Un fost imam al uneia dintre cele mai mari moschei din Suedia a trimis ilegal in Siria, in ultimele 18 luni, o cantitate importanta de armament cumparat in principal din Libia, dar si din tari europene ca Bosnia si Romania, dezvaluie joi postul public de radio suedez, citat de Mediafax.

Potrivit unor surse citate de postul de radio, cetateanul suedez este una dintre cele mai importante persoane implicate in aprovizionarea cu armament a rebelilor sirieni, in contextul in care acestia se confrunta inca de la inceputul razboiului civil, in urma cu peste doi ani, cu problema accesului la arme, pentru a se putea apara impotriva armatei bine echipate a presedintelui Bashar al-Assad.

Timp de mai multi ani, suedezul a fost imam intr-una dintre principalele moschei suedeze, insa in ultimele 18 luni a ajutat opozitia siriana si a facut trafic de arme, afirma surse atat surdeze cat si straine citate de post.

"Era foarte deschis in privinta afacerilor privind aducerea de arme in Siria, in special in zona (orasului) Homs", a declarat pentru postul de radio Raphael Lefevre, de la Universitatea Cambridge, care l-a intervievat in mai multe randuri pe acest suedez in legatura cu traficul de armament. De asemenea, Lefevre a scris despre fostul imam si filierele organizatiei sale prin care face trafic de armament intr-un raport Carnegie, precizeaza postul. Cercetatorul precizeaza ca suedezul i-a spus ca a trimis arme in Siria prin organizatia sa, ca oamenii sa se poata apara impotriva atacurilor regimului sirian.

De asemenea, organizatia a postat pe canalul sau de pe YouTube sute de clipuri in care apar luptatori rebeli. Fostul imam conduce "afacerea", el asigurandu-se ca sunt cumparate si colectate arme in principal din Libia, dar si din tari europene ca Bosnia si Romania, potrivit postului. Armele sunt transportate ulterior cu vaporul sau avionul in Turcia, de unde sunt introduse cu camionul in Siria, unde le sunt predate rebelilor.

Thomas Tjader, un consilier politic de la Agentia suedeza pentru Neproliferare si Controlul Exporturilor (ISP), precizeaza ca introducerea de arme in Siria este o infractiune in Suedia si se pedepseste cu patru ani de inchisoare. "Oricine traieste in Suedia sau oricine sta o perioada indelungata aici nu are voie sa transporte arme fara sa primeasca permisiunea noastra", a declarat Tjader, subliniind ca actiunile cetateanului suedez, in acest caz, sunt ilegale.

Postul public de radio suedez precizeaza ca a incercat sa il contacteze pe fostul imam, in mai multe randuri si in diverse modalitati, dar fara rezultat.

Insa reporterii postului au reusit sa il intalneasca pe Nazir Hakim, liderul oraganizatiei suedezului. Hakim a confirmat pentru post ca organizatia primeste fonduri din lume si ca acesti bani sunt folositi pentru cumpararea de armament. Dar, afirma, Hakim, armele sunt cumparate de la oameni din cadrul regimului sirian, ci nu din Balcani, Irak sau Libia. El a adaugat ca organizatia efectueaza transporturi din Libia, dar de lapte, ci nu de arme.

Surse suedeze si din strainatate, dar si din cadrul nucleului organizatiei, afirma, insa, ca de fapt este vorba despre transporturi de armament. De asemenea, cercetatorul universitar Raphael Lefevre afirma ca multa lume stie despre traficul de armament. "Nu este un secret ca grupul lui... acest grup trimite arme in Siria", subliniaza el.