Adjunctul inspectorului sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor Ioan Braindan a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii DNA sub acuzatia ca a dat bani cu camata, luare de mita si favorizarea infractorului.

Acesta este acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie de:

  • luare de mita,
  • efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o indeplineste, in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
  • folosirea, in orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
  • favorizarea infractorului.

Astfel, potrivit unui comunicat postat pe site-ului DNA, Ioan Brindan, care avea in coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finantat in mod direct activitatea comerciala a trei societati din Oradea, pentru efectuarea de achizitii intracomunitare de zahar, ulei si alte produse alimentare.

Concert, inculpatul a acordat in mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totala de 45.000 euro, percepand in schimb o dobanda foarte mare (camata).

Pentru sumele de bani imprumutate in perioada ianuarie - noiembrie 2011, inculpatul Brindas Ioan a incasat periodic, pana in luna septembrie 2013, dobanzi totalizand peste 75.000 euro.

In schimbul foloaselor materiale primite sub forma dobanzilor (cametei) incasate periodic, inculpatul a protejat activitatea infractionala celor trei firme pe care le-a finantat in parte, in conditiile in care aflase ca firmele erau implicate in circuite evazioniste.

Astfel, comisarul sef nu a luat nici un fel de masuri la care era obligat in virtutea atributiilor de serviciu, cu toate ca avea in coordonare directa SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult decat atat, dupa ce SIF a fost sesizat de institutiile de control fiscal despre activitatea evazionista in care erau implicate cele trei firme, Ioan Brindas a divulgat informatii confidentiale din cadrul anchetei penale, in sensul ca a informat persoanele cercetate ca sunt urmarite penal si ca vor fi efectuate perchezitii la domiciliul acestora.

La inceputul luni august 2013, inculpatul a avertizat una dintre persoanele vizate in dosarele de evaziune fiscala constituite la IPJ Bihor ca vor fi efectuate perchezitii domiciliare cu posibilitatea luarii unor masuri preventive in cauza. Ca urmare, persoana cercetata a distrus mai multe documente contabile si alte inscrisuri privind circuitele evazioniste, cat si inscrisuri privind finantarea firmelor din imprumuturi obtinute de la diversi camatari.

Procurorii au dispus retinerea pentru 24 de ore a acestuia, urmand sa fie prezentat cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile la Curtea de Apel Oradea.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri de politie judiciara din cadrul D.G.A.