Autoritatile romane din turism lucreaza la un circuit al castelelor legat de numele lui Vlad Tepes, iar turismul istoric ar putea fi promovat in strainatate avand Dracula ca figura centrala, a declarat ministrul pentru IMM si Turism, Maria Grapini, prezenta la targul de turism World Travel Market, pentru Mediafax.

Maria GrapiniFoto: Agerpres

"Nu abandonam mitul Dracula. Oriunde m-am dus, din Coreea si pana in SUA, toata lumea m-a intrebat de Dracula. Nu putem sa renuntam la acest mit", a spus Grapini, prezenta la targul de turism World Travel Market, care se desfasoara intre 4 si 7 noiembrie la Londra.

Ea a adaugat ca turismul istoric va fi promovat in strainatate avand ca personaj central mitul Dracula.

"Construim si un circuit al castelelor Dracula, pe unde a fost Vlad Tepes", a afirmat ministrul.

Turoperatorii romani prezenti la targul de turism de la Londra cred ca Dracula este mai cunoscut decat Bucurestiul in Marea Britanie si ar trebui exploatat mai mult.

"Toata lumea stie de Dracula si exploatarea lui va fi mereu o idee buna. Noi avem un circuit Dracula pe care il propunem la acest targ si care include Sighisoara, Castelul Bran, Snagov si Bucuresti", a declarat agentiei MEDIAFAX Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45.

El spune ca mitul Dracula este extrem de cunoscut in lumea anglo-saxona. Potrivit lui Burcea, Dracula este cel mai cunoscut nume legat de Romania printre britanici, devansand Transilvania, Bucurestiul si Delta Dunarii.

Si Sorin Vaduvoiu, directorul general al agentiei de turism Perfect Tour, crede ca mitul Dracula nu este exploatat nici pe departe la adevaratul potential.

"In Tunisia te duc trei ore cu autocarul prin desert ca sa iti arate unde s-a filmat 'Razboiul stelelor'. Noi suntem slabi de inger la capitolul asta. Ar trebui sa le aratam si noi trei pietre si trei tepe cu varful in sus, pictate cu rosu", a spus Vaduvoiu.

Gheorghe Fodoreanu, directorul agentiei Invitation Romania, crede la randul lui ca evenimente de genul Halloween si festivalul medieval de la Sighisoara ar trebui promovate mult mai puternic pe piata britanica.

In primele noua luni ale acestui an au venit in Romania peste 71.000 de persoane din Marea Britanie, nivel similar celui din primele noua luni ale anului trecut, potrivit datelor INS comunicate de Autoritatea Nationala pentru Turism.

In 2012, destinatiile romanesti au fost vizitate de mai mult de 91.000 de turisti britanici, in crestere fata de 2011, cand au venit aproape 81.000 de persoane din Marea Britanie.

Romania participa in perioada 4-7 noiembrie la Targul de Turism World Travel Market de la Londra, cel mai mare targ destinat specialistilor din domeniu. Contructia si amenajarea standului Romaniei au costat peste 220.000 de lire sterline, fara TVA.