Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a declarat miercuri ca lantul de hypermarketuri mentionat in referatul procurorilor in cazul evaziunii fiscale de peste 50 milioane euro a decis sa retraga 7,3 tone de carne de pasare din magazinele din Bucuresti si alte 6,2 tone din Brasov, provenind de la Avicola Calarasi. Pana in prezent nu au fost depistate loturi infestate cu salmonella periculoasa pentru om.

Exista suspiciuni de infestare cu salmonella, urmand ca analizele sa arate daca este vorba de un agent patogen, caz in care pasarile din ferma respectiva vor fi sacrificate separat.

Vladimir Manastireanu a precizat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o conduce s-a autosesizat in urma informatiilor privind livrarea de carne de pui alterata de catre Avicola Calarasi, la "un lant de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, potrivit informatiilor aparute in presa, preluate din referatul procurorilor in cazul evaziunii fiscale de peste 50 milioane de euro.

Pana in acest moment, au fost retrase aproximativ 7.350 de kilograme de carne de pasare in Bucuresti si alte 6.200 in Brasov.

Presedintele ANSVSA a subliniat ca, in urma verificarilor facute pana in prezent, nu au fost depistate loturi de carne cu salmonella periculoasa pentru om.

Vladimir Manastireanu a mai spus, referitor la Avicola Calarasi, ca atat abatorul, cat si ferma societatii sunt "in lichidare".

O cantitate de patru tone de carne de pui provenita de la Avicola Calarasi si retrasa dintr-un supermarket din Cluj-Napoca a fost pusa sub sechestru, miercuri, de reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Cluj, existand suspiciunea infestarii cu salmonella.

Directorul DSVSA Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat miercuri pentru Mediafax ca urmeaza sa fie luate probe din carne pentru analiza, in vederea confirmarii sau infirmarii suspiciunii.

"Inspectorii DSVSA Cluj au pus, miercuri, sechestru pe o cantitate de patru tone de carne de pui care a fost retrasa de la consum de la un supermarket din Cluj-Napoca. Cei de acolo ne-au cerut sa eliberam documente in vederea neutralizarii carnii, au vrut sa o duca la Protan Dej pentru a fi distrusa. Exista suspiciunea ca ar fi fost infestata cu salmonella. Joi vom lua probe pentru analiza, iar rezultatul il asteptam in patru zile. Carnea a provenit de la Avicola Calarasi", a spus Pivariu.

Potrivit acestuia, in cazul in care se va confirma suspiciunea de salmonella, se va emite o alerta nationala.

Compania Selgros a informat, in acelasi context, ca in septembrie a refuzat in mai multe magazine livrari de la furnizorul Avicola Calarasi din cauza aspectului si calitatii necorespunzatoare.

"In data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Braila a trimis direct la distrugere o cantitate importanta de carne de pasare de la Avicola Calarasi. Data fiind situatia furnizorului Avicola Calarasi, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de catre acesta din magazine si stoparea oricaror livrari viitoare de marfa pana la clarificarea situatiei. Aceasta masura a fost luata pentru a garanta tuturor clientilor Selgros calitatea si siguranta alimentelor comercializate", a mai precizat compania, intr-un comunicat de miercuri.

Selgros a mai informat ca "fiecare lot (de carne - n.r.) livrat este atent verificat si, in cazul in care sunt constatate nonconformitati, este returnat la furnizor sau trimis unitatilor abilitate".

Una dintre firmele implicate in dosarul de evaziune fiscala de peste 50 de milioane de euro a livrat unui lant de hypermarketuri "cantitati importante" de carne alterata, adusa in paleti in care erau si "excremente de rozatoare", aspect sesizat de comerciant, conform referatului procurorilor.

"SC Avicola Calarasi SA a livrat cantitati de came de pui alterata si catre magazinele din lantul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil in cadrul Selgros Cash&Carry SRL Brasov, respectiv pulpele de pui receptionate in data de 11.09.2013 prezentau un miros ranced, inchis, iar, in paletii de marfa au fost identificate produse mancate si excremente de rozatoare (o situatie similara a fost identificata si intr-un magazin Selgros din Cluj - Napoca)", se precizeaza in referatul cu propunerea de arestare a celor implicati in dosar.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpatii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantitati importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii catre SC Avicola Calarasi SA sa il ajute sa gaseasca o solutie prin care se pot reambala cantitati de pui, fara ca activitatea sa fie supravegheata sau verificata de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.