Manualul "Istoria secuilor", aparut anul trecut la initiativa Consiliului Judetean Harghita ca materie optionala pentru clasele a VI-a si a VII-a in scolile cu predare in limba maghiara, va fi reeditat ca o carte de lectura pentru publicul larg, au anuntat marti, la Miercurea Ciuc, autorii volumului.

Autorii manualului au organizat, marti, la sediul Consiliului Judetean Harghita, o dezbatere la care au fost invitati sa isi spuna parerea despre manualul "Istoria secuilor" mai multi profesori de specialitate din judet, intrucat dupa aparitia acestuia s-au creat mai multe controverse privind aspectul de manual sau carte de lectura al publicatiei, transmite Mediafax.

Majoritatea profesorilor de Istorie prezenti la forum au afirmat ca actuala editie a manualului este mai potrivita studiului la cercurile elevilor decat ca materie optionala la clasa.

"Eu vad ca ar fi mult mai bine sa fie o carte pentru activitatile la cercurile de elevi, este mult mai bine daca este studiata in jurul unor subiecte care se leaga si de istoria localitatii sau de istoria comunitatilor locale. Eu cred ca asta este importanta acestei carti, si nu sa fie o materie", a spus prof. Csog Samu, de la scoala generala din Sansimion.

Profesorul Szasz Hunor din Odorheu Secuiesc le-a transmis autorilor o "observatie din partea elevilor" sai, potrivit carora manualul are "un limbaj greoi", o alta propunere vizand scoaterea intrebarilor de la sfarsitul fiecarui capitol, care se adreseaza strict elevilor, nu si cititorilor adulti si inlocuirea lor cu o bibliografie generala.

La randul sau, profesorul Kelemen Sandor, de la Liceul de Arta Nagy Istvan, din Miercurea Ciuc, a afirmat ca nu a folosit "Istoria secuilor" nici la ore, si nici la cercurile elevilor, dar ca a citit volumul "si cu ochiul unui ghid turistic", ajungand la concluzia ca nu este nevoie de o noua editie completata, ci de una prescurtata, destinata celor "care sunt interesati de Tinutul Secuiesc, la un pret accesibil si care sa fie tradusa si in engleza si romana".

Fostul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Harghita, Ferencz Salamon Alpar, unul dintre autorii manualului "Istoria secuilor", a afirmat ca a primit propuneri "ca ar trebui sa fie mai mult dezvoltata partea de carte de lectura a acestei publicatii, ca ar fi nevoie si de dezvoltarea unor instrumente de predare online a acestui material didactic sau de cultura generala de Istoria Secuilor".

El a adaugat ca in 60 la suta dintre scolile din judet care folosesc acest manual cartea este studiata in cercurile scolare ca o completare la manualul de "Istoria minoritatii maghiare din Romania", iar in 40 la suta dintre cazuri se utilizeaza ca disciplina optionala, motiv pentru care volumul va fi reeditat.

La randul sau, lectorul universitar Hermann Gusztav Mihaly" de la Universitatea Babes Bolyai, un alt autor al manualului "Istoria secuilor", a povestit ca dupa aparitia volumului au aparut reactii atat din partea romanilor cat si a radicalilor maghiari, care i-a pus pe realizatori "intre ciocan si nicovala".

"Dupa ce s-au nascut primele reactii mai serioase si mai putin serioase, ne-am dat seama ca am cam ajuns intre ciocan si nicovala, pentru ca fiecare comunitate isi are radicalii, dar si masa sa normala si integrata in ansamblul societatii. Din partea radicalilor nostri secui ne-am trezit cu un anumit gen de critici, din partea opiniei publice romane, un pic dezinformata de acea traducere nu tocmai profesionala care circula pe Internet, ne-am trezit cu alt tip de critici, din partea istoricilor, colegilor nostri, cu alt tip de critici?", a precizat dr. Hermann Gusztav Mihaly.

Potrivit acestuia, dupa ce au fost puse in balanta "toate aceste critici", noua editie care va vedea lumina tiparului "se va desprinde de functia de manual, de material didactic, a cartii si se va adresa publicului larg al cititorilor".

Ferencz Salamon Alpar l-a completat, precizand ca exista un interes mare din partea cititorilor pentru acest volum, fiind vandute, pana in prezent, peste 30.000 de exemplare, mentionand ca editia a doua, "imbunatatita si intregita din multe perspective", va fi editata la inceputul anului viitor.

Fostul inspector scolar general a mai spus ca autorii "planuiesc" si o traducere "profesionala" a volumului in limba romana, cel mai probabil in cursul lui 2014, in functie de "anumite situatii bugetare".

"Textul a fost tradus, circula si pe net, despre care noi consideram ca este o traducere foarte, foarte proasta. Planuim sa aiba o traducere profesionista si sa fie publicat si in limba romana, pentru ca noi cunostinte sunt incluse in acest text. Poate fi citit de oricine, si de un englez, si de un francez, si de un roman", a conchis Ferencz Salamon Alpar.

Manualul optional de "Istoria Secuilor" a fost lansat oficial in data de 18 septembrie 2012 la sediul Consiliului Judetean Harghita din Miercurea Ciuc. Cartea este redactata de unsprezece autori, profesori si istorici, si editata in limba maghiara de catre Centrul Judetean Harghita pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale.