiv si competitiv al tarii noastre in domeniul IT&C", se arata intr-un comunicat al ministerului.

La randul sau, Andrei Gerea a precizat ca Romania detine un potential important de dezvoltare si atragere de investitii in domeniul high-tech, atragand atentia interlocutorului sau si asupra altor domenii care pot constitui oportunitati pentru investitorii straini.

"Demnitarul roman a prezentat ambasadorului olandez demersurile Ministerului Economiei de atragere de investitii la combinatul Oltchim Ramnicu Valcea, adresand cu acest prilej companiilor olandeze interesate o invitatie la convorbiri pe acest subiect. Ministrul Gerea a transmis, de asemenea, ambasadorului Regatului Tarilor de Jos o lista a companiilor din portofoliul ministerului aflate in proces de privatizare si atragere de investitii, asigurandu-l de deschiderea partii romane pentru continuarea discutiilor pe teme concrete de interes, pentru viitoare colaborari. Ambasadorul Matthijs van Bonzel l-a asigurat pe ministrul Gerea ca va transmite aceste informatii investitorilor olandezi, referindu-se, in context, si la domeniul responsabilitatii sociale, propunand o mai stransa colaborare intre reprezentantii mediului de business din cele doua tari pe acest subiect", se mai arata in comunicat.

Conform datelor statistice disponibile, la finele lunii iulie, Olanda detinea o pondere de 3,1% din exportul Romaniei si de 3,7% la import. Fata de perioada similara a anului precedent, exportul a crescut cu 21,6%, atingand 867 milioane euro, iar importul cu 5,8%, cifrandu-se la 1.172 milioane euro