VIDEO Galceava gazelor de sist, runda de explorare: "Ecografia" cu dinamita, masina de "cutremure" si drepturile satenilor de la Chirnogeni

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Vineri, 1 noiembrie 2013, 22:41 Actualitate | Esenţial


Vibrator la Chirnogeni, judetul Constanta
Foto: Hotnews
​Reprezentantii firmei Prospectiuni SA, care fac explorari pentru compania americana Chevron, la Chirnogeni, judetul Constanta, sustin ca patrund in mod legal pe terenurile satenilor si le acorda acestora despagubiri de pana la 2.000-3.000 de lei, in functie de eventualele daune pe care le aduc recoltelor. Realitatea romaneasca insa ii prinde la mijloc si pe sateni, si pe prospectori, si pe petrolistii americani, in conditiile in care proprietarii terenurilor nu profita de bogatiile de sub pamantul lor, prospectorii au dificultati in a intra pe proprietati pentru a face explorarile, iar Chevron a fost deja nevoita sa-si intrerupa activitatea petroliera in judetul Vaslui. Prospectorii au prezentat, vineri, presei, si un utilaj greu de 30 de tone care genereaza trepidatii simtite la 5-6 metri in jurul dispozitivului. Si pe site-ul oficial, Chevron descrie "explorarea seismica" cu utilaje vibratoare si explozibili.Unii dintre cei circa 3.200 de sateni din comuna constanteana Chirnogeni s-au pomenit acum 2-3 saptamani cu 5 utilaje de 30 de tone si 500.000 de dolari bucata pe terenurile lor agricole. Firma romaneasca Prospectiuni SA a inceput lucrarile de explorare in zona, pentru compania petroliera americana Chevron, care a concesionat 3 perimetre de circa 2.700 kmp in total, in Dobrogea, in speranta ca va gasi gaze de sist sau alte hidrocarburi.

Concesiunile au fost aprbate de Guvernul Ungureanu in martie 2012, in acelasi an Chevron planificand si "realizarea unui studiu de colectare a unor date seismice bidimensionale (2D)", potrivit site-ului oficial al companiei.

Utilajul de 30 de tone, denumit vibrator, cu care prospectorii au facut vineri o demostratie in fata jurnalistilor, a produs trepidatii, timp de cateva secunde, resimtite la 5-6 metri in jurul masinii.

Pentru o persoana fara cunostinte in domeniu, trepidatiile pareau sa semene cu zgaltaitura unui cutremur de vreo 4 grade, intr-un bloc din Bucuresti. Mihai Mitroi, vicepresedinte pentru calitate si siguranta la Prospectiuni SA, sustine, insa, ca trepidatiile pot fi asemuite cu un seism de sub un grad pe scara Richter, ori cu zguduitura resimtita de cineva care sta pe marginea soselei pe care trece un camion de mare tonaj.

De asemenea, el afirma ca trepidatiile sunt simtite la suprafata, iar opratiunea se efectueaza in camp, la kilometri intregi de case. "Eu sunt medicul care face ecografia, facem o ecografie a pamantului. Rezultatul il dam beneficiarului si este treaba lui ce va face cu el. Chirurgul, medicul specilist stiu ce fac mai departe cu ecografia. Noi intervenim la suprafata pamantului. Nimic invaziv", explica Mitroi intreventia asupra terenurilor explorate.

"Medicii care fac ecografia" de la Prospectiuni SA folosesc si explozibili, insa in cantitati foarte mici, spun ei. Un cilindru cam de dimensiunea unui deodorant, continand un amestec de azotat de amoniu si nitroglicerina, se introduce in pamant la 6-12 metri adancime, unde este detonat.

"Explozia nu este resimtita la suprafata, iar in urma ei ramane putin scrum si se degaja vapori", da asigurari Mitroi. Azotatul de amoniu este un ingrasamant, mai argumenteaza el, neuitand sa adauge ca dinamita a fost inventata de Nobel.

Compania americana Chevron descrie, pe site-ul sau, "explorarea seismica tipica", cu vibratoare si explozibili, astfel: "este nevoie de patru sau cinci vehicule denumite vibratoare. Acestea merg unul în spatele celuilalt și din 25 în 25 de metri, prin intermediul unei plăci vibratoare, trimit unde sonore în subteran. Vehiculele stau cam două minute în fiecare locație pentru a transmite și colecta semnalele. Atunci când sunt folosite mici încărcături explozibile, acestea sunt îngropate la 10-30 de metri adâncime, în găuri făcute cu dispozitivele de forare instalate pe vehicule".

Faza de explorare este insa mai vasta, si cuprinde inclusiv montarea unor sonde, recunoaste Mitroi, insa Prospectiuni SA nu ajunge la acea etapa, limitandu-se la prospectarea de la suprafata, adauga el.

Cu ce se aleg proprietarii

Mihai Mitroi, Prospectiuni SA, prezinta un dispozitiv exploziv
Foto: Hotnews
Dincolo de demonstartiile si explicatiile tehnice, lucrarile de explorare si mai ales eventuala exploatare a zacamintelor se ciocnesc la Chirnogeni, asa cum s-a intamplat si in judetul Vaslui, de opozitia localnicilor proprietari de terenuri.

Unii dintre satenii de la Chirnogeni, judetul Constanta, au reclamat la Politia din localitate faptul ca prospectorii au patruns pe terenurile agricole si au produs pagube proprietarilor. Mihai Mitroi da mai departe vina pe legislatie si pe administratia publica din Romania, care nu dispune de cadastre si baze de date  funciare pentru ca prospectorii sa se poata adresa fiecarui proprietar in parte, in functie de terenul afectat.

"Am incercat implicarea autoritatilor locale. Nu exista harti, nu exista baze de date, nu exista niciun fel de informatii precise despre proprietari. Practic, ne-au ajutat autoritatile locale doar in identificare, sa ne mai spuna cate ceva pe hartile noastre. Si apoi din poarta in poarta, din lot in lot. De aici apar si erorile. Pamantul s-a retrocedat din 1990 si retrocedarea nu s-a incheiat inca", reclama vicepresedintele Prospectiuni SA.

De asemenea, el se plange ca legislatia romaneasca nu precizeaza clar cine trebuie sa fie despagubit pentru distrugerea unei recolte, proprietarul terenului sau arendasul? "Multe arenzi sunt facute fara forme legale. Cui platesc? Problema este ca nu reusesc sa identific, pentru ca nici proprietarul, nici arendasul nu vor sa spuna cine are dreptul", sustine oficialul Prospectiuni SA.

Intrebat despre valoarea despagubirilor, Mitroi a explicat ca acestea au variant intre 200-300 de lei si 2.000-3.000 de lei, in functie de suprafetele afectate, productia respectiva la hectar, cultura afectata si pretul pietei la kilogram in cazul acelei culturi.
Interventiile firmei pe sol se fac pe suprafete inguste de 3-4 metri si lungi de zeci de kilometri, in conditiile in care un singur bloc luat in concesiune de Chevron are 400 km liniari. Astfel, Mitroi sustine ca afectarea unui singur lot de teren este limitata, avand in vedere caracterul liniar al interventiei.

In schimb, Maria Vlad, o localnica, fosta primarita a Chirnogenilor, reclama ca interventia pe terenul ei, desi a fost liniara, s-a facut pe diagonala, ceea ce i-ar fi afectat intreaga suprafata.

"La mine au intrat pe teren pe diagonala si nu mai pot lucra terenul. Eu mi-am arat, dar nu voi ceda, am facut o plangere penala la Politie. Daca Politia Chirnogeni nu-si va face datoria, voi merge la Politie la Bucuresti", ameninta Maria Vlad. Ea a refuzat sa semneze o intelegere cu Prospectiuni SA privind acordul in vederea intrarii firmei pe proprietatea sa.

"Din 100 de proprietari, cam 95-98 sunt de acord sa intram pe terenul lor, in general", explica, la randul lui, Mihai Mitroi.

Ce spune legea: proprietarul este notificat

Vicepresedintele de la Prospectiuni SA sustine ca legislatia nu obliga firma sa obtina acordul proprietarilor, ci numai sa-i notofice pe proprietarii de terenuri ca se vor face explorari petroliere pe pamanturile lor. De asemenea, numai in urma eventualelor pagube, proprietarii sunt platiti, mai sustine Mitroi.

"Am pus anunt la primaria locala ca avem de efectuat niste masuratori in zona, i-am informat despre ce e vorba. I-am notificat, nu am cerut aprobare, nu este necesara conform legii, nu sunt dansii abilitati sa ne-o dea, nu au cunostintele tehnice pentru aceasta aprobare", a declarat seful de la Prospectiuni SA.

Legea 238/2004 a petrolului are, insa, prevederi mai putin exacte decat le prezinta Mihai Mitroi. Practic, proprietarii sunt notificati privind prospectiunile, dar legea prevede in paralel si intelegeri cu rente acordate detinatorilor de terenuri:
 • Asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare şi asupra terenurilor necesare oricăror activităţi pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică, se instituie, în favoarea titularului (a Chevron, in acest caz - n.r.), un drept de servitute legală.
 • Exercitarea dreptului de servitute legală stabilit potrivit prevederilor se face contra plăţii unei rente anuale către proprietarii terenurilor afectate de acesta, pe baza convenţiei încheiate între părţi cu respectarea prevederilor legale, în termen de 60 de zile de la comunicarea către proprietarii de terenuri a unei notificări scrise din partea titularilor de acorduri şi/sau permise.
 • În cazul în care părţile nu ajung la un acord de voinţă, stabilirea cuantumului rentei se va face de către instanţă, în condiţiile legii.
 • Orice neînţelegeri între titularii care desfăşoară operaţiuni petroliere şi proprietarii terenurilor se soluţionează de către instanţele judecătoreşti competente, potrivit legii.
 • Despăgubirile se vor stabili avându-se în vedere contravaloarea producţiei estimate a culturilor şi plantaţiilor afectate, precum şi valoarea de circulaţie a bunurilor imobile afectate, stabilite în condiţiile legii, la momentul afectării.

Proprietarul are terenul, dar statul detine bogatiile de dedesubt

Americanul Walter Russel Mead, profesor universitar de relatii internationale, un sustinator al exploatarii gazelor de sist, punea opozitia localnicilor fata de exploatarea gazelor de sist pe seama faptului ca in Romania, ca si in alte state europene, statul este cel care detine resursele din subsol, ci nu proprietarul terenului, asa cum este in America.

"In multe locuri, e vorba de nimbies - Not in my back yard (Nu in curtea mea  n.r.). In America, avem plimbies - Please, in my back yard (Te rog, in curtea mea  n.r.). Deci, poate o cale de a rezolva unele probleme politice asociate extractiilor ar putea fi reforma drepturilor minerale", a argumentat profesorul, in 11 octombrie, la un colocviu gazduit de Ambasada SUA la Bucuresti.

Introcandu-ne la Chirnogeni, judetul Constanta, "rezervele din subsol apartin statului si statul are dreptul la explorare, eventual prin concesiune", ne aminteste si Mihai Mitroi, seful de la Prospectiuni SA.

"Cel care executa lucrarea este obligat sa despagubeasca, sa compenseze pagubele produse. Eu nu pot sa-i dau cuiva ceva, daca nu-i produc un neajuns. Nu discutam despre un loc acasa, ci despre un teren in camp, la 5 km de sat", isi mai argumenteaza Mitroi legalitatea intervetiei prospectorilor pe terenurile dobrogenilor.

Asadar, in cel mai bun caz, atat in faza de explorare, cat si in cea de extractie propriu-zisa a gazelor sau a petrolului care vor fi fost gasite, satenii din Chirnogeni se vor alege cu despagubiri sau eventual rente in contul utilizarii proprietatii lor de catre Chevron, insa nu vor avea niciun drept aspra bogatiilor de sub terenul lor.

Legea petrolului, din 2004, prevede ca dreptul de folosinta a terenurilor necesare efectuarii operaţiunilor petroliere se dobandeste prin:
 • vanzarea-cumpararea terenurilor si, dupa caz, a constructiilor situate pe acestea, la pretul convenit intre parti;
 • schimbul de terenuri, insotit de stramutarea proprietarului afectat si de reconstructia cladirilor pe terenul nou acordat, pe cheltuiala titularului care beneficiaza de terenul eliberat, conform conventiei parţilor;
 • inchirierea terenului pe durata determinata, pe baza de contracte incheiate intre parti;
 • exproprierea pentru cauza de utilitate publica, in conditiile legii;
 • concesionarea terenurilor;
 • asocierea dintre proprietarul terenului si titularul de acord;
 • alte proceduri prevazute de lege.
Chirnogeni, judetul Constanta
Foto: Google Maps
Satenii de la Chirnogeni nu au nici dreptul sa stie ce se afla sub terenul lor. "Noi predam toate datele pe care le obtinem clientului nostru, iar acesta este obligat sa depuna o copie si la Agentia Nationala de Resurse Minerale", a spus Mitroi.

Cand vine vorba de locuri de munca, din aproximativ 200 de angajati care lucreaza pe teren la explorarile din apropierea Chirnogenilor, 40-50 sunt muncitori necalificati recrutati din zona Mangalia si a statiunilor din apropiere, situate la circa 30 km de comuna Chirnogeni. "Nu stim exact de unde sunt, cine a vrut a venit. Sunt cam 40-50, vine unul, pleaca altul. Salariul pentru muncile cele mai putin calificate este salariul minim pe economie (800 de lei brut), insa cu spor de santier, daca omul sta departe de casa, cu bonuri de masa, le decontam biletele de tren", a explicat seful de la Prospectiuni SA.  Cea mai mare parte a lucratorilor provine din randul angajatilor permanenti ai Prospectiuni SA, care sunt specialisti in domeniu.

Afacerea cu prospectiuni - cifre si bani

Vicepresedintele Prospectiuni SA Mihai Mitroi a refuzat sa dezvaluie valoarea contractului obtinut de firma de la Chevron.
Ca ordin de marime orientativ, la inceputul acestui an, compania detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender a castigat 3 licitatii de explorari pentru Romgaz, in valoare de 41,6 milioane de euro, potrivit Ziarului Financiar, citat de site-ul oficial al Prospectiuni SA. In 2012, compania a obtinut o cifra de afaceri de peste 70 de milioane de euro.

La Chirnogeni, firma s-a batut cu alte 5 companii, din Franta, Polonia, Cehia si Croatia, Prospectiuni oferind Chevron-ului cel mai mic pret, a afirmat Mihai Mitroi. "Daca nu faceam noi prospectiunile aici, le faceau altii, firme straine", adauga seful de la Prospectiuni SA.

Infiintata in anul 1950, compania se numea Intreprinderea de Prospectiuni Geologice si Geofizice Bucuresti in perioada comunista. In anul 2000 a fost privatizata de omul de afaceri Ovidiu Tender. Fiind singura companie romaneasca de profil, Prospectiuni SA ajunge la o cota de piata de 95% in Romania, conform Wall-Street.ro.

Citeste si:

De ce se impotrivesc localnicii exploatarii gazelor de sist in Romania? Profesor american de relatii internationale: In Romania, petrolul de sub terenul tau este al guvernului, in SUA, este al tau. Despre condamnarea lui Nastase: E un semn bun pentru perceptia investitorilor straini asupra coruptiei din Romania

Tom Holst, managerul Chevron Romania: Activitatea de la Pungesti, suspendata pana cand se va intelege ca metodele folosite sunt bune

Ce-i mana pe preotii moldoveni in lupta anti-gaze de sist? O poveste mai complicata despre conflictele interne din biserica si rezistenta la schimbare

Vaslui: Consilierii din Pungesti mentin decizia de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6963 vizualizari

 • +20 (22 voturi)    
  eh (Vineri, 1 noiembrie 2013, 22:55)

  Mazeta [utilizator]

  Așa-i cu capitaliștii. Proprietatea este sfântă. Cu condiția să fie a lor.
  • +21 (25 voturi)    
   si daca nu-i a lor o expropriaza ca si comunistii (Vineri, 1 noiembrie 2013, 23:05)

   alex1234 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   si daca nu-i a lor o expropriaza ca si comunistii

   dand o lege pentru exproprieri

   aceeasi Marie cu alta Palarie
   • -4 (6 voturi)    
    ai trait vreo zi in comunism eroule? (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 11:23)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

    Vad ca consideri comunismul si capitalismul fix aceeasi chestie(palaria difera)
    Sau nu e nici-o diferenta intre o colectivizare facuta cu arma in mana si cu zeci de mii de chiaburi deportati si o amarata de analiza geologica.
    Sint curios daca pe vremea lui Ceausescu avea tupeu vreun taran sa comenteze ca intrau cei de la Prospectiuni pe terenul CAP-ului. Cred ca in secunda urmatoare il si saltau baietii de la Secu.
    Au dreptate cei ce va numesc eco-marxisti. Sunteti doar niste baieti care sub masca ecologiei doriti revenirea la comunism.
    • +2 (2 voturi)    
     Eroule (Duminică, 3 noiembrie 2013, 0:58)

     un dac [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Ai dreptate in mare, dar dadusi cu mucii in fasole cu taranii si CAP-ul. Cauta si tu putin in istorie. Daca am mai avea tarani ca aia de pe vremea colectivizarii fortate sau muncitori de pe vremea Brasovului, iliescu era omorat cu pietre, iar ponta era de mult la jilava. Iar micii si berea din campanie s-ar fi dat la parastasul de 10 ani al lui nastase.
  • +5 (7 voturi)    
   Hmmm... (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 1:18)

   MRSmrs [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   =Concesiunile au fost aprbate de Guvernul Ungureanu in martie 2012, in acelasi an Chevron planificand si "realizarea unui studiu de colectare a unor date seismice bidimensionale (2D)", potrivit site-ului oficial al companiei. =
   • +6 (8 voturi)    
    Pai MRU (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 11:29)

    Kappa [utilizator] i-a raspuns lui MRSmrs

    nu este o hahalera ca toate celelalte?
    Baiatul asta a fost crescut pt.putere.
    La lic.C.Negruzzi din Iasi, pe care l-a absolvit, a fost secretar UTC pina-ntr-a 12-a. Cei care-au apucat vremurile stiu ce-nsemna asta.
    Dupa aia inca din primul an de fac.a avut o ascensiune fulminanta in cadrul structurilor de partid de tineret.
    Dupa revolutie, putin capul la fund, un doctorat in Anglia in studii ebraice, intors tara, reaparut discret, recucerit spatiu incetu'cu incetu', ajuns director SIE la nici 40 de ani (cred ca-si rideau in barba generalii aia batrini) si iata marea speranta pt.eliberarea Romaniei de mafia comunisto-securista.
    Daca am apreciat vreodata Latrinele, a fost momentul in care i-au aratat cheltuielile facute la cabinet.
    Cele mai scumpe shampanii si deodorante cind tara incepea sa urle in criza.
    Aferim, bashtane.
  • -1 (1 vot)    
   Nu-i vina lor (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 18:38)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Capitalistii nu castiga mai mult daca proprietarul este statul sau un cetatean oarecare. pt. ei oricum ar fi petrolul are un proprietar .

   Problema este cand politicienii care sunt de fapt inalti functionari, fac intelegeri, ne dati si noua 10 milione de euro si voi ramaneti cu 70 de milione in plus ca oricum petrolul este al poporului fraier.


   Problema nr 1 nu este riscurile gazului de sist, care par sa fie in parametrii rationali, uSA are 50 mii de asfel de puturi , la noi este ciordeala politica cand fac contractul , politicienii isi iau comisionul ca sa faca un contract pagubos.Taxele si asa imputinate odata ajunse la stat iar sunt furate de clientela cu lucrari la suprapret si impartie ca pomeni electorale ca prostimea sa voteze masinaria mafioata.
 • +17 (21 voturi)    
  Vibratorul în pământul României (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 0:28)

  Nyk1 [utilizator]

  Ne putem da ușor seama cam ce anume este România din perspectiva Americii.
  • -3 (5 voturi)    
   intrebare (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 12:18)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Ce este? Si ce anume ai vrea sa fie in perspectiva USA ?
 • +3 (15 voturi)    
  Prospectiune seismica, (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 1:11)

  Savitar [utilizator]

  Se practica pe tot globul, profilele seismice is esentiale pt proiectarea sondelor, mai ales a celor orizontale.
  Poate a venit vreme ca proprietarii sa ceara si drepturi asupra resurselor subsolului ca la noi e clar, sunt ale statului si o gashca de hoti cum is usleii au grija.
 • +19 (19 voturi)    
  Mitroi asta minte de rupe (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 2:00)

  gigtic [utilizator]

  Obligatia lor era sa incheie cu proprietarii terenurilor pe care doreau sa faca prospectiuni, un acord autentificat la notar prin care sa obtina dreptul de acces pe terenul privat.
  Dar ei, demni urmasi ai unei intreprinderi comuniste (pariez ca individul asta e vicepresedinte dinainte de '89) cred ca inca mai traiesc in perioada respectiva si nu au pic de respect pentru proprietatea privata. Cel mult, se duc la primarul comunei si ii cer acestuia acordul, in loc sa discute cu proprietarii.
  Stilul asta de lucru este des intalnit pe la sate, unde majoritatea localnicilor nu prea stiu ce drepturi au, iar autoritatile tin partea celor care monteaza diverse instalatii.
  Faza cu notificarea proprietarilor si obligatia acestora de a lasa utilajele sa intre pe terenurile pe care le detin ar fi fost valabila daca pe terenurile respective firma Prospectiuni SA ar fi avut utilaje montate inainte de 1990 si ar fi trebuit sa repare sau sa modernizeze acele utilaje. Fiind vorba de niste lucrari noi, dau dovada de un tupeu si o nesimtire maxime sustinand ca e suficient ca au trimis niste notificari proprietarilor.
  • +4 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 8:30)

   [anonim] i-a raspuns lui gigtic

  • +2 (4 voturi)    
   SINGURUL COMENTARIU LA OBIECT (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 10:35)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui gigtic

   Restul sînt un amestec infernal de sentimentalisme și manipulări.

   Marx 1842:
   Ignoranţa este o forţă demonică şi trebuie să ne aşteptăm că ea va fi cauza multor tragedii şi de acum înainte.

   Boris Souvarine 1939:
   ...RESEMNARE PASIVĂ ÎNTRERUPTĂ DE REBELIUNI VIOLENTE, NEÎNCREDERE INDIVIDUALĂ ŞI CREDULITATE COLECTIVĂ, SIMPLISM ÎN IDEI, MISTICISM ÎN SENTIMENTE ŞI FANATISM ÎN PREJUDECĂŢI...
   ...pedanţi perverşi, lachei şi şarlatani dispun... de minunile tehnicii şi ale ştiinţei contemporane pentru a-şi răspîndi sofismele şi pentru a prosti opinia publică, acoperind vocea martorilor autentici, a istoricilor conştiincioşi, a gînditorilor independenţi...
  • -2 (6 voturi)    
   /// (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 10:54)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gigtic

   Te-ai uitat vreodata din avion sa vezi cum apare pamantul patriei? iti spun eu, fisii inguste si dese. Asta fiindca daca intinzi 2-3 ha pe 2 km iti rezulta o faie lata de vreo 10 m(aprox). Si acum revenim la utilajul alora care se deplaseaza de-a curmezisul ep fasiiile alea si care traverseaza pe 1000 metri terenurile a 100 proprietari. Din care oricum jumatate sint mostenitori si au dat pamantul in arenda.
   Pot sa pariez ca in 6 luni nu ar reusi sa-i gaseasca macar pe toti. In ritmul asta prin 2050 s-ar incepe ceva.
   Dar in fond asta-i scopul aparatorilor drepturilor omului si a naturii moarte.
  • +1 (1 vot)    
   Mai (Duminică, 3 noiembrie 2013, 17:43)

   Non.e [utilizator] i-a raspuns lui gigtic

   e si faza aceea ca Prospectiuni SA le da documentatia celor care le-au comandat lucrarea, urmand ca acestia, daca vor muschii lor, sa anunte si autoritatile romane.
   Apropo, s-a gasit contractul original „ semnat” cu Bechtel?
 • +1 (3 voturi)    
  omul (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 8:57)

  IlieSaftoiu [anonim]

  Omul e facut dupa chipul si asemanarea ... Hai ca vin tantarii sau taunii si sug putin sange treaca mearga dar sa vii sa -mi distrugi oasele nu prea merge ! Osteoporoza nu o fi ce face prospectiuni ? Ce faci cu ecosistemele carstice ? Actioneaza legal ? Vezi cat de legal https://www.youtube.com/watch?v=bHhuYS3we0U Legal conform NOULUI COD PENAL: "asa vrea muschiul meu ,eu fac legea / ordonanta TU NU O EXECUTI - faci puscarie ; TU O EXECUTI - faci puscarie EU PARLAMENTAR SAU MINISTRU
  • 0 (2 voturi)    
   Ce treaba au carsturile? (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 15:56)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui IlieSaftoiu

   Mai ales ca in Dobrogea lipsesc cu desavarsire?
   • +1 (1 vot)    
    sunteti bolnzi postez 3 idem? (Duminică, 3 noiembrie 2013, 1:14)

    IlieSaftoiu [anonim] i-a raspuns lui Savitar

    CE ?Ce lipseste in DOBOGEA? 1.)90% SISTEM DE IRIGATIE pana in '89 ....2.) NOUL COD PENAL: "asa vrea muschiul meu ,eu fac legea / ordonanta TU NU O EXECUTI - faci puscarie ; TU O EXECUTI - faci puscarie EU PARLAMENTAR SAU MINISTRU ! Vezi https://www.youtube.com/watch?v=bHhuYS3we0U si pentru rest https://www.youtube.com/watch?v=Uyt1DR9T2WI ...
 • 0 (0 voturi)    
  Nu chiar (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 9:55)

  MihaelaT. [utilizator]

  Nu-i chiar asa cu dreptul de servitute, asta inseamna ca vorbim de un alt teren detinut deja de firma de prospectiuni, ceea ce nu pre e cazul
 • +2 (2 voturi)    
  Incredibil (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 10:15)

  idsoc [utilizator]

  Cel mai multe voturi sint pt un comentariu care zice ca proprietatea nu e sfanta si altul care spune ca nu trebuie sa existe expropieri! Tocmai am inteles de ce merge tara asta asa: daca noua nu place ceva brusc principiile si legile nu mai sint bune. Ca la trecutul pe rosu; incep tot felul de explicatii de ce nu trbuie luat carnetul.
 • 0 (6 voturi)    
  prostia mioritica (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 12:16)

  Vlad-I [utilizator]

  Romanii si romancele se vor plimbati in BMV -uri de mare capacitate, dar energia sa vin de la martieni.

  Toate doamnle doresc o casa cu cati mai multi metrii, si sa fie bine incalzita iarna, cu o sursa de caldura comoda, nu sa caute lemne prin curte si sa scoata cenusa.
  • 0 (2 voturi)    
   vezi doar un singur lucru (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 14:31)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Nu e nevoie sa iti otravesti pamantul ca sa iti incalzesti casa sunt energii alternative si exista si izolatii foarte bune.
   • +2 (4 voturi)    
    Vezi cum se foreaza conventional (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 15:55)

    Savitar [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

    daca tot amintesti de otrava. Energiile alternative is scumpe, deocamdata.
 • +1 (1 vot)    
  De vazut (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 16:34)

  folck [utilizator]

  http://www.youtube.com/watch?v=VSc2jTBTHQI&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DVSc2jTBTHQI&app=desktop

  bine de vazuta
  • 0 (0 voturi)    
   De vazut, de vazut, (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 18:33)

   Kappa [utilizator] i-a raspuns lui folck

   dar cartea in chestiune a aparut ca supliment al unui cotidian. Probabil ca cenzura era la baut in ziua aia.
   Oricum, a doua oara nu se mai intimpla.
   Si ghici ce nume mare si greu figura acolo?
   Bechtelu', tata.
   Dupa cum a mers autostrada si un timpit ar trebui sa inteleaga. Doar ca Antenele au o proprietate rara: ele nu produc timpiti, ei produc zombie.
   • +1 (1 vot)    
    Nastase e de fapt numele greu (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 19:15)

    Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Kappa

    Americanii sa stii ca profita de prosti.
 • +1 (1 vot)    
  minciuni (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 17:18)

  hop [utilizator]

  mint,smecherii astia,mint americanii,povestea asta aduce numai belele,si comisioane ptr.hoti
 • 0 (2 voturi)    
  logica simpla (Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 21:53)

  Vlad-I [utilizator]

  Rusia este spatele zvonurilor ca sa sperie populatia, este cel mai mare producator de gaze, nu are nici cel mai mic interes sa apara noi surse de gaz pe piata.

  in USA sunt peste 50 de mii de puturi pt. gaze de sist, si inca nu au ajuns la maxima capacitate, mai exista alte mii de puturi in afara statelor unite.
  • +1 (1 vot)    
   50 de mii se dau anual in SUA (Duminică, 3 noiembrie 2013, 0:32)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Si de au adus gazul la 3.5$/mbtu presupun ca o proportie covarsitoare is fracturate.
   Celelalte mii, pe la 7-8 mii is in Canada, dar aici multe se fractureaza si pt petrol si nu se fractureaza prea multe in shale, destule in gresii chiar, datorita faptului ca nu au permeabilitate.
   In Alberta gazul fiind atat de abundent, pretul e aproape la jumate fata de pretul cotat la NY, adica de 2$/mbtu.
   Iti imaginezi gazul la 2$/mbtu in Europa???? Se duce naibii mana de fier a Rusiei.
   Ucrainenii au spatii vaste care POT produce shale gas, deocamdata exploreaza puternic.
   In curand, deja sunt, or sa se amplifice protestele si pe acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  MRU le-a dat dreptul sa ne incalce proprietatea? (Duminică, 3 noiembrie 2013, 13:08)

  ZexeTux [anonim]

  Acum inteleg de ce a fost dat jos in mod violent. A vrut sa le ia spaga USL-istilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Problema pretului este aceea ca (Duminică, 3 noiembrie 2013, 16:46)

  Non.e [utilizator]

  , daca scade, scade pentru europeni si pentru cei care il scot. Pentru romani, va creste, ca doar trebue sa ne aliniem.
  Cat despre gogorita cu independenta energitica, nu am cuvinte. Ce fel de independenta capatam , daca gazul va fi al altora( inclusiv al... americanilor de la ...Luckoil)?
  Pe de alta parte, intreb si eu ca Bula, de ce trebue, neaparat acum si pe 2 centi, sa vindem si resursele pe care le mai avem? Ce mai vindem dupa aceea? De ce nu-i obligam, pe americani, englezi ori rusi sa faca niste combinate care sa foloseasca, aici, resursele?
  De ce nu investeste statul roman pentru exploatarea zacamintelor?
  De ce romanii nu au drept de preemp'iune pentru exploatarea zacamintelor?
  De ce se face totul pe sest?
  De ce primarii locali nu au habar despre ce se intampla?

  Voi nu vedeti ca la noi nu se mai fac nici chibrituri?
 • 0 (0 voturi)    
  Adi (Joi, 21 noiembrie 2013, 17:56)

  AdrianNeagu [anonim]

  Sfintii nostrii guvernanti ne-au vandut bogatiile tarii si acum pamantul se razbuna cutremurandu-ne; pacat ca nu numai pe ei care sa cada de pe tronul lor ci si pe noi cei care ai induram cu mare efort aproape de maxima suportabilitate...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by