Diplomatia romana a precizat vineri ca nu a autorizat transferuri de armament catre Siria sau persoane fizice si organizatii reprezentand societatea civila. Precizarea vine in contextul in care presa suedeza a relatat ca un fost imam al uneia dintre cele mai mari moschei din Suedia a introdus ilegal in ultimele 18 luni in Siria cantitati importante de arme care ar fi fost cumparate si colectate in principal din Libia, insa si din tari europene precum Bosnia si Romania, relateaza Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe afirma ca a luat nota de informatiile de presa in care se face referire la o posibila deturnare catre Siria de armament provenit din Romania.

"Autoritatea romana de resort iti exprima intreaga disponibilitate de cooperare cu partenerii suedezi pentru verificarea veridicitatii acestor informatii', mentioneaza diplomatia de la Bucuresti.

MAE sustine ca "Romania respecta cu strictete regimurile de sanctiuni internationale impuse de Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana sau de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa".

"Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate nationala de control al operatiunilor cu produse militare, nu a autorizat astfel de transferuri catre Siria sau persoane fizice si organizatii reprezentand societatea civila. Autoritatea nationala de control al exporturilor aproba transferuri de produse militare numai pe baza unor garantii de utilizare finala, confirmate de autoritatile competente din tarile de destinatie", precizeaza Ministerul Afacerilor Externe.