Plenul Senatului a adoptat, in sedinta de miercuri, proiectul legislativ care modifica Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare in sensul ca generalii si amiralii din cadrul SRI, SIE, STS si SPP sunt mentinuti in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la varsta de 60 de ani sau sunt trecuti in rezerva, la cerere. Legea are un caracter organic si a fost adoptata de Senat, in calitate de Camera decizionala, cu 103 voturi pentru si trei abtineri, anunta Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, Legea nr. 171/2013 stabileste limita de varsta in grad pana la care generalii si amiralii din Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne pot fi mentinuti in activitate (intre 56 si 59 de ani) fara sa faca referire si la cei din SIE, SRI, SPP si STS.

De asemenea, in acelasi act normativ este stipulata posibilitatea pentru toate cadrele militare, fara exceptie, pe baza aprobarii anuale a conducatorului institutiei, de a fi mentinute in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani.

In acest context, initiatorii propunerii de lege sustin ca s-a creat un 'regim diferentiat' care poate fi insa indreptat prin modificarea articolului 86 al legii nr. 80/1995, prin introducerea unui nou alineat care sa faca referire la generalii si amiralii din SRI, SIE, SPP si STS.