Protestul impotriva exploatarii Rosia Montana desfasurat duminica seara la Cluj-Napoca nu a fost autorizat si a blocat circulatia aproximativ o ora in fata prefecturii, fiind date 16 sanctiuni contraventionale, a declarat luni colonelul Florinel Budisan, comandatul Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca, citat de Agerpres.

El a subliniat ca jandarmii au intervenit respectand prevederile legii si ca mitingul a fost neautorizat, explicand altercatia produsa cu protestatarii.

"Noi i-am avertizat pe oameni si le-am adus la cunostinta in momentul plecarii pe traseu ca protestul este ilegal pentru ca nu au obtinut aprobarile necesare. Dansii au continuat. S-a ajuns in fata Institutiei Prefectului unde au blocat circulatia cam o ora. La un moment dat am trecut si am legitimat cateva persoane pe care le-am considerat a avea o contributie la protestul acesta ilegal. Normal ca oamenii au reactionat intr-un fel, dar nu s-au produs incidente majore", a spus Budisan, adaugand ca au fost date 16 sanctiuni contraventionale.

Un tanar care se numeste Radu Costea a acuzat luni ca a fost bruscat de fortele de ordine in timp ce participa, duminica seara, la marsul de protest impotriva proiectului de la Rosia Montana. 'Erau patru sau cinci jandarmi care au venit direct spre mine, singurul lucru pe care l-am auzit a fost 'treci aici' si au inceput sa ma imbranceasca, sa traga efectiv de mine, dupa cateva secunde am cazut pe jos. Am mai multe dureri cum am cazut pe jos, nu stiu daca m-au lovit', a spus jurnalistilor Radu Costea, care a prezentat si un certificat medico-legal pe care tocmai il primise in cursul diminetii. El a mai spus ca doreste sa afle motivul pentru care a fost bruscat, deoarece in momentul respectiv nu facea decat sa vorbeasca la telefon.

De asemenea, sapte reprezentanti ai protestatarilor s-au intalnit luni dimineata cu prefectul Gheorghe Vuscan, cerandu-i sa le comunice numele jandarmilor si al sefului de dispozitiv pentru a face plangeri impotriva acestora. Unul dintre reprezentantii protestatarilor, Bogdan Racolta, a explicat ca jandarmii au intervenit fara somatie pentru a-l scoate pe Radu Costea din coloana, ceea lor li se pare foarte grav.

La randul sau, prefectul Gheorghe Vuscan, a spus ca va cere sa fie informat de reprezentantii Jandarmilor asupra incidentului de duminica seara. El a adaugat insa ca trebuie, in egala masura, sa apere si interesele celorlalti clujeni care se declara deranjati de faptul ca anumite drumuri sunt blocate atunci cand au loc marsurile de protest impotriva proiectului de la Rosia Montana.

"Eu cred ca azi am avut o intalnire buna si am inteles si o parte si cealalta ca nu exista alta cale decat dialogul, respectul reciproc, al institutiilor statului pentru cei care protesteaza, dar in egala masura si pentru cei care nu protesteaza. Noi trebuie sa-i respectam in egala masura. Am ascultat punctul lor de vedere, urmeaza sa aflu si punctual de vedere al jandarmeriei si sa vedem daca au actionat legal sau in afara legii. Dar daca o suta de persoane nu pot sa protesteze legal aici in fata Prefecturii si sa nu blocheze carosabilul, atunci chiar ca e un pic de iritare, pentru ca se formase o coada destul de consistenta de mijloace de transport", a explicat prefectul Gheorghe Vuscan.